X-szárnyúak könyvsorozat, X-szárnyúak regények

X-szarnyuak konyvsorozat, X-szarnyuak regenyek
X-szárnyúak könyvsorozat, X-szárnyúak regények





Az X-szárnyúak könyvsorozat egy 10 regényből álló sorozat, amely 1996 és 2012 között született, illetve jelent meg. Az X-szárnyúak regények alkotói Michael A. Stackpole és Aaron Allston.
 

X-szárnyúak könyvsorozat története


A magyarul megjelent X-szárnyúak regények történetét könyvenként, röviden vázoltam már a Star Wars könyvek - Az Új Köztársaság korától oldalán, így most nem térek ki erre.



Ezek a felnőtteknek írt történetek egyfajta harci repülős könyvek űrgépekre átültetve. Az első négy X-szárnyúak regényt Michael A. Stackpole írta, és ezek a Yavin –i csata utáni 6 és fél évtől a 7 évig játszódnak. Nem csak az X-szárnyúakról szól, hanem az ezekben az években végbemenő eseményeket is nyomon követhetjük, köztük a Coruscant felszabadítását.



A Zsiványkommandó könyvek


Az első négy regény a Zsiványkommandóról szól, amelynek Wedge Antilles a parancsnoka, s mellette az egyik legjelentősebb szereplő Corran Horn. Az X-szárnyúak akkoriban már számítógépes játékokban is szerepeltek néhány éve, Stackpole pedig tapasztalattal rendelkezett katonai történetek megírásában. Elfogadta a felkérést, de nem csak regényeket írt, hanem az X-szárnyúakról szóló képregények történetét is.



X-szárnyuak könyvek



A képregények 1995-től jelentek meg, az első X-szárnyú könyv, a Zsiványkommandó pedig 1996-ban. Tycho Celchu, és Wes Janson alakja mellé a könyvekben érkezett több érdekes személy, mint például Corran Horn, Ooryl Qrygg, Rhysati Ynr, Nawara Ven, és Gavin Darklighter.
Senki sem számított rá, hogy az X-szárnyúak sorozat olyan sikeres lesz, hogy a New York Times bestseller listájára is felkerül. Stackpole az egyik főszereplőjéről, Corran Horn -–ról egy külön regényt is írt, Én, a Jedi címmel. 


 



A Lidérc osztag könyvek


A siker miatt a kiadó szeretett volna további X-szárnyú regényeket megjelentetni, ezért felkeresték Aaron Allston –t. Allston három könyvben egyezett meg, és ezek 1998-1999-ben napvilágot láttak. Allston történeteinek középpontjában egy új X-szárnyú csapat, a Lidérc osztag áll.

Az események a Yavin –i csata után 7-8. években játszódnak. Míg az első négy regényben egy női vezető, Ysanne Isard volt a fő ellenfél, az újabb három regényben már Zsinj hadúr. Ezúttal Allston keze is kötve volt egy bizonyos fokig a történet megírásában, mert Zsinjre még „szerep várt” az 1994-ben írt Szökevények regényben.
Allston, Wedge –en kívül Wes Janson -t és Hobbie  –t is szerepeltette, valamint jó néhány újabb erős karaktert hozott a sorozatba.  
 

X-szarnyúak sorozat


Későbbi folytatások


1999-ben Michael A. Stackpole írt még egy X-szárnyúak regényt, az Isard bosszúját (Isard’s Revenge). Ez már a Yavin –i csata utáni kilencedik évben, Az utolsó parancs eseményei után játszódik. Ismét visszatérnek Stackpole hősei és a Zsiványkommandó. Ez a kötet több tekintetben kapcsolódik a korábbi X-szárnyúak képregényekhez is.

Ugyanezen évben Allston is jelentkezett egy újabb regénnyel, Starfighters of Adumar címmel, amely a New York Times bestseller listájának 17. helyén landolt. Ez a történet az Adumar bolygón zajlik, ahol még nem döntötték el, hogy a Birodalomhoz, vagy az Új Köztársasághoz csatlakoznak.

Ebben a könyvben egy régebbi történetfonál is rendeződik. A Jedi Akadémia trilógiában az volt a furcsa, hogy Wedge Qwi Xux iránt lobbant szenvedélyre, holott az előbb játszódó X-szárnyúak sorozatban Iella Wessirihez közeledett. Ebben a Yavin után 13. évben játszódó történetben Allston feloldja ezt a látszólagos ellentmondást. Egyébként ezt a könyvet tartják a sorozat egyik leghumorosabb darabjának.

Allston 13 évvel később, 2012-ben egy újabb X-szárnyúak regényt írt, amelyben visszatér a Lidérc osztaghoz. Ez már a Yavin –i csata utáni 44. évben játszódik, de vannak visszautalások a 15, 25 és 31 évvel azelőtti eseményekre. De a történet a Fate of the Jedi sorozathoz is kapcsolódik.
Ez volt Aaron Allston utolsó Star Wars regénye, sajnos 2014 februárjában, súlyos szívelégtelenség miatt, mindössze 53 évesen, elhunyt.
 

X-szárnyúak története

 

Érdekességek az X-szárnyúak sorozatról


Az X-szárnyúak regénysorozat megmutatta, hogy a Star Wars világ számos hőssel rendelkezik, akik nem voltak, vagy csak kevés szerepet kaptak a filmekben, de legalább olyan érdekesek. Egyben egy lépés is volt abban az irányban, hogy a Star Wars világa Luke, Leia és Han nélkül is lehet ugyanolyan izgalmas. Ugyanis a sorozat megszületése előtti regények szinte kivétel nélkül rájuk épültek.

A sorozat történetét más írók is figyelembe vették, és Timothy Zahn is kapcsolódott hozzá, és a szereplőihez a regényeiben. Számomra az első négy könyv fokozatosan lett egyre jobb, a negyediket élveztem a legjobban. A következő három kötetben is van egyfajta javulás a harmadikig.

Michael A. Stackpole olvasta Zahn regényeit, s ennek hatására többek között Talon Karrde figuráját is szerepeltette az X-szárnyúak sorozatban. Stackpole és Zahn regényeik elkészítése alatt gyakran beszéltek telefonon, ami pedig Allston –t illeti, Michael lelkesen üdvözölte a csapatban, 1998-ban. Stackpole a weboldalán említ egy érdekes esetet, amikor egy egyetemen tanuló fiatalember kísértésbe jött. Mivel emlékezett Corran Horn esetére az Én, a Jedi című könyvből, hű maradt a barátnőjéhez.

Egyébként, ha a már említett New York Times bestseller listáját nézzük, a sorozat első öt regénye, valamint az Isard's Revenge és a Starfighters of Adumar került fel rá. Ez pedig azért is értékes, mert ezzel a sorozattal a Star Wars könyvek új irányvonala került előtérbe. Mint már szóba került, itt, elszakadva a filmek addigi 3 főszereplőjétől, Wedge Antilles került a középpontba, s a regények a katonai sci-fi műfajában íródtak.
 

X-szárnyúak kötetei


Még egy érdekesség. A már említett Star Wars könyves weboldalamon levő szavazáson 2016 decemberéig a következő lett az állás a magyarul megjelent X-szárnyúak könyvek tekintetében:

(1-10 –ig lehetett osztályozni, a cím után az átlag, első zárójelben a 3-dik tizedesjegyig, második zárójel a leadott szavazatok száma.)
 

1.Michael A. Stackpole - X-szárnyúak: A bactaháború 8,3 (8,310) (29)
2.Michael A. Stackpole - X-szárnyúak: Zsiványkommandó 8,2 (8,218) (32)
3.Aaron Allston - X-szárnyúak: Vasököl 8,2 (8,185) (27)
4.Michael A. Stackpole - X-szárnyúak: Wedge játszmája 8,1 (8,129) (31)
5.Michael A. Stackpole - X-szárnyúak: A Krytos csapda 8,1 (8,100) (30)
6.Aaron Allston - X-szárnyúak: Solo háborúja 8 (8,000) (20)
7.Aaron Allston - X-szárnyúak: Lidérc osztag 8 (8,000) (33)


 
Magyarországon a sorozat első hat kötetét adták ki a 90-es évek vége felé, és a 2000-es évek elején, a hetedik regény rajongói fordításban volt olvasható a 2010-es évek közepétől. Mivel ez a nagy hírű sorozat a Star Wars könyvek rajongóinak egyik nagy kedvence volt a 90 –es évek második felében, miképpen is búcsúzhatnák el tőle jobban, mint ezen szavakkal:
– Yub, yub, parancsnok! 




Az X-szárnyúak sorozat kötetei


1. Zsiványkommandó (Rogue Squadron - Michael A. Stackpole) (1996)
2. Wedge játszmája (Wedge's Gamble - Michael A. Stackpole) (1996)
3. A Krytos csapda (The Krytos Trap - Michael A. Stackpole) (1996)
4. A baktaháború (The Bacta War - Michael A. Stackpole) (1997)
5. Lidérc osztag (Wraith Squadron - Aaron Allston) (1998)
6. Vasököl (Iron Fist - Aaron Allston) (1998)
7. Solo háborúja (Solo Command by Aaron Allston) (1999)
8. Isard's Revenge - Michael A. Stackpole (1999)
9. Starfighters of Adumar - Aaron Allston (1999)
10. Mercy Kill - Aaron Allston (2012)




Ajánlott cikk: A Republic Commando könyvek sorozat


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.