Paul S. Kemp életrajz, könyvek, Star Wars

Paul S. Kemp életrajz, könyvek, Star Wars
Paul S. Kemp életrajz, könyvek, Star Wars






Paul S. Kemp életrajz


Paul S. Kemp egy brit-amerikai szerző, aki főleg fantasy művei által lett világhírű. 1972 április 3-án látta meg a napvilágot az Egyesült Királyságban. A Michigan -i egyetemen diplomázott le jogtudományból 2000-ben. Ugyanitt él feleségeivel és fiaival, ahol a szerzői munkái mellett a vállalati jogot is van alkalma gyakorolni.

Már a jogi iskolában elkezdett írni – javarészt titokban – amíg szakmailag is érettnek nem érezte magát a publikálásra. Eleinte sok elutasításban volt része, de tanult ezekből, és kitartása meghozta a gyümölcsét. Eleinte nem igazán volt jó abban, hogy összefüggő történetet írjon, de mindig újra belevágott.

1999-ben küldött egy írást a Wizards of the Coast -nak, amely a sci-fi és fantasy játékok amerikai kiadója. Ez elnyerte a tetszésüket, és ez vezetett a fantasy könyvek megírásához, valamit Erevis Cave karakterének megszületéséhez. A 2000-es évektől szabadúszó íróvá lett, és többször szerepelt a New York Times best seller listáján.





Paul S. Kemp könyvek



A Paul S. Kemp életrajz szerint igazi sci-fi fantasy író. Már 13 éves kora óta Dungeons & Dragons játékos, ezért mindig is közel állt hozzá a fantasy világa. A játék által otthonosan mozgott az ottani világokban, így nem volt meglepő, hogy ő írta a Sembia könyvek második részét, „Az árnyék tanúja” címűt, 2000-ben. Innen már egyenes út vezetett az Erevis trilógia megírásához.



Erevis Cave történetének első könyve, az Alkonyat, többnyire pozitív kritikát kapott, de annál inkább szerette az olvasóközönség. Ez 2003-ban jelent meg, majd a következő években megszületett a két folytatás, az Estidő és az Éjfélmaszk, hasonló népszerűség mellett.



Paul S. Kemp fantasy



2005-ben elkészült a Feltámadás című regénnyel, amely „A pókkirálynő háborúja” című sorozat hatodik kötete. Ebben az esetben már sokkal nehezebb dolga volt, hiszen a karaktereket mintegy „megörökölte”, így kevesebb szabadsága volt a kivitelezésben, de bejött, mert a New York Times best seller listájára került.



2006 és 2008 között született az Alkonyháború trilógia, amelynek kötetei az Árnyfajzat, az Árnyékvihar és az Árnyékbirodalom. Ezek a regények mintegy folytatásai az Erevis Calve történeteknek. Ugyanezt a vonalat folytatta később (2013-ban) Az isteni gyermek című regényben, amely már egy másik sorozat második darabja. 2012-től pedig egy új könyvsorozat, az Egil and Nix regényeit kezdte el. Utóbbi sorozat igazi kard és boszorkányság fantasy. A nagytermetű, izmos Egil az erőt képviseli, míg Nix az agy és a varázsló kettőjük duójában. A nagytermetű, izmos Egil az erőt képviseli, míg Nix az "agy" és a varázsló, kettejük duójában.





Paul S. Kemp Star Wars könyvek



Paul S. Kemp Yavin -i csata után négy évtizeddel játszódó regénye, az Áramlatok, 2010 januárban került megjelenésre. Ennek a történetnek Jaden Korr jedi a főszereplője, és a történet kapcsolódik Az elveszett Sith törzs című regényhez is. Az Áramlatok 2010 februárjában feljutott a New York Times bestseller listájának 10 helyére.



Körülbelül másfél évvel később, 2011 októberében kiadták a regény folytatását is Hullámtörés címmel. Mindkét regény tartalmáról írtam rövid ismertetőt itt: Az Új Köztársaság korától.



A két könyv között, 2011 márciusában jelent meg az Árulás című , amely a Yavin -i csata előtt 3653 évvel játszódik, és a The Old Republic online játékhoz kapcsolódik. Érdekesség, hogy eredetileg az általam nemrégiben bemutatott James Luceno lett volna ezen háttér történet szerzője.




Paul S. Kemp könyvek



Az Árulás regény végső változatából kimaradt néhány morbid jelenet, mindenesetre a regény jól szerepelt, ami a népszerűséget illeti. Amikor a Disney megvette a Star Wars jogokat, Kemp könyvei is legendákká minősültek, de 2015-ben már az új kánonhoz tartozó regényt írhatott. Az általam már régebben bemutatott Sith nagyurak az új történetvonalhoz kapcsolódik.





Paul S. Kemp életrajz, könyvek és a Star Wars



Egy interjúban kapott kérdésre, miszerint a három nagy területből, amelyekben szerzőként részt vett – Warhammer Fantasy, Forgotten Realms, Star Wars – melyiket választaná, a következőt mondta. Olyan, mintha a gyermekei közül kellene választania. De a Star Wars -ra bólintana, amely egy világméretű kulturális jelenség, és már az is különleges élmény, hogy kismértékben hozzájárulhat.

A Star Wars rajongótáborát nagyon jelentősnek tartja, számtalanszor kap levelet olyanoktól, akik túl komolyan veszik azt a világot. Ezen történetek megírásakor több különböző szerkesztői szempontot is figyelembe kellett vennie, viszont nagyon könnyen egyeztetett velük.

A Warhammer -ben és a Star Wars -ban is erősen jelen van egy sötét világkép és szervezet, de míg előbbi alapvetően borús, utóbbiban jelen van egyfajta haladás, fejlődés és optimizmus. Ellenben a Warhammerben nyitottabbak a lehetőségek, míg a Star Wars esetén egy szigorúbb kanonikus rendszerhez kell tartania magát.




Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.