A Jedi próba Star Wars könyv bemutatása

A Jedi próba Star Wars könyv bemutatása
A Jedi próba Star Wars könyv bemutatása



A Jedi próba című Star Wars regény David Sherman és Dan Cragg alkotása 2004-ből. Eredetileg a történet 30 hónappal a Geonosis -i csata után játszódik, azaz Yavin előtt 19.5 -ben, de ezt némileg felülírja, hogy A klónok háborúja animációs filmben Anakin már lovag. Az pedig a Yavin -i csata előtt 22 évvel történik.





David Sherman, Dan Cragg – Jedi próba tartalom, történet



A szeparatisták által támadás éri a Praesytlin bolygón levő Kommunikációs Központot. Ez egy nagyon fontos bázis a Köztársaság számára, s mivel úgy tűnik, nem tudják megvédeni, Reija, a központ női parancsnoka kiadja a parancsot minden információs szerkezet megsemmisítésére.
A szeparatisták irányítója a gátlástalan muunilinsti Pors Tonith. A köztársaságiak kisebbségben levő védőereje észlelve a körbezárás veszélyét visszavonul, de a droidsereg üldözi őket. Erk H'Arman, a fiatal pilóta kényszerleszállást hajt végre.
A fiatal felderítő nő, Odie Subu éppen visszatérőben van, amikor rátalál. Mivel az ellenfél szétverte a sereget, egy időre távoli barlangokban húzzák meg magukat. A bolygóközelben levő Zozridor Slayke független seregével úgy érzi, tudna segíteni a köztársasági erőknek. Ezért a meglepetés erejét kihasználva támadják meg a szeparatistákat.


Jedi próba tartalom, történet

Közben Coruscantot is értesítik, ahol Palpatine összehívja legfőbb bizalmasait az ügy megoldása érdekében. Már csak a tartalék 20 ezres klónsereg maradt, és a küldetéshez a jedik Neeja Halcyon -t választják, akinek éppen Slayke -kal volt egy kellemetlen afférja. Neeja az utóbbi időben Anakin Skywalkerrel gyakorolt, akinek a mestere küldetésben van.
Őt választja maga mellé, és elindulnak a rázósnak tűnő harcba, a galaxis túloldalára. Pors aggódik, hogy a Köztársaság segítséget küld, ezért Dooku gróftól támogatást kér, de ez a katonai erő egyelőre várat magára.




Jedi próba értékelés, jellemzés



Már a kezdet kezdetén meg kellett volna hozni azt a mindenkor érvényes szabályt, ha egy valamit már elkészítettek – legyen az könyv, vagy film - akkor ne „keresztezzék” ellentmondó folytatásokkal. Más történeteknél is felbukkant az az ellentmondás, hogy Anakin a klónháború elején még nem jedi, de A klónok támadása idején már az, sőt mindjárt padavanja is lesz.

Ez történetileg feloldhatatlan, mert a cselekmény a klónháború vége felé játszódik, de az említett animációs sorozat miatt az elejére tolódik, így pedig a levegőben lebeg a "valódi" időpont. Több új és nagyon jellegzetes személyt vonultat fel a történet. Pors Tonith egy felejthetetlen, elvetemült katonai-banki vezető, aki kiváló stratéga.

Slayke a legmegosztóbb, s egyben az egyik legkarizmatikusabb, másokat vezetni képes egyéniség. Erk és Odie sem a megszokott katonák. Mellettük ott vannak a már ismert „klónháborús sztárok”, mint Dooku gróf, vagy Anakin. Hozzájuk jön plusz adalékként Halcyon mester, akire kulcsszerep jut. Halcyon egyébként kapcsolódási pont az X-szárnyúak sorozatból ismert Corran Hornhoz aki az unokája.

Az elején sem rossz a könyv, de amikor a függetlenek is szervezkednek és Coruscantra is eljut a hír, számomra már letehetetlen volt a regény. Nem kétséges, hogy az állóháború a lövészárkokkal, a beásott egységek, ideiglenes erődök, helyek oda-vissza foglalása a földi történelemben is többször előforduló esetekből vett ihlet.

A jedik titkos/tiltott kapcsolata(i) többször előkerülő téma az SW regényekben, és azt jelzik, hogy ebben a tekintetben a katolikus egyház, vagy egyes szerzetesrendek hibáját tükrözik. Vannak olyan rendek keleten, ahol az új gyógyítókat, tanítókat csak akkor avatják be, amikor már éltek házaséletet, születtek gyermekeik, így lecsillapodtak és egyensúlyba kerültek.

Az előretolt állásnál, a driodok összesített támadásánál Erk rendkívül bután viselkedett. Nagyon ostobán, egója által vezéreltetve lövöldözött, nem hallgatva Odie -ra, holott így időben elmenekülhettek volna. Ráadásul a kapott segítő eszközök egy részét is feleslegesnek gondolva eldobta. Hogy lehet valaki ilyen felelőtlen?

Jedi próba, értékelés, jellemzés

 

Jedi próba könyv kritika

 
Rendkívül élveztem, ahogy elkezdődtek a komolyabb harcok és egyik esemény követte a másikat. A szerzők a regény különc, vagy különleges egyéniségeivel, zseniálisan keverték a kártyákat. Számomra az egyik csúcspont volt Anakin illetve Neeja találkozása Slayke -kal. Ekkor éreztem, hogy régen olvastam már ilyen élvezetes Star Wars könyvet. Talán a Jedi Akadémia regények voltak hasonlóan mozgalmasak, sok egyedi szereplővel, egy egészen más időszakban.

El kell ismernem, hogy a történet nagyon mélyen magába szippantott és örömet okozott minden egyes pillanata. Az izgatott, ezek a különböző karakterek és fajok hogyan tudnak összedolgozni, vagy éppen egymást legyőzni. Slayke jedi és klón ellenessége, pontosabban az, hogy nem tartotta sokra őket, csak hab volt a tortán.

A csatánál nagyon sok balszerencse történt, és a folyamatosan áldozatul eső klónokat sajnáltam. Időnként túl részletesen leírták a szörnyűségeket, sérüléseket a szerzők, amitől ez igencsak felnőtteknek való könyv. Mindenesetre nagyon a valóságra hasonlító lett a történet, komoly háborús regénynek éreztem a vége felé.

A szerzők nagyon kiélezték a helyzetet a könyv végső periódusában, és az a sok-sok erőteljes egyéniség garantálta a felejthetetlen finálét. A Jedi próbát el tudnám képzelni filmként is, és rendkívül látványos lenne a sok akciójelenet miatt. A „földi” történetek közül a szintén drámai Jön a farkas regényben tudtam így izgulni a jó szereplőkért a háborús akciójelenetekben.
Le a kalappal David Sherman és Dan Cragg előtt, sikerült élménydús napokat varázsolni számomra a történet olvasásával. Ez még úgy is működött, hogy sok más teendőm – és olvasmányom – mellett, több hétig, szakaszonként haladtam vele.


Értékelés (saját tetszési indexem)
7.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ajánlott cikk: A Republic Commando sorozat


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2018.05.09. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.


Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.