Beth Revis A lázadás hajnala új kánon könyv

Beth Revis A lazadas hajnala uj kanon konyv
Beth Revis A lázadás hajnala új kánon könyv
Beth Revis 2017 májusában Amerikában megjelent regénye Jin Erso felnövekedésének éveit mutatja be. Ezért kronológiailag nem egy adott évben játszódik, hanem felöleli a Yavin-i csata előtti 13 -ik évtől a 0 -dik évig terjedő időszakot.Beth Revis A lázadás hajnala tartalom, történetAmikor Jyn apját elviszi a Birodalom, őt Saw Guerrera találja meg, s elviszi magához. Egy aszteroidáktól övezett, nehezen megközelíthető helyen van a bázisa. Saw a társaival a Birodalom dolgai után kémkedik. Megtanítja Jynt a közelharc fortélyaira. A lány könnyen elsajátítja a kódtörés művészetét is, ezért remek segítséggé válik az akciók során.

Ahogy telnek az évek, Jyn nagyobb lesz, és már éles akcióra is elviszik. Közben máshol is szerveződnek a Birodalom ellen, s ezek a csoportok néha együttműködnek. Saw maga is kiképez újoncokat, és a titkos műveletek után kémkedik. Egy akció során árulás történik és mindannyian bajba kerülnek.


Beth Revis A lázadás hajnala, tartalom, történet


Jynnek egyedül kell helytállnia és ez sokkal nehezebb, mint amikor csak harcolnia kell. Mert új embereket, új élőlényeket ismer meg, és tehetetlenül kell végignéznie miként dönti a Birodalom romba az ő álmaikat, veszi el a tulajdonukat, vagy az életüket. Nem találja a helyét és egyre csalódottabb. De nem maradhat semleges, ha életben akar maradni.
Beth Revis A lázadás hajnala értékelés, jellemzésElőször is bosszantó, hogy a fordítók nem tudtak rendes új címet adni a regénynek, mert a „Lázadás hajnala” már foglalt A.C. Crispin örök életű Solo trilógiájának harmadik részeként. Ráadásul a hajnal (dawn) fordítás ott stimmel szó szerint, itt igazán lehetett volna mást adni. Na de azzal nem akarom összehasonlítani ezt, amely az új történetvonal kényszere miatt készült.

A könyv eleje eléggé hasonlít az általam már bemutatott Zsivány Egyes filmregény elejére, amely történet elég felejthető volt számomra. Éppen ezért kényszeredetten olvastam végig újra Jin Erso menekülését, Guerrerához való kerülését. De a képzése, és az ott megjelenő lázadók lassanként érdekesebbé tették a történetet.

Kár, hogy pont akkor vált át a szerző a börtönbeli időre, amikor már kezdett volna élvezetesebb lenni az egész. A brutális elnyomás és a szadista viselkedés a foglyokkal nem érdekelt, ebből a témából elég volt már. Szerencsére eme kitérő után folytatódik a főszereplő felnövésének története.

A lázadók – vagy inkább gerillaharcosok – fejlődése érdekes, és az is, ahogyan a lány egyre jobb lett. Főleg kódtörésben volt kiváló. Miközben újabb pillantást nyerhettünk a börtönéletbe, a történet egy igazán veszélyes akcióval folytatódott. Utána Jyn kalandja egy másik bolygón, a fekete bőrű nő Akshaya -val és fiával már mélyebben megfogta a figyelmem.


Beth Revis A lázadás hajnala, értékelés, jellemzés


Ezt a részét a könyvnek szerettem, még ha nem is volt mindig izgalmas. Ez egyedi volt és új, vagy inkább eredeti, azon kívül, közelebb hozott a szereplőkhöz. Később a más bolygókon történő események, a folyamatosan cserélődő szereplők valamivel izgalmasabbá tették a regényt.

Ez a része a könyvnek egész jó, csupán a hangulat túl komor, időnként lesújtó. Jyn élete elég sivár lehetett ez időben lelkileg, minden reménysugár nélkül. Így hát nem túl jó kedvvel, de kíváncsian olvastam ezeket a részeket. Sikerült beleélnem magát a helyzetébe és átérezni a helyzetet.

Mindenesetre a címe önmagában sem tetszik, mert nem a lázadás hajnaláról van szó (hacsak nem az időbeni elhelyezkedését tekintjük), sokkal inkább Jyn felnőtté válásáról. A könyv második fele viszonylag jó, sok helyen megfogott, bár érthető okok miatt elmaradt a finálé, a csúcspont.

Ez a fajta erősen lehangoló – nem annyira fantasztikus, inkább realista – történetvezetés itt a Star Wars világ eme idejében, árnyaltabbá teszi az egészet. Van, akinek bejön, mások inkább egy fordulatos történetre vágynak, mint háttéreseményeket és lelki okokat boncolgató regényre.

Előny, hogy sok mindenre magyarázatot kapunk, rengeteg dolgot megtudunk, új helyszíneket ismerünk meg, és kitölti a hézagokat Jyn Erso, és részben a felkelők szerepeiről. A hátránya, hogy ez egyfajta információpótló mű, ezért nem válthatott át jelentősebb eseményekbe, sorsfordító ütközetekbe, csupán kiegészítés.


Értékelés (saját tetszési indexem)
5.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2018.05.18. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.