Mur Lafferty – Solo Star Wars könyvajánló, könyvértékelő

Mur Lafferty – Solo Star Wars könyvajánló, könyvértékelő
Mur Lafferty – Solo Star Wars könyvajánló, könyvértékelő




Mur Lafferty Solo Star Wars könyve – bővített kiadásként – 2018-ban jelent meg. Az azonos nevű film regényváltozata, amely azonban tartalmaz a moziból kimaradt jeleneteket, valamint bővebb leírásokat, gondolatmeneteket.



Mur Lafferty – Solo könyv történet, tartalom


Han egy balul sikerült alvilági üzlet miatt menekülni kényszerül. Visszamegy tanyázóhelyeire, találkozik Qi'ra -val, a lány sorstársával, majd a grindalid fajú Proxima úrnő elé kerül. Kénytelen innen is dobbantani, a lány vele megy. Az üldözés elől a hajógyárba, halpiacra menekülnek, végül el akarják hagyni a bolygót.
A dolog balul sül el, Hannak nem lévén más választása, jelentkezik birodalmi pilótának, hogy ne tudják elkapni. Bár kiváló pilóta, kreatív, és szereti áthágni a szabályokat, ezért minduntalan meggyűlik a baja feletteseivel. A Mimban bolygóra küldik, ahol háborúban vesz részt.

Mur Lafferty – Solo tartalom, történet


Helytáll, de ismeretlen tagokkal együttműködve gyanúba keveredik, ezért elfogják. Egy vukival zárják össze büntetésképpen. Fogvatartói kíváncsiak, mi fog történni, de meglepetés éri őket.





Mur Lafferty – Solo könyvajánló, kritika, értékelés


A 2018 -ig bemutatott új filmek közül a Solo tetszett a legjobban. Nekem a sokat dicsért Zsivány Egyes történet sem jött be. De pont úgy alakult, hogy ennek nem lettek olyan nagy bevételei az előzőekhez képest.
Ami a könyvet, s a történetet illeti, az a helyzet, hogy egy tökéletesen megírt sztoriba nyúltak bele, vagyis írták át. A 90 -es években Star Wars szerzőként is befutott, néhai A.C. Crispin trilógiája a csempészről, a legolvasmányosabb történetek egyike.
Az író hölgy anno szépen leírta Han történetét a Csillagok háborúja film kezdetéig. Ahogy számítottam, az új tulajdonosoknak semmi sem szent, írnak egy saját verziót, hiszen számukra így egyszerűbb. A Crispin -féle sokkal élvezetesebb volt. Igenis volt családja, és nem egy birodalmi tisztviselő adta neki a Solo nevet. Mekkora sületlenség! Ezzel a Korélia trilógiának is keresztbe tettek, ami szintén jó történet volt. De később, a történetben mégis említi a szerző Han elődeit, főként apját.
Az említett utóbbi trilógiában a seloniaiak és a drallok voltak a két jelentősebb faj a Korélián, az embereken kívül. Róluk szépen megfeledkeztek itt. A Mimbanról egyből A Jedi-kristály jutott eszembe, ott szerepelt először a rendszer.
A „vonatrablásos” jelenetet és a körülményeit nem nagyon értettem a filmben, a könyvben már igen, és elég izgalmas volt. A Savareen alvilága és szórakozás-játéktermei felidézték bennem a Canto Bight -i sztorik helyszíneit, bár itt nem volt annyiféle lény. Csubakka jelenete „Lando zuhanyzójában” igencsak humoros lett. L3 elég különleges droid egyéniség, viszont a régi könyvekben Lobot, az emberi kiborg volt Lando fő segédje.


Mur Lafferty – Solo könyvajánló, kritika, értékelés


Egyébként onnantól, ahol már Lando is jelen van, igen élvezetesnek találtam a történetet. A kesseli lázadás és a sebes utazás ugyanúgy izgalmas, mint a filmben, bár utóbbi még jobb volt nézve. Az Enfys Nest és bandájával kapcsolatos események a történet végén, szintén tisztábban érthetőek a regény által. Talán nem árulok el túl sokat, ha említem, ez valamilyen módon kapcsolódik a Jyn Erso -féle sztorihoz is.
A régi művek szerint Han megmentette Csubit még a birodalmi kiképzőévei alatt, így el kellett hagynia azt, ezért a vuki egy életre adósa lett, Csubakka meggyőződése szerint. Itt eme momentum kimaradt. Amúgy a filmben is az űrbeli úthoz képest a végső eseményeket laposabbnak éreztem, de azt el kell ismerni, hogy elég fordulatos volt.
Azt, hogy Han és Lando szabakkozik a Millennium Falconért, itt átírták, s eleve a történet sem stimmel a „régi kánonhoz” képest. Mert ott nem Yavin előtt 10 évvel, hanem később játszódtak ezek az események. Most megint törhetem a fejem, hogyan helyezem ezt el a régi idővonal eseményei mellett. Maradjunk annyiban, hogy ez egy jó regény, számomra viszont – olvasói jogomnál fogva - egy alternatív verzió a régi trilógia mellett.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2019.06.21. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.