Legjobb Star Wars képregények története

Legjobb Star Wars képregények története
Legjobb Star Wars képregények története



A legjobb Star Wars képregények története 1977-ben kezdődött. Azóta számtalan sorozat megjelent, közülük sok eladási rekordokat döntött. A képregényekben számos olyan történetszálat vittek végig, melyek nem szerepeltek a filmekben, vagy könyvekben.


Mivel a pontos eladási adatokat nem minden esetben lehet megtalálni, és rengeteg kiadott szám eredményeit kellene egyenként végigbogarászni, megjelenési sorrendben készült a cikk. Utánanéztem a legeredményesebb képregényeknek, és ezeket – némi Star Wars képregény történelemmel vegyítve – mutatom be.


A Star Wars képregények hőskorszaka – 1977 - 1986


1976-ban a Marvel Comics kapta a megbízást, hogy 6 részes képregény sorozatot készítsen a filmről. Roy Thomas szerkesztette, George Lucas forgatókönyve alapján, és – több grafikus munkája által – 1977 áprilisában megjelent az első rész.
Bár akkoriban még nem kellett nyilvánosságra hozni az eladási adatokat, valószínűleg 1977-ben és a következő évben a Csillagok háborúja képregény sorozat volt a legkelendőbb a világon. Az első képregény a filmmel egy időben jelent meg, így olyan jeleneteket is tartalmaz, amelyek utóbbiból kimaradtak.
Ebben például Luke barátja, Biggs Darklighter is szerepel, s több (filmből kimaradt) jelenet a Tatuinon, például sivatagi rohamosztagosok járőrözése Mos Eisley -ben. Az első időkben a sorozatban, a Luke -ról szóló rész, amelyben a Beggar-kanyonban versenyzik a barátaival, lett a legkelendőbb. 1979 -ben még mindig közel 280 000 -es havi példányszámban fogyott a Star Wars, így a második volt a Pókember mögött.


Star Wars képregények 1977-1986


Az első években óvatosak voltak a történetalkotással, mivel nem tudhatták, hova vezet majd a filmekben, ezért inkább a mellékszálakban alkottak újat. Időnként még a rohamosztagosok is lehettek egyéniségek, mint például Valance, a kiborg (70-es évek), illetve az 1984-es The Alderaan Factor -ban egy aldreaani származású katona.
 A 80-as évekre az eladások száma évről-évre valamelyest csökkent, bár még így is nagyon magas volt. Pedig a színvonal, főként a rajzok minősége, s a külalak sokat fejlődött a 70-es évekhez képest. A 80-as évek közepére a Star Wars képregények eladási csökkenésének oka volt az is, hogy a filmtrilógia lezárta a történetet.
Ez a korszak 1977-től 1986-ig tartott, végig a Marvel adta ki a képregényeket (közel 110 részt). De 1986-ban George Lucas -ék megszüntették velük a szerződést, így 5 éves szünet következett.



Új korszak - a 90-es évek



1991 -től a Lucasfilm már a Dark Horse képregénykiadóval szerződött. A Sötét Birodalom (Dark Empire 1.) képregényt először csak korlátozott példányszámban adták ki, mégis nagyon gyorsan elkelt. Ez jelezte a továbbra is jelen levő nagy érdeklődést a Star Wars iránt. 


Sötét Birodalom képregény
Sötét Birodalom képregények

 
Ennek hatására indult a Jedi históriák (Tales of the Jedi) sorozat is, amely a yavini csata előtti 5000 -ik évtől a 2986 -ik évig meséli el a galaxis történetét. Ezeket a történeteket 1993 -és 1998 között írták és rajzolták, hatással voltak az utána megjelenő filmes előzménytrilógiára is.
A 90-es években több Star Wars regényszerző is közreműködött a képregényekben. Kiadták a Thrawn trilógia képregényváltozatát is, amely elég sikeres lett. De az 1978-as Erőpróba regényt is megjelentették képregényben, amely szinte jobb, mint a könyv.
Az X-szárnyúak sorozatot a könyvek mellett képregényre is vitték, persze nem ugyanazt, és több alsztorival. A Vérvörös Birodalom 1 – 2. (Crimson Empire) egy volt császári testőrrel a főszerepben, eléggé népszerű lett a 90-es évek második felében. A Crimson Empire 0 -dik része 1997 végén webképregény formában volt látható.
Az egyik legismertebb Star Wars mellékszereplővel, Boba Fettel is 1995 -től kezdődően számos képregény készült, több-kevesebb sikerrel. A második és harmadik film közötti eseményekkel foglalkozik A Birodalom árnyai (Shadows of the Empire), amely könyvként is nagy figyelmet kapott, de itt időbeli folytatást is kapott.



Star Wars képregények – a 2000-es évek


2000-ben jelent meg a Darth Maul. Sosem kedveltem ezt a karaktert, de ez a történet, melyben a Fekete Nap szervezet vezetőit kell elpusztítania, nagyon jó lett. A filmes előzménytrilógia idején készült a Köztársaság képregénysorozat, majd a Klónháborúk. Mindegyiknek vannak jó sztorijai.
Ezekben számos olyan karakter kapott komolyabb szerepet, akik a filmekben csak egy-egy mellékszálban, vagy egy pillanatra tűntek fel. Ilyen például Aurra Sing is, aki az Árnyak utcája regényben szerepel később. Még Qui-Gon és a fiatal Obi-Wan is kapott önálló történeteket, bár messze nem annyit, mint a Jedi növendék könyv sorozatban.
Ezzel párhuzamosan a Birodalom sorozat is elindult, melyben a régi hősök – vagy antihősök – álltak a középpontban.
2006 -ban, a Hagyaték sorozattal egy nagy ugrás történt, 130 évvel a yavini csata utáni időbe. Először nem nagyon akartam ilyen messze jutni, de kellemes meglepetés ért, nagyon jól megírt képregénysorozat. John Ostrander kitett magáért, erős, nem könnyen felejthető karakterek vannak, és több újítás.


Star Wars Hagyaték képregénysorozat
Star Wars Hagyaték képregénysorozat


Például a birodalmi lovagok, akik mintegy a jedik birodalmi megfelelői. Vagy Roan Fel, aki Timothy Zahn könyveiből ismert Fel dinasztia leszármazottja. A rajongók pozitívan fogadták a sorozatot, és több jó kritikát kapott, ezért is folytatták a kiadásokat 2010-ig. A több mint 30 ezer példányos eladással a Dark Horse második legjobb eredményeket elért képregénye lett.
A Régi Köztársaság lovagjai (szintén ebben az időben jelent meg, és éveken át 20 ezer feletti példányszámban adták el. Az eladásokat tekintve a 3 – 4. helyen volt a Dark Horse -nál. A Sötét idők (Dark Times) – amely közvetlenül a klónháború után játszódik – 2006 -tól 2013 -ig íródott, bár nem volt olyan sikeres, mint az előbbiek.
A 2010-es évek elején a Vérvörös Birodalom is folytatódott a harmadik résszel.



Új Star Wars képregények a Disney korszakban


A 2010-es évek közepére ismét a Marvel adhatott ki Star Wars alkotásokat. A Csillagok háborúja 2015 -ös kiadása igencsak sikeres volt a millió feletti eladott példánnyal. Új történetek indultak a régi hézagokat kitöltve, mint például a Skywalker Strikes, így az eredeti filmtriógia több kapcsolódó eseményszálát tisztázták. 


Star Wars képregények a Disney korszakban

 
A Leia hercegnő (Princess Leia) is igen közlkedvelt volt abban az évben. Vaderrel több sikeres képregény is megjelent, különösen a 2015-2016 -os Darth Vader sorozat, abból is a Vader lezuhan (Vader Down), produkált jó eladásokat. De megjelent Landóról, Han Sólóról és Thripióról is egy-egy jól fogyó képregény.
Az új karakterek is ringbe szálltak, így Kanannal és Poe Dameronnal is készült egy-egy sikeres sorozat. A 2015 -ös Széthasadt Birodalom (Shattered Empire) – mely az endori csata utáni időben játszódik – jó kritikákat kapott.
Visszahozták Darth Mault is és még néhány régebbi szereplőt, és a közönség vevő volt rá. A 2016-ban indult Doctor Aphra című sorozat – mely a legelső két film közötti időszakban játszódik – még díjra is lett jelölve 2019-ben.


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2019.10.06. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.


Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.