Bizonyos szemszögből Star Wars könyv kritika

Bizonyos szemszogbol Star Wars konyv kritika
Bizonyos szemszögből Star Wars könyv kritika




A Bizonyos szemszögből Star Wars könyv egy antológia, amely 40 rövid történetet tartalmaz – különböző szerzőktől – amelyek kapcsolódnak az első Star Wars film tartalmához. Az USA -ban From a Certain Point of View címmel jelent meg 2017 októberében, és a bevételt jótékony célra adományozzák. A könyv eme típusa a Star Wars történetgyűjteményhez tartozik.



Bizonyos szemszögből antológia bemutatás, kritika



Tipikusan az a fajta könyv, amire azt mondom, ezerszer is le akarják húzni ugyanazt a lóbőrt, ugyanarról a műről. Mert lehet ugyan a végtelenségig, az utolsó piszkafáig, minden jelentéktelen mellékszereplőről valamit firkálni, aki 1 másodpercre látszott a filmben, de minek? Nekem már a régi ilyen próbálkozások is erőltetettek voltak, ez pedig valóságos sokk. Pozitívum, hogy legalább jó célra használják a bevételeket.
A fő különbség a régi könyvekhez képest, hogy itt az új Star Wars filmek és könyvek eseményei is „belejátszanak” a történetbe, átírják a szereplő gondolatait. De lássuk a sztorikat egyenként.




Bizonyos szemszögből antológia tartalom





Gary Whitta - Raymus: Raymus Antilles kapitány szemszögéből mutatja be azokat a pillanatokat, amikor a Tantive IV hajó Leia hercegnővel megpróbálja eljuttatni a fontos üzenetet a Halálcsillagról, de a csillagromboló beéri őket.


Christie Golden - A vödör: Egy rohamosztagos szemén át látjuk, ahogy átfésülik a Tantive IV -et, és elfogják a hercegnőt.


Bizonyos szemszögből antologia tartalom



Ken Liu - Az adatmunka sithje: A csillagromboló egyik logisztikai összekötője simítja el egy tüzérparancsnok problémáját.
Ez eredeti volt, ötletes és szórakoztató.


Griffin McElroyMesék a homokban: Jot, a java nézőpontjából látjuk R2D2 megszerzését.


Sabaa Tahir – Reirin: Reirin, a taszken, lopásra készül.
Na itt már nagyon untam az egészet. Egyáltalán nem érdekelt.


Bae Carson – A vörös droid: A vörös asztrodroidról szól, amelyet végül nem vettek meg Luke és Owen bácsi.
Érdekes hősiességbe állítása egy robotnak.


John Jackson Miller – Rítusok: A fiatal taszken harcos hősködik és nem hallgat a tapasztalt elöljáróra, A'Yark -ra.
Érdekes nézőpont, ahogy a taszkenek szemlélték Obi-wan -t.


Claudia Gray – Mester és tanítvány: Obi-wan és az alakot felvevő Qui-gon Jinn beszélgetése.
Ez nem volt rossz, bár nem sok újat tudott mondani, mindenesetre csak az előzménytrilógia ismeretében lehetett megírni.


Meg Gabot – Beru Whitesun Lars: Beru néni utólagos gondolatai „odaátról”.
Nagyon rövid írás, különösebb értelmét nem láttam.


Renée Ahdieh – A balszerencsés rodiai: Greedo készül arra, hogy elkapja Han Solót.
Greedo történetét már a Mos Eisley mesék -ből megismerhettük. Ott egy 11 részes történetben van elmesélve, ennél jobban. Kár volt ezt megbabrálni.


Mur Lafferty – Soha, semmiért: A Mos Eisley -i kocsmában zenélő bithek története.
Na mármost Kathy Tyers története éppen ezekkel a bithekkel kezdődik a Mos Eisley mesék” -ben. Ezzel pedig némileg átírják a történetüket, mert ott nem adósság kényszerből vannak Jabbánál, és jó pénzért hívják őket a kocsmába.


Chuck Wendig – Ilyeneket nem szolgálunk ki: Wuher, a kocsmáros szemszögéből a nevezetes nap.
Wuher szintén szerepelt a már többször említett másik könyvben. Azt a történetet érdekesebbnek találtam.


Kelly Sue De'Lannic és Matt Fraction – A kloo-kürt: Muftak és Kabe, a két alvilági figura története.
Azt hittem már sosem lesz vége, abszolút nem érdekeltek.


Paul Bini – Plusz erő: Boba Fett készül Solo elfogására.
Régebbi irományokból ismerve Boba sokkal hidegebb fejű, nincsen tele ilyen gyerekes, önmagát hergelő gondolatokkal. A közben elkészült animációs sorozatban – felnövőben – már inkább, de szerintem érettebb, mint itt a szerző ábrázolja. Az egész történet csak egy rövid monológ Boba Fett állítólagos gondolataival. Elfecsérelt idő.


Zoraida Córdova – Jössz nekem egy fuvarral: Brea és Senni Tonnika, a tolvaj nővérek.
Hajszál híján róluk szólt Timothy Zahn története a másik könyvben, de nem, ott kettő másikról, akik a nevüket használták. Egyébként nem rossz.


Delilah S. Dawson – Hosszú Ormány: Egy kubaz szemszögéből.
Alig vártam, hogy vége legyen.


Daniel José Order – Viharban születtek: Egy rohamosztagos nézőpontjából, aki jelen volt, amikor a droidokat keresték, és Kenobi elmetrükköt használt.


Wil Wheaton – Laina: Ryland, a lázadó elküldi 2 éves kislányát egy hajón a képzelt biztonságba, az Alderaanra…


Beth Revis – Tökéletesen működőképes: Tagge tábornok szemén át látjuk a halálcsillagot belülről, ahogy gondolkodik róla, s ahogy összegyűlnek a vezetők, ahol Tarkin és Vader is megjelenik.
Érdekes volt ez a nézőpont, mert a birodalmi vezetőkhöz képest elgondolkodóbb, és kételyekkel telibb.


Mallory Urtberg – Jelentés rendkívüli eseményről: Motti admirális jelentése a tanácskozás körüli pillanatokról, a Halálcsillag bevetéséről, és hogy Vader nagyúr fojtogatta őt az Erővel.
Néha kicsit nevetséges volt, ahogy kikérte magának Vader fojtogatását, amúgy sok mindent belemagyarázott a szerző Motti gondolataiba.


Elizabeth Wein – Átalakulás: A Vadert kísérő rohamosztagosok egyike meséli el a hercegnő vallatását és a Tarkinnal való találkozásának eseményeit, ahogy ő látta.
A film ismerete miatt érdekfeszítőbb a gondolati monológ.


Madeleine Roux – Napfogyatkozás: Breha várja haza férjét, Bail Organát, és aggódik Leia miatt. Bail megérkezik, de hírt kapnak, hogy a Leiát szállító Tantive IV odalett. Közben közeleg a Halálcsillag az Alderaan felé.
Ez a történet adott plusz információt, mindig is kíváncsi voltam, vajon az Alderaanról hogyan élték meg a katasztrofális eseményeket. Mivel a filmből is teljesen hiányzott, érdekelt és jó is volt.


Pablo Hidalgo – A nagyság küszöbén: Tarkin nagymoff szemével látjuk a Halálcsillag működését, és megismerhetjük a gondolatait.


Jeffrey Brown – Egy kissé messze esik: Egy illusztráció a Dantuinról.
Ennek most mi értelme? Nem sztori, hanem egyetlen vacak kép, ami humoros akar lenni.


Kieron Gillan – Az elsütőbillentyű: Aphra, a roncsvadász nő a Dantuinon kutat a lázadók elhagyott állomáshelyén, amikor éppen birodalmi katonák érkeznek.
Ez egy teljesen önálló történet volt, alig kapcsolódik a filmhez, és egész jó volt. Bár mindegyik ilyen lenne a könyvben.


Glen Weldon – Egér-droidok és emberek: Egy egér droid szemszögéből a Halálcsillagon.


Ben Acker és Ben Blacker – Gikszer: Rohamosztagos szemével a Halálcsillagon, aki a Tatuinon is jelen volt, amikor Kenobi elmetrükköt alkalmazott.



A Millennium Falcon bizonyos szemszögből



Adam Christopher – A szolgálat vége: Pamel Poul parancsnok szolgálatából figyelve, amikor a Millennium Falcon landol a Halálcsillagon, és a tagok behatolnak az állomásra.


Nnedi Okorafor – Mesterséges mocsár: Omi, a mocsári lény története, amely elkapta Luke -ot a Halálcsillag szeméttárolójában.
Ennyi erővel akár a szemét nézőpontjából is elmesélhették volna az eseményeket, nem? Egy újabb felesleges adalék, csakhogy több legyen…


Cavan Scott – A halál pillanatában: Kenobi gondolatai a Darth Vaderrel való végzetes küzdelem pillanataiban.
Ez egy gondolatokban és időben összevissza csapongó monológ. Az 56 éves Obi-wan úgy gondol magára, mintha 90 éves vénember lenne. Egyszerűen szánalmas, mindmáig a legjobban elrontott életkori beállítás a Star Warsban.


Gary D. Schmidt – Van még egy reménysugár: Yoda napjai a Dagobah bolygón, ahogy érzékeli a távoli eseményeket.
Ez ismét egy külön történet, a filmtől „távoli”. Yoda abszolút kedvenc volt ama időkben, így jó érzés volt egy kis ideig vele lenni.


Ian Doeschner – Palpatine: Vers, Palpatine gondolataival.
Na ettől megkímélhettek volna.


Paul S. Kemp – Szikra: Dex, az Arany Század pilótája társaival a Halálcsillaghoz repül, hogy elpusztítsa.
Ez nem rossz, főleg aki szereti az X-szárnyúak sorozatot.


Jason Fry – Szolgálati beosztás: Col, a pilóta szemszögéből, akik kimaradt a Halálcsillag ellen induló osztagokból.


Pierce Brown – A sivatag fia: Briggs Darklighter nézőpontja, aki Luke gyermekkori barátja volt, s most pilótaként indul a „végső” ütközetbe.


Greg Rucka – Szárnyak nélkül: Nera Kase, a Yavin holdján tartózkodó lázadók harci jármű karbantartóinak vezetője.
Itt már nagyon nem volt kedvem újra végigmenni a Halálcsillag elpusztításához vezető mozzanatokon.


Alexander Freed – Tartalékterv: A távol levő Mon Mothma gondolkodik azon, mi legyen, ha a Yavin IV. -et is elpusztítja a Birodalom.


Charles Saule – A trükk: Lando Calrissian éppen egy nagy játszmában van egy kaszinóban, amikor a birodalmiak megjelennek.
Ez is új volt, és más helyen, valamint szórakoztató is.


E.K. Johnston, Ashley Eckstein – Bármely nap alatt: Miara Larte szemszögéből a pillanatok a bolygópusztító elpusztítása utáni ünneplésről.


Tom Angleberger – A Whill-krónikások: Ez egy szokatlan párbeszéd azzal, aki megörökíti a Star Wars történetek eseményeit.




Bizonyos szemszögből Star Wars könyv értékelés, kritika, vélemény


Az adatmunka sithje”, „Az elsütőbillentyű”, „Van még egy reménysugár” című történetek tetszettek igazán, mert nem a filmbeli jelenetekhez voltak hozzáragasztva, hanem önállóan is megállják a helyüket. Ezeket újdonság volt olvasni, adtak valami mást, egyénit plusszt az egésznek. Ezeken kívül is van egypár novella, ami ilyen, fentebb említettem. Miattuk érdemes elolvasni a könyvet.


Bizonyos szemszögből konyv értékelés, vélemény


De van egy csomó átlagos sztori, és sok szól olyan mellékszereplőről, akit valószínűleg az olvasás után már el is felejtünk. Ha az unalmasabb, a csontig lerágott, és a teljesen jelentéktelen figurákról szóló történeteket kihagyják, jó kis könyv lehetett volna. Így viszont egy hatalmas katyvasz, amibe mindent összekevertek.




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2018.09.16. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.