Star Wars Phasma könyv - Phasma kapitány

Star Wars Phasma konyv – Phasma kapitany
Star Wars Phasma könyv – Phasma kapitány




Delilah S. Dawson Phasma című Star Wars regénye 2017-ben jelent meg. Phasma kapitány élettörténetét mutatja be Az ébredő erő eseményei előttről. A fiatal írónő fantasy, ifjúsági, és sci-fi szerzőként került a képbe, ezt megelőzően néhány Star Wars képregény és rövid történet megírásában vett részt.






Delilah S. Dawson Phasma tartalom, történet



Vi Morandi, az Ellenállás kémje csapdába kerül, amikor egy csillagromboló vonósugara elfogja. Egy fiatal, vörös páncélú rohamosztagos tiszt hallgatja ki, aki nem furakodik a kínzó áram használatával. Arra kíváncsi mit tud Phasma kapitányról, aki valami miatt a riválisa.
Hogy túlélje a kínzást, a nő belekezd Phasma történetébe, amelyet még Siv -től, Phasma egyik társától hallott. Phasma a Parnassus bolygóról származik, ahol egy barlangban, nehéz körülmények között éltek a törzsével. Amikor a vezetés az ő és bátyja kezébe került, a fennmaradásuk is nehéz volt, mindössze egy új gyermek volt, aki vélhetően fel fog nőni, ezért minden eszközzel védelmezték.


Delilah S. Dawson Phasma tartalom, történet

A nő és bátyja nem mindig értettek egyet, különösen a szomszédos törzzel való viselkedésben. Kelo, a bátyja elérte, hogy békét kössenek, később azonban földet ért egy idegen űrjármű a közelben, ami mindent megkavart. Phasma legjobb harcosaival felkereste.
Az idegenek Brendol Hux tábornok és néhány rohamosztagos volt. A nő – némi harc után a másik törzzsel - elérte, hogy Hux elvigye őt a harcosaival, és csatlakozott az Első Rendhez. Vi kihallgatója, Cardinal százados lett a kiképzője, de most minden információt fel akar használni ellene.




Phasma kapitány



Phasma kapitány az Első Rend kapitánya, aki Armitage Hux tábornok mellett szolgált. Eredetileg a pusztuló civilizációjú Parnassus bolygón élő egyik törzsi klán női vezetője volt, a bátyjával együtt. Amikor Brendol Hux tábornok kényszerleszállást hajtott végre a bolygón, megragadta az alkalmat és néhány emberével segített neki.
Az Első Rendhez kerülve gyorsan tanult és vezetői képességei, valamint megalkuvást nem ismerő természete miatt sebesen haladt előre a ranglétrán. Idővel ő lett a rohamosztagosok első számú parancsnoka. Phasma kapitány a végtelenségig hű volt az Első Rendhez.


Phasma kapitány

Különleges páncélja volt, amely nem csak védte a káros sugárzásoktól, de egy olyan króm bevonatot is tartalmazott, amely valaha Palpatine császár egykori nabooi csillaghajóját borította. Phasma kapitány amellett, hogy nő létére 2 méter magas, nem mindennapi állóképességről tett tanúbizonyságot.
Nem élt a rangjával járó előnyökkel, az első sorban harcolt a katonáival együtt. Nem szerette, ha valaki megérintette, vagy segítette. Mindig az elsődleges célnak rendelt alá mindent. Ezért ha szükséges volt, könyörtelen és kíméletlen tudott lenni.






Phasma könyv jellemzés, kritika, vélemény



Furcsaságok: Amikor Parr megölte az előző vezért, és Keldo, valamint húga, Phasma kezébe került a vezetés, nekem hiányzik valami. Egyik percben még feszült a légkör, várjuk, hogy Phasma és Parr egymásnak esik. De nem, a következő mondatokban már azt olvashatjuk, hogy az új vezetőséget ünneplik. De mi lett Parral?
A tengeri barlang neve Nautilus, most komolyan, nem lehetett volna kicsit kreatívabb a szerző? Muszáj Verne tengeralattjárójának nevét használni? Valamint az is egy kicsit nehezen hihető, hogy egy regényre való anyagot elmesél Vi a kihallgatáskor.
A sivatagban való haladás igazi túlélő történet, folyamatosan ismerősnek éreztem a helyzetet, talán mert annyi kalandregényt olvastam már. De a helyszínek nem nagyon tetszettek, és a szereplők sem voltak túlzottan szimpatikusak a Parnassuson.
Nem örültem az időhúzásnak és a hosszú útnak azon a bolygón, de amikor a droidok által működtetett bányához értek, az nagyon érdekes volt. Ez egy roppant élvezetes része a műnek. Később az a bizonyos város, meg aréna… Kezdett olyan érzésem lenni, mintha E.R.Burroughs Mars történeteit olvasnám.
A város elöljárói az egykori Római Birodalom betegesen elkorcsosult lelkű nemeseire emlékeztettek, akik számára mások kinlódása élvezet. Brendol Hux -ról egyre inkább kiderült, hogy abszolút nem vezető típus, inkább egy szánalmas, saját érdekeit és épségét féltő gyenge alak.
Néha egész jó a regény, aztán csökken a lendület. Nem tudom, vajon miért akarta Delilah S. Dawson ilyen hosszúra nyújtani? Nehéz elhinni, hogy Vi ilyen hosszan mesélte volna a történetet Cardinal századosnak. Egy teljes könyvnyi anyagot egy-két nap alatt?
A mészárlás, amit a Parnassus elhagyása előtt, és utána végeztek, tovább fokozta Brendol – és persze Phasma – iránti ellenszenvemet. Valójában ez a kíméletlenség nem erő, hanem gyengeség. Csak a saját érdekük számított nekik. Amúgy meg eddigre az egész bolygóból és a szereplőkből is elegem volt eme túlnyújtott történetben.


Phasma könyv jellemzés, kritika, vélemény

A csillagrombolón történteknél egyértelművé vált, hogy Armitage Hux még az apjánál is rosszabb gazfickó. Cardinal százados pedig egyre emberibbé vált. Ehhez hozzájárult Delilah S. Dawson remek pszichológiai érzéke. Általában nem szeretem hosszú részeken át olvasni a szereplők gondolatait, de ezúttal lenyűgözött.
A Phasma könyv végjátéka drámai, elgondolkodtató és komor lett, egész mélyen bele tudtam érezni magam Cardinal helyzetébe. Ezért le a kalappal az írónő előtt, ha nem számítom a sok-sok előjátékot, itt azért megmutatta mit tud.
Vegyes érzéseket keltett bennem a vége, nem tudtam szenvtelen maradni, s ez a regényt dicséri. Nekem túl sok volt, de el kell ismerni, nem mindennapi mű. Egyébként hogyan lehet állandóan páncélban és sisakban lenni? Ez egy börtön az én nézőpontomból. Valamint ha Phasma régi életének minden szemtanújától megszabadult, miért feledkezett el Sivről? Na és ha ilyen legyőzhetetlen, hogy bírtak vele mégis később a filmekben?


Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Olvasd el ezt is: Inferno osztag

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2018.08.12. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.