Birodalmi és klón kommandósok a Star Wars történetekben

Birodalmi és klón kommandósok a Star Wars történetekben


Birodalmi és klón kommandósok a Star Wars történetekben gyakran előfordulnak, különösen a könyvekből ismerhetjük meg életüket, történelmüket. Az összes Star Wars könyv típus egyike a katonai-háborús történetek, de csak egy részük foglalkozik a kommandósokkal.

A cikk egyik részében a klón kommandósokat mutatom be, a másikban pedig a birodalmi kommandósokat. A klónokról szóló leírás a többnyire a legendák része. Nagy vonalakban egyes elemei átkerültek az új kánonba, más részei azonban nem. Amit a birodalmiakról írok, az már inkább az új kánon része.



A klón kommandósok


A klón kommandósok elsősorban a kiképzésük, egyedi képességeik, és felhasználásuk módja szerint különböznek az átlagos klón katonáktól. Közülük – születési módjuk ellenére - több egyéniség is van, melyek népszerűségre tettek szert a könyvekben, képregényekben.

Ajánlom a másik cikkben bemutatott Republic Kommandó könyveket, ebből a sorozatból lehet a legtöbbet megtudni róluk. Azokban a regényekben testközelből megismerhetőek ezek az egyéniségek, bepillantást nyerhetünk lelkivilágukba.



A kaminói kommandósok


A Kaminón a Különleges Felderítő Kommandó tagjai egyenesen Jango Fettől kapták a kiképzésüket. A többi kommandós a Cuy'val Dar -nak nevezett mandalor zsoldoscsapattól kapta a speciális képzést. Ennek okán a klón kommandósokra erős hatással volt a mandalóriaiak szelleme és hagyatéka.

A klónháborúk első évében viselt kommandós páncél eléggé hasonlított a mandalori kommandósokéra. Plasztoid ötvözetből készült, és a sisak elülső részén T alakú vizor volt. Ez persze szintén nem véletlen, hiszen a tervezésében Fett is részt vett.

Az ARC egységek (Advanced Recon Commando) különleges mélységi felderítő kommandósok, akik legelőször a Star Wars: Köztársaság képregény sorozat 50. számában bukkantak fel, 2003 februárjában. Majd a Tartakovsky -féle Klónok háborúja animációs sorozatban voltak láthatók, az ARC-77 egység Kenobi tábornok parancsnoksága alá tartozott.

Az ARC kommandósok igazi elit katonák voltak, az első száz ARC osztagos (akik a kaminóiak második próbálkozásának eredménye) Fett által különleges képzésben részesült. Alfa-osztályúaknak nevezték őket, és egészen különleges járműveket is megtanultak irányítani.

A háborús évek alatt önálló személyiségük alakult ki, s többen „valódi” emberekkel, vagy más lényekkel baráti, vagy párkapcsolatokat alakítottak. A Köztársaság hadseregében fontos szerepet töltöttek be, a háború után utódaikat képezték ki, vagy nyugdíjba vonultak, vagy egy ellenálláshoz csatlakoztak, de volt, aki fejvadász lett.



A Null-ARC


Ők a Null- Különleges Felderítő Kommandósok, akik 12 -en lettek volna, és Jango első klónjaiként egyben a sereg prototípusait is szolgáltatták. Belőlük csak hatan maradtak meg, viszont parancsmegtagadás miatt alkalmatlanná váltak. Ha a kaminóiaktól függ, talán el is pusztították volna őket, de Kal Skirata megsajnálta őket, és felajánlotta, hogy műveleti tiszteket képez belőlük.

Így lettek külön neveik, és mélyebben megismerték „nevelőapjuk” által a mandalori kultúrát. Bár ők rendkívül hatékonyak voltak, csak Skirata -nak engedelmeskedtek. Remek hírszerzőkké váltak fotografikus memóriájuk és persze messze átlag feletti testi képességeik, izomzatuk révén.




A köztársasági klón kommandósok


A köztársasági klón kommandósok leginkább négyfős csapatokban dolgoztak. Általában az ő feladatuk volt a bejutás olyan helyekre, ahova az átlagos katonák nem tudtak volna. Már a kaminói képzés során megtanulták hogyan hangolódjanak össze egymással, és hogyan vehetik fel a leghatékonyabban a harcot más erőkkel.

Míg Skirata jól bánt a klón tanítványaival, Walon Vau nagyon keményen, szinte kegyetlenül képezte őket. Az alapképzésen túl egyesek speciális tudást is szereztek, voltak, akik például a sebesülések kezelésében tűntek ki, míg mások egyes technikai eszközök kezelésében bizonyultak kiválónak.

Amikor kikerültek a világba, először nem is használták ki egészében a lehetőségeiket. Ugyanis a jedi vezetők nem voltak tisztában a kommandósok speciális képzettségével. Később azonban felismerték mekkora lehetőség rejlik abban, hogy őket küldjék előre az ellenséges hadállások nehezen elérhető pontjaira. Ugyanis a kis egységeket nehezebben vette észre az ellenfél.

Ezüstös-szürke színű, Katarn osztályú páncélt viseltek, azonban egyes osztagok céljaiknak megfelelően ezt más színűre alakították. Hátránya volt a súlya (20 kg), viszont kisebb energiapajzsot generált. Később továbbfejlesztették ezeket, volt olyan is, amelyet vízi küldetéshez készítettek (ADSD).

Köztársasági klón kommandósok




Kommandós osztagok


Ejtsünk néhány szót az ismertebb kommandós csapatokról.

A Delta osztag egy Vau által kiképzett osztag volt, amelyet már a geonosisi csatában bevetettek. Boss volt az őrmester, Fixer a számítógépes szakértő, Sev a mesterlövész és Scorch a tűzszerész. A Delta osztag egy 2005-ös játékhoz, és Karen Traviss regénysorozatához kapcsolódott.

A Delta kommandó később szerepelt A klónok háborúja animációs sorozat harmadik évadában. Ez a 14. epizód volt, és a Köd boszorkányai címet viselte így az osztag, és a négy katona bekerült az új kánonba is.

A Théta osztag a geonosisi csatában egy földalatti droid gyár elpusztítására készült, azonban odavesztek, csak Darman maradt életben.

Az Omega osztagnak az volt a különlegessége, hogy minden tagja egy másik kommandós csapat túlélője volt. Niner volt a vezető és ide került Darman, valamint Atin, Fi, és Corr. Őket jól ismerhetjük az általam ajánlott könyvsorozatból. A páncéljuk fekete színű volt.

Az Ion csapat arról emlékezetes, hogy a 66-os parancsot megtagadva engedték a jediket, hogy elmeneküljenek.

A négy tagú Fehér osztag egy Ord Mantell -i küldetés során odaveszett, csak a parancsnokuk maradt meg.

A Gamma osztag szintén a geonosisi csatában ment tönkre, csak Stoker élte túl. Később a csapatot újraformálták.

A Bravo osztag – melyet Kal Skirata oktatott – ugyanezen csatában vérzett el, a tagok közül csak Ram maradt életben.

A Teroch osztag is Skirata tanítványaiból állott, közülük csak Fi maradt életben, aki az Omega osztaghoz került.

A Lambda osztagra ugyanez érvényes, belőlük csak Niner maradt meg, aki az Omega parancsnoka lett.

A H.O.P.E. osztag (nevük a High Orbit Precision Entry rövidítése) tagjai Acclamator osztályú támadóhajókon voltak, és többféle színű páncélt viseltek.

A Prudii osztag Vau tanítványaiból állt, s Atin volt az egyetlen túlélője. Társai meghaltak, miközben őt akarták megmenteni, Atin fogadalmat is tett, hogy megöli Vau -t.

A Kék osztag volt az a csapat, amely odaveszett abban az Ord Mantell -i akcióban, melyet a Fehér osztagból is csak a vezetőjük élt túl, aki teljesítette a küldetést.



A birodalmi kommandósok


Karen Traviss az 501. című regénnyel szépen átvezette, hogyan vált a klón kommandósok maradéka a birodalmi egységek új osztagainak részévé. Csak sajnos egyrészt nem fejezte be a sorozatát, mivel az animációs sorozat készítői másféle Mandalort képzeltek el, mint amit ő bemutatott. Másrészt, amint a tulajdonjogok a Disney kezébe kerültek, a régi könyvek automatikusan legenda státuszba lettek lefokozva.

A Birodalom korában játszódó Star Wars könyvek közül csak viszonylag kevés foglalkozott a kommandósokkal. Az új kánonnak nevezett regények megjelenésével ezt is módosítva kellett figyelembe venni, de szerencsére így is van információ a birodalmi kommandósokról.

A császári kommandósok a birodalmi hadsereg egy speciális ága volt. A Birodalmi Tiszti Hadtest leglojálisabb, legkiválóbb és mentálisan is a legrátermettebb, gyors, találékony gondolkodású egyénei közül választották ki őket. A Birodalmi Kommandó Különleges Egysége a régi Köztársasági Hadsereg Speciális Műveleti Brigádjának fennmaradó osztagaiból alakult meg.

A Birodalom megalakulásakor a tapasztalt klón kommandósokból alakultak ki az első birodalmi kommandós egységek. Akkoriban a még élő jedik, lelépett klón katonák, és a Birodalmat elhagyó tisztek, hivatalnokok, valamint árulók elfogása volt a feladatuk. A leggyakrabban Darth Vader, vagy az inkvizítorok vették igénybe a szolgálataikat.

A klónháború után alakult 40. osztag kifejezetten a még menekülő jedik és a disszidáló rohamosztagosok elkapására specializálódott. Ők az 501-es légió egyik speciális egysége voltak. A már említett Karen Traviss -féle sorozat ötödik regényében jelentek meg először. Az Omega és Galaar klón osztagokból kerültek ki a tagok.

Ha a Star Wars képregények történelmét tekintjük, akkor az 1980-ban megjelent „The Word for World is Death!című, valamivel a yavini csata után játszódó történetben bukkantak fel először birodalmi kommandósok.

Star Wars - Birodalmi kommandósok

Ezek a kommandósok különleges kiképzésben részesültek, amely a hadsereg földi erőinek ultra elitjévé tette őket. Kiképzésük – a kemény fizikai terhelés mellett – kiterjedt a legkülönfélébb fegyverek kezelésére, valamint járművek irányítására. Előszeretettel alkalmazták őket lázadó tevékenységek visszaszorítására, mivel képesek voltak az ellenfél közelébe férkőzni, beszivárogni.

A császári kommandósok csupán annyi páncélt viseltek, hogy ne korlátozza őket a mozgásban. Fekete csizmában, és kommandós sisakban voltak. A Birodalom széthullásával ezek maradékai az utód hatalmak részeivé váltak. Az új kánonban később az Első Rend speciális egységei vették át a helyüket.

A null-g osztagok olyan elit kommandósokból (űrrohamosztagosnak is hívták őket) álló csapatok voltak, akiket kifejezetten űrbeli akciókra képeztek ki. A birodalmi rohamkommandósok fekete páncélt hordtak és felderítők voltak. Eredetük a klón rohamkommandósokra vezethető vissza, amelyek a filmes előzménytrilógia 3. részében is szerepelnek.

A 2000-es évek második felében megjelent Starkiller játékokban feltűntek az olyan specializált osztagok, mint az árnyrohamosztagosok, az EVO-rohamosztagosok, a kibernetizált sötét rohamosztagosok és haditengerészeti kommandósok.





Néhány érdekesség


Bár a történet alapja már 2015-ben megvolt, csak A klónok háborúja animációs sorozat 7. évadában mutatták be a Rossz osztagot, amely genetikailag hibás, vagy mutáns klónokból állt. Nekik módosították a génjeiket, hogy bizonyos egyedi tulajdonságaik különösen kiemelkedjenek. Először egy Star Wars rendezvényen bukkant fel a történetük, majd a Star Wars weboldalán is.

A vezetőjük Hunter, aki fokozott érzékelési képességekkel rendelkezett. 3 embere közül Wrecker egy hatalmas termetű, kivételes erővel rendelkező, de robbanékony, s kicsit infantilis katona. Tech -nek nem mindennapi szellemi képességei voltak, melyeket például számtógépes rendszerekbe való behatoláskor kiválóan alkalmazhattak. Crosshair pedig a látásával volt kiváló, mint mesterlövész elképesztően jól lőtt. Később csatlakozott hozzájuk Echo tizedes is, akinek elméjét a szeparatista erők megcsapolták.

Egy külön ág, de mivel a Birodalmat szolgálták, itt megemlíthető a mandaloriakból álló, Birodalmi Szuperkommandó. Ők a Galaktikus Birodalomhoz hű mandalori harcosokból álltak, a mandalori császári hivatalnok, Gar Saxon vezetése alatt. A Star Wars: Lázadók animációs sorozatban jelentek meg először, s így az új kánon részei.

Nem kommandósok, de speciális képzettségükből adódóan, mégis különleges egységek, így itt említem meg az elsősorban testőrként használt halálosztagosokat is. Ezek a fekete páncélú katonák a Zsivány Egyes filmben voltak először láthatóak. Majd később több helyen előfordulnak, például az új Thrawn trilógia 3. részében is külön szerepet kaptak. Ők magasabb, vékonyabb külsejűek, akik bizonyos testmódosításokon estek át. Speciális felszerelésük van, és olyan a páncéljuk bevonata, amely elnyeli a szenzorjeleket, amitől műszerekkel szinte észrevehetetlenek.

Star Wars - Birodalmi halálkommandósok



Visszamenve az időben, több ezer évvel ezelőtt is alkalmaztak kommandósokat. Az Árulás regényből megismert Zeerid eredetileg a Régi Köztársaság kommandósaként dolgozott. De a legendákban, a régi Sith Birodalomban is voltak birodalmi kommandósok. Őket a hírszerzéshez és bizonyos célpontok likvidálásához is felhasználták. Erős, szürke páncélt viseltek, más jellegű sisakkal, mint a többi katona. Akik a korribani ezredben szolgáltak, viszont vörös páncélt hordtak.



A lázadás korából az Inferno osztag megalakulását könyvből is megismerhettük. Ezt Iden Versio vezette, akinek apja alapította meg az egységet. Az első nagy küldetésük a Dreamers nevű ellenálló csoport megsemmisítése volt. A regény eseményei után Del Meeko és Gideon Hask – akik életben maradtak Idennel – tovább folytatta munkáját.

Az endori csata után azonban Del és Iden átálltak a másik oldalra. Ellenfelekké váltak Gideonnal. Később a házasságukból született lányuk, Zay is részt vett azokban a műveletekben, melyekben eljuttatták az Első Rend terveit az Ellenállásnak.



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2020.08.04. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.