Dooku, az elveszett jedi Star Wars könyvajánló, értékelő

Dooku, az elveszett jedi Star Wars könyvajánló, értékelő

 

 

Dooku, az elveszett jedi Star Wars könyv Cavan Scott alkotása, az azonos hangoskönyv alapján. A mű párbeszédekkel és Asajj Ventress holovideo nézésein keresztül mutatja be, ahogyan Dooku jedivé lett és később elhagyta a rendet. A Dooku, az elveszett jedi könyv 2019-ben jelent meg Amerikában.




Cavan Scott Dooku, az elveszett jedi tartalom, történet


Asajj Ventress, a valahai jedi tanítvány Dooku gróf kezei alá kerül. A gróf által megnézhet olyan holofelvételeket, melyek Dooku jedivé válásáról szólnak. Közben egy feladattal is megbízza: keresse meg az úr nővérét.

Megismerhetjük a gróf jedivé válásának főbb lépéseit, majd mesterként végzett munkáját. Később azokat az eseményeket, amikor nem értett egyet a jedik úműködésmódjával, s végül áttér egy másik útra.




Dooku, az elveszett jedi Star Wars könyvajánló, értékelő, kritika


Micsoda marhaságok. Yodát fellöki egy kiskamasz? És a nagymester nem érzékeli előre? Nem tudja meggátolni? Nagyon vicces. De inkább képtelenség. Yoda mester másokkal együtt vívógyakorlatokat mutat be az összesereglett tömegnek? Ezt sem tudom komolyan venni, van sokkal fontosabb dolga is, az ilyesmit meghagyja a fiatalabbaknak.

 

Dooku, Serenno grófja

 

Amúgy régóta kíváncsi voltam Dooku múltjára, és arra, hogyan került vissza a Serenno bolygóra. Ezt az égitestet is valaha mélyen átjárták a sötét oldal energiái, mivel a sithek birodalmához tartozott. De nem annyira viharos-borús-esős, mint a Dromund Kaas világa, inkább az uralkodó családjai nevezetesek.

Ventress „képzése” csak pillanatokra látható, de az számomra erőltetettnek tűnik, hogy a gróf a gyerekkorából származó holofelvételekkel szórakoztatta volna. A fejében folyton megszólaló eredeti mestere, Ky Narec viszont jó, illeszkedik a csillagok háborúja világához, és a földi tanítványokkal is gyakran megtörtént ilyesmi, a mi világunkban.

Azt viszont nem értettem, ki vett volna fel minden jelenetet. Akkor meg hogyan tudta nézni Ventress? Oké, ezt az egész körítést nem kell komolyan venni. Úgyanúgy az Elveszettek szobrai mellett haladt el Zannah is, csaknem ezer évvel ezelőtt, mint itt most a tanítványok.

De amikor néhány régi mestert említettek, akik átálltak a sötét oldalra, össze lehetett volna kapcsolni a Régi Köztársaságról szóló művekkel. Sajnos az író nem tette meg ezt a szívességet, maradt a Disney keretek között. A Dooku az elveszett jedi Star Wars könyv ahhoz képest, hogy audio anyag szöveges kiadása, elég izgalmas képet ad a gróf jedivé válásához.

A Protobranch bolygón történtek Dooku és Sifo-Dyas önzetlen mentéseiről szóltak, amikor bekövetkezett a katasztrófa, amit utóbbi előre látott. Utoljára a Drongar bolygó klónháborús világában „jártam” Star Wars -ot olvasva kórházban, az itteni sem hiányzott. Később egy újabb drámai helyzet következett a Serennó bolygón.

Nem értek egyet azzal a jedi módszerrel, hogy tiltják a tanítványoknak a kapcsolatot a saját családdal, és bármilyen érzelmi köteléket. Mivel amit nem ismersz, azt nem is tudod uralni. Így később, ilyen helyzetbe kerülve könnyű elbukni. Az ősi egyiptomi templomi tanítványoknál is csak az válhatott beavatottá, aki már szerzett tapasztalatot az életben, hogy később ne legyen az kísértés számára.

Az Asusto bolygón pedig a sötét oldal jelenléte egy újabb tapasztalat (vagy veszély?), ilyen szempontból. Lené mester volt a kihágó, aki a jedi tanáccsal ellentétben, kereste a sötét ereklyéket, hogy megismerje. Utána viszont túl sokat ugrunk az időben, Dooku 50-es éveiig. Sifo-Dyasról szerencsére sok mindent meg lehet tudni a Dooku az elveszett jedi könyvből.

Később megint egy diplomáciai tárgyalás és árulás. A sok ugrálás évtizedekben és helyekben változatossá tette a művet, de nem tett jót az olvashatóságnak. Viszont tanúi lehetünk  Rael Awerros, majd később Qui-Gon Jinn tanítványságának, a gróf kezei alatt.

Jinn és Dooku beszélgettek arról, hogy a közvélemény egy része szerint a jedik csak szenátus rendőrei. Ez eszembe juttatta a közel ezer évvel azelőtti Ruusani Reformációt, amikor a jedik átadták az irányítást a választott szenátusnak, és visszavonultak a közvetlen hatalom gyakorlásból. Ez a beszélgetés a robogó versenyen történt, ahol ismét kapcsolatba került a gróf a családjával.

 

Dooku, az elveszett jedi kritika

 

Az ezt követő események fényében részben érthető, miért nem tartják helyesnek a jedik, hogy intézkedjenek, amikor érzelmileg érintettek. Itt nagy a csábítás, hogy valaki önhatalmúlag járjon el az igazság nevében, s nagyon nehéz visszafordulni. A rendőrségi helyszínek miatt mintha ismét az árnyak utcájában jártam volna, hiszen azon a később játszódó eseménysorban szerepet kap eme intézmény néhány tagja.

Szép fokozatosan válaszokat kapunk arra, hogyan vált Dooku renitenssé a jediknél. Találkozik Palpatine szenátorral is, erről régebben James Luceno írt egy másik könyvben, a sith nagyúrral kapcsolatban. Serenno örökösen visszatérő helyszín, melyben nagy szerepe van a gróf húgának, Jenzának is. Míg az apja dölyfös és önző volt, és fivére is a saját érdekeit nézte, a nőbe jókora szociális érzék szorult.

A végjátékban többé-kevésbé igyekeznek megmagyarázni, hogyan tért át a gróf a sötét oldalra, és mi lett Jenza úrnővel. A szellemvilágban való kételkedés továbbra is zavar, hogyan uralhatják olyanok a mentális erőt, akik nem hisznek a halál utáni létben? Ezzel együtt Ventress átalakulása folyamatát is bemutatja a könyv. Engem teljesen nem győzött meg a regény, de sok mindenre választ ad.


Értékelés (saját tetszési indexem)

6

(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2020.11.09. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

 

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.