Az Ellenállás újjászületése könyv ajánló, értékelő

 

Az Ellenállás újjászületése könyv ajánló, értékelő

Az Ellenállás újjászületése könyv Rebecca Roanhorse regénye, amelyet 2019 novemberében adtak ki, az USA -ban. A történet Az utolsó jedik eseményei után veszi fel a fonalat, amikor szinte a semmiből kell újra építeni az Ellenállást.

 


Az Ellenállás újjászületése könyv tartalom, történet


Leia Organa a Millennium Falconon utazik az Ellenállás megmaradt tagjaival. Közben Poe Dameron és a Fekete Osztag az Ikkrukk bolygónál a helyieket felszabadítja az Első Renddel szemben. Szükségük lenne a helyiek támogatására ezután, de ők nem mernek szembeszállni az erős hatalommal.

Poe elutazik, hogy felvegye a kapcsolatot Maz Katanával. Snap, az egykori Temmin Wexley, a párjával együtt felkeresi anyját és Wedge -t. A Korélián az Első Rend kihasználja a helyieket és sorban építtetik a gépeiket a gyárakban. A fővárosban, Coronetben a Windhur nevű alak igyekszik egyre feljebb kerülni a ranglétrán.

Fontos foglyokat hoznak titokban Coronet városába, és Windhurra egyre több felelősség hárul. Közben Snap és Kara, a párja igyekszik meggyőzni Norrát és Wedge Antillest az Akiván, hogy térjenek vissza a csatamezőre. A Millennium Falcon csapata pedig a Rylotra tart, titokban remélve, hogy szövetségesekre lel.



Rebecca Roanhorse Az Ellenállás újjászületése ajánló, értékelő, kritika


Az Ellenállás újjászületése könyvre szükség volt, hogy tudjuk, hogyan indult el a folyamat, amely a kilencedik mozifilm eseménysorához vezetett. Mindjárt az elején egy olyan lány vált üzenetet Organa tábornokkal, aki a hajdani Inferno osztag tagjainak a lánya.

Poe Dameron pedig megment egy népet az Első Rendtől, de az már egészen más lapra tartozik, hogy azok át is álljanak hozzájuk. A félelem mindig nagy úr, s ebben a volt Birodalom utód rendje nagy karmester. Ami pedig az új pilótákat és harcosokat illeti, nekem ez nevetséges, hogy a régiekre öregekként tekintenek. Yavin után 34 évvel Leia még csak 53, Wedge 55 éves!

 

Az Ellenállás újjászületése könyv kritika

 

Na és itt jön az a szöveg, hogy Wedge Antilles Norra Wexley -jel él együtt visszavonulva. Ha A Birodalom vége művet vesszük alapul, lehet. De az én fejemben Iella Wessiri a felesége. Igaz ugyan, hogy a Disney ráerőszakolta a saját kánonját az olvasókra, ám a nagybecsű X-szárnyúak szériát nem lehet egy tollvonással semmibe venni.




Az új Ellenállás felépítése, a régi szereplők, Leia és Wedge öregítése


Itt van ez a Windhur nevezetű szánalom, akihez hasonló személyeket ezrével megismerhettünk, még a Birodalom korából. Nem mondanám kifejezetten gonosznak, de rendkívül becsvágyó, magas tisztséghez szeretne jutni. Coronetről a Koréliai hajsza című ifjúsági mű jut eszembe, ahol megismerhettük annak alvilágát is.

Rebecca Roanhorse kiakaszt ezzel az ostobasággal, hogy Wedge -t vénnek írja le. Idős férfinek nevezi folyamatosan – mellesleg az is mekkora hülyeség, hogy baromfitartóvá lettek – az ember azt gondolná, van vagy 85 éves. Százszor is utánanéztem, Wedge 21 évvel a Yavin -i csata előtt született, bár az új kánonban nem erősítették ezt meg. Ha az őt alakító színészt vesszük, ő túl volt már a 70 -en a 9. film forgatásának idejére.

Mindeközben a Millennium Falcon -on Leia, Csubakka, Rey, Nien Numb, Connix, Finn és Rose száguld a galaxison át. A volt hercegnő visszaemlékezik a Vérvonal könyvben említett, kitekert eseményekre, melyek az Új Köztársaság széthúzásához vezettek.

Következett egy rész, ahol Leia ezen morfondírozik: „...Csubit nem számolva a kísérői életkora együtt is alig tette ki az övét.” Na ezen a ponton dobtam egy hátraszaltót. Rebecca Roanhorse nem e világban él, az holtbiztos, de számolni sem tud. Nézzük csak: Rey 19 múlt, Finn és Rose 23, Connix 21, ha csak az emberi lényeket számítjuk.

Ez összesen 96, Organa tábornok pedig 53 éves ekkor… Felfogni nem tudom, ez az irónő miért akarja a régieket annyira öregíteni. De a hercegnőt aklakító Carrie Fisher is csak 60 éves volt a 8. film forgatása idején. Ami még érdekes, hogy a Birodalom súlyos emléke, és az Új Köztársaság szabadabb világa ellenére a népek zöme inkább behódol az új hatalomnak, mintsem harcoljon.




Az Ellenállás újjászületése könyv – az új ellenálló csapat


Yendor neve ismerős volt, persze, ő már az Elveszett csillagokban is feltűnt, s aztán az Utóhatás trilógiában. Ezekre alig emlékszem, az én fejemben a klasszikus regénysorozatok múltja van, amit félretoltak az új tulajdonosok. Sajnos az újjárendeződő Ellenállásnál is ezek az újonnan kitalált hajdani lázadók, s mások bukkannak fel. Kivéve Rieekan tábornokot, de ő filmben is szerepelt.

Windhur bemutatását belülről elég jól megoldotta az írónő, ezek szórakoztató pillanatok voltak. Monti Galay, a segédje számomra egyből gyanúsnak tűnt, de örültem, hogy kavarodnak a szálak. A hatalmas termetű Teza Nasz -ról, a volt birodalmi harcosnőről Carasynthia Dune jutott eszembe, A mandalori tévé sorozatból ismert zsoldosnő. Nagyon sok tekintetben hasonlítanak egymásra.

Ama kis perpatvar az új csapat(ok) összeállásakor és az Ellenállás tanácskozása előtt jó volt. Tetszett, ahogyan végül is felismerték a különbözőségben az egységet. Az egyértelmű, hogy Poe Dameron kolerikus személyiségtípus, hiszen olyan forrófejű és cselekvő, kevés türelemmel a diplomáciához.

 

Millennium Falcon és az Ellenállás

 

A felkészülés és indulás az akciókra jó fejezetek, ezen a ponton eléggé bele lehetett merülni a regénybe. Az Ellenállás újjászületése itt szó szerint történik, bár fantasztikumnak hat, hogy maroknyi lény szervezkedik egy óriási hadsereget birtokló hatalom ellen. Pacer, a fiatal kölyök viselkedése eleinte nagyon bosszantó volt.

Hogyan lehet valaki ilyen ostoba, hogy egyedül nekimenne 4 rohamosztagosnak, bosszúból, amit a szülővárosával és családtagjaival műveltek, és ezzel veszélybe sodorni a küldetést? Sok indulat, kevés ész. Amúgy Az Ellenállás újjászületése könyv a katarzishoz közeledve egyre izgalmasabb. Majdnem, mint a Fekete torony történet, mely szerintem egy hajszállal ezt is felülmúlja.



Az új Ellenállás első komoly akciója


A szerző remekül fokozta a bizonytalanságokat, és csavarta egymásba a történetszálakat. Az Első Rend tisztjei ugyanolyan gátlástalanok, mint például a Phasma kapitány történetében. A Windhurral kapcsolatban levő tiszt kiváló példája ennek. A Coronetben tartott fogadáson zajló események letehetetlenné tették az olvasmányt.

Még a szereplőket is sikerült megszeretni, Poe Dameron is szimpatikus volt itt. A végén 4-5 szálon fut a történet, egy merő rohanás az egész. Ha eddig nem volt elég az akció, most megkapjuk kamatostól. Csak az szomorú, hogy Leia nem igazán élt az Erővel. Pedig megtanult bánni vele. Legalábbis a régi regények szerint Luke képezte. Sajnos az új alkotók ezt nem használták fel.

Még mindig túl sok volt az ember szereplő, és ez általában a legtöbb Star Wars műre igaz. De legalább a galaxis legjobb pilótái közül ketten is jelen voltak, még ha nem is a repülésről szólt ez a könyv. A végére sikerült megnyernie Rebecca Roanhorse -nak. Ezt a regényt jól megírta. De nézzen már egy kicsit utána az életkoroknak…


Értékelés (saját tetszési indexem)

7

(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2020.11.20. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

 

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.