Darth Maul - A vadászó árnyék könyv ajánló, értékelő

Darth Maul - A vadászó árnyék könyv ajánló, értékelő

 

 

 

Darth Maul – A vadászó árnyék könyv Michael Reaves 2001 -ben megjelent műve. A Naboo -i blokád előtti időben zajlik, a Coruscanton. A sztori rövid leírását lásd itt: Lázadás kora előtti könyvek




Darth Maul – A vadászó árnyék szereplők jellemzése


Darth Maul egy végtelenségig kitartó, szinte már legyőzhetetlen, a feladatát szentnek tekintő harcos. Mivel sith, nem lehet szeretni, csak tisztelni a képességeit. Ami van neki elég.

Lorn Pavan esendő ember, a droid nélkül kevésbé lenne érdekes. Nekem olyan kisstílű figurának tűnt, aki igyekszik megélni valahogyan az alvilágban. Később azért elismeréssel kellett adóznom annak, amit véghez vitt. Az események sokat fejlesztettek rajta.

L-5 az üzlettárs, az egyik kulcsfigura, a különleges droidok egyike, melyek annyira jellemzőek a Csillagok háborúja világára. Pavan üzlettársa, aki néhány extra modullal van felszerelve, és rendelkezik egyéniséggel.

Darsha Assant sok szempontból emlékeztetett engem a Kirajzásból megismert Dorianára. Ugyanaz a jó lélek. Érdekes, hogy a regény nagy részén kétségek gyötrik, pedig sokkal érdemesebb, mint gondolná.

A mestere, Aaron Bondara is szimpatikus volt, amíg szerepelt. Jól megtestesítette ő is a jedi hősök táborát. Az pedig igencsak tetszett, ahogyan elmagyarázta a tanítványának, hogy az érzelmeket nem elnyomni kell, csak nem hagyni, hogy azok irányítsák a tetteit. Ennek bővebb magyarázatáról pedig a legtöbb Star Wars műben elfeledkeznek.

A nemoidi szereplők egyformán szánalmas, csak anyagi haszon iránt érdeklődő, egyébként gyáva figurák.

Obi-wan Kenobi itt már tapasztalt padawan, jobb, mint a Jedi növendék sorozat idején.




A vadászó árnyék könyv ajánló


El kell ismernem, a Coruscant -i al és felvilágban való üldözések igencsak magukba szippantanak. Az viszont örök rejtély, hol vannak az utcák. Mert ha a felső szinteken él a lények többsége – az alvilágot és szegényeket leszámítva – ott hol mennek az utak? A házak peremén? A filmek és a képek szerint nem. Ha pedig alul, akkor több száz, vagy ezer emelet mélyen. Nyilván ott is vannak a régiek, de a felvilágiak nem közlekednek ott.

 

Darth Maul Coruscant

 

A Darth Maul – A vadászó árnyék könyv története több szálon halad és ezek a szárnyak olykor összeérnek, máskor szétválnak, egyre izgalmasabbá téve az eseményeket. Az biztos, hogy Michael Reaves alapos ismereteket szerzett a bolygófővárosról.

Az Árulás Star Wars regényben volt egy egyenlőtlennek tűnő harc a fiatal jedi lovag nő, és a jóval veszélyesebb sith harcos között. Itt kicsiben ismétlődött ugyanez, nem kevesebb izgalommal. Szinte már a csodával határos, mi mindent sikerül megúsznia Lorn Pavannak és L-5 -nek. Az is különleges esemény, hogy Aaron Bondara mester, és a tanítványa, Darsha összetalálkozik velük a legégetőbb veszélyhelyzetben.




Darth Maul könyv értékelő, kritika


A Coruscant alatt levő világban levő teremtmények olvastán szinte egy Conan regényben éreztem magam, ahol szintén hasonló lények áradnak elő a föld alól. Még olvasva sem szerettem ezeken a helyeken lenni. Pavan jedi gyűlölete más, mint a köztársasági kommandósokat irányító mandaloriaké; személyes okból táplálkozik. Ez miatt érdekes Darshával való viszonyuk, nem szívlelik, de megmentik egymást.

Visszatekintve, A vadászó árnyék könyv legnagyobb része Coruscant különböző útvesztőiben zajlik, egy izgalmas hajsza, néhány oldalszálat csatlakoztatva hozzá. I-5 végig a leglogikusabb cselekvő, ám ez sokszor kevés. Éleslátása és itteni tapasztalatai minden bizonnyal algondolkodtatják. Ugyanis egy évtizeddel később, a Harctéri sebészek regényben, a távol Drengar bolygón, visszaemlékszik eme történésekre.

 

Darth Maul - A vadászó árnyék könyv kritika

 

Roppant kemény volt úgy olvasni, hogy tudtam, itt csak a gonosz győzhet. Vajon érdemes volt Obi-wan -t is beleszőni a történetbe? Főleg úgy, hogy majd a filmben valóban találkozik a sithtel, de előtte nem ismerheti. Coruscant alvilága végtelennek tűnik, a taozin nevű lény pedig hasonló jellemzőkkel bír – ami az Erő leárnyékolását illeti – mint az ysalamirik A Birodalom örökösei -ben.

A Darth Maul - A vadászó árnyék könyv igazából nem vezetett sehova, csak egy előzménynek tekinthető, a sithek újbóli felbukkanásához. Igazi üldözős Star Wars könyv, jó kis karakterekkel. A történet pedig folytatódik Pavan fiával, és a Coruscanti éjszakákkal.


Értékelés (saját tetszési indexem)

7

(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2020.12.09. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.


Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.