Darth Bane - A kettő szabálya könyvajánló, értékelő

Darth Bane - A kettő szabálya könyvajánló, értékelő

 


Darth Bane - A kettő szabálya Drew Karpyshyn regénye, amely 2008-ban jelent meg. Ez A pusztítás útja című regény közvetlen folytatása, a történet alapját lásd itt.


A kettő szabálya könyvajánló, értékelő, kritika

A történet ugyanott folytatódik, ahol az előző regényben megszakadt. A kislány Zannah meglepő gyorsasággal sajátítja el az Erő ismeretét és a sötét oldal módszereit. Mindeközben a másik oldalon is életek, sorsok változnak. Hoth mester egykori tanítványa, Johun, belátja Farfalla józan érvelését, mégis kijátssza őt.

A Ruusan barlangjai mélyén, a gondolatbomba után maradt gömb sejtelmesen titokzatos, és félelmetes. Az viszont őrült gondolat, hogy az elpusztult sithek és jedik szellemét szétszabdalta volna, örök fogságba ejtve. Még a mi univerzumunk szellemvilágáról szóló könyvek sem említenek ilyesmit.

Bámulatos volt Zannah pörgő észjárása, még sajnáltam is, hogy a sötét oldal művészetét tanulja. Farfalla mester gondolkodásmódja szimpatikus, és ebben a regényben történnek azok a változások, melyek a Jedi Rend és a Köztársaság életét a következő ezer évre meghatározzák.

Amúgy észrevettem, Karpyshyn meglehetősen szabadon bánik a nagymester elnevezéssel, holott az egy jóval magasabb szint a mesternél. Eső, vagyis Zannah sajnos aranyos kislányból gyilkossá változik, s ez nem éppen természetes. Bane elvei egyáltalán nem tetszenek, de hát mit is várhatnánk egy önző sithtől?

A dzsungelbeli kripták és más misztikus helyek mindig is izgattak. A Dxun hold dzsungeleiben való barangolás Gwahlur fogai és más Conan novellák izgalmas kalandjaira emlékeztettek. Az orbalisk -ek igencsak szokatlan lények, melyek meglepő helyzetbe hozzák a sithet. A Freedon Nadd kriptájában talált holokron viszont lehetőséget nyújt számára, hogy még az eddiginél is mélyebben merüljön a sötét oldal titkos tudásaiba.


Onderon világán


A főkancellárt itt is ugyanúgy hívják, mint az Obi-wan padawankodása idején élő főkancellárt, azaz Valorum -nak. Utóbbi természetesen csaknem egy évezreddel későbbi leszármazottja. Nem szóltam még Darovitról, aki Eső unokatestvére, s éppen rokona miatt lesz csonka az egyik karja, de ez miatt életben marad. Ő a Ruusan bolygón ragad.

Bane végtelen kitartása, hogy saját holokront hozzon létre, engem lenyűgözött. Az orbaliskok kínzását elviselni még olvasva is rossz volt. Csoda, hogy nem gondolt előbb arra, valahogy megszabaduljon tőlük. A regényben szerepel egy chiss nő is, ami szerzői hiba, mert a régi történelem szerint a fajjal csak Thrawn által találkozott a Köztársaság népe.

A történet helyszíne váltakozik a Serenno és az Ambria bolygó között. A sith nagyúr ugyanazt művelte, mint kései utóda, ezer évvel később, csak kicsiben. Egymásnak ugrasztotta a szakadár, szeparatista mozgalmakat a Köztársasággal. Így a jediket elfoglalta valamivel, miközben ő dolgozhatott a sithek jövőjén.

Hosszú idő után az umbarai árnyharcosok és Hetton jelentette az újabb küzdelmet A kettő szabálya regényben. Darovitot is újra láthatjuk, immár gyógyító remeteként. Darovit jedi gyűlölete viszont annyira szánalmas volt, nem jött rá, hogy minden baj belülről származik, s nem másoktól. A Távoli csillagok 25 ezer évvel azelőtt játszódó történetében a jedik elődjei, a jedaii -k a Tython -on éltek, most Bane egy sith úrnő hagyatékát keresi ott.

Közben a Coruscant jedi könyvtárában járó Zannah, mesterien álcázza magát. Darovit és Johan találkozása sorsszerűnek tűnt, már vártam is. Visszatérve a Tython -ra, izgalmasnak tűnt a múltbeli erődítménybe való belépés. Az élőlény-gép keverék techno szörnyekről azonnal a kaldanok és rykorok jutottak eszembe Burroughs nagy sikerű Mars sorozatából.

Örültem, hogy a csodás Jedi Könyvtárban tehetek ismét látogatást. Onnantól fogva, hogy fény derült a sithek létére, igencsak jól felpörögtek az események. A sok visszautalásból és Johun által világos volt, hogy a néhai Hoth mester milyen erős kolerikus tulajdonságokkal rendelkezett.

Darovit és Zannah beszélgetése igencsak jólesett, bár a lányt inkább zavarta, megrögzötten ragaszkodott sith voltához. Majd roppant egyedi lények indultak a végső csatára. A bámulatos kardforgató, fényes bőrű, echaniRaskta Lsu és a 150 kilós, két méter magas férfi, Sarro Xaj, valamint az ithori harci meditációs mester, jókora erővel egészítették ki Johun és Farfalla tudását.

Lehetőséget adtak rá, hogy végig olvassam a Star Wars univerzum legkáprázatosabb fénykard párbaját.

a kettő szabálya


Vajon mi történt volna, ha Bane -t nem védi a hozzánőtt orbaliskok páncélja? Zannah nem igazán bírt az évtizedek alatt tökélyre fejlesztett vívótechnikájú Sarro -val. De hiába volt Raskta a mestere a két kardos vívótechnikának, és rendelkezett Farfalla hatalmas háborús tapasztalattal a küzdésben, csak az ithori mester meditációs erejének segítségével vehették fel a harcot a sithekkel.

Az Erő mintázataiban tetszett nagyon a harc a sith nagyúr ellen, ott viszont egyértelmű volt, kinek szurkolok. Itt tudtam, hogy legalább az egyik sithnek életben kell maradnia. Amikor évekkel ezelőtt először olvastam ezt az összecsapást, egészen rabul ejtett és még most is lenyűgöz. Hét teljesen különböző egyéniség egészen különböző harcmódja és csatája.

Egyenként is páratlanok voltak, de egyik sem legyőzhetetlen. A végső események hasonlítanak a trilógia előző regényének végéhez. Darth Zannah elég önérdekűen cselekedett végig, mégsem sikerült megutálnom. Caleb gyógyító képességei ismét lenyűgöztek. De a vége szörnyű, bár tudom, nem lehetett másképp. Darth Zannah elég önérdekűen cselekedett végig, mégsem sikerült megutálnom. Caleb gyógyító képességei ismét lenyűgöztek. De a vége szörnyű, bár tudom, nem lehetett másképp.

Az első regénynél Karpyshyn nagyon magasra tette a mércét, azt nem lehetett ismét megugorni. De így is élvezetes, feledhetetlen élményt ad A kettő szabálya könyv.


 Értékelés (saját tetszési indexem)

7.5

(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2020.10.22. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.