Alan Dean Foster – A közelgő vihar Star Wars könyv

Alan Dean Foster – A kozelgo vihar Star Wars konyv
Alan Dean Foster – A közelgő vihar Star Wars könyv




Alan Dean Foster A közelgő vihar című Star Wars regénye, eredetileg 2002 januárjában jelent meg The Approaching Storm néven az USA -ban.Alan Dean Fosternek a könyves blogomban már bemutatott Erőpróba című, 1978-as regénye óta ez volt az első újabb Star Wars műve. Magyarországon jóval később, 2017-ben jelent meg a Szukits jóvoltából. A közelgő vihar regény eseményei nem sokkal A klónok támadása című film eseményei előtt játszódnak.





Alan Dean Foster – A közelgő vihar tartalom, történet




A Kereskedőcéh, és mások, akiknek nem tetszik a Köztársaság üzleti életre vonatkozó szabályai, alattomban szervezkednek. Az Ansion egy kevésbé jelentősnek tartott bolygó, ámde számos kereskedelmi útvonal és kapcsolat vezet át rajta. Azon ügyeskednek, hogy a bolygó lakói önszántukból lépjenek ki a Köztársaságból, így egy sor más bolygó is követné őket ebben.

Luminara Unduli és tanítványa Bariss Offee a bolygón tartózkodnak, hogy két szervezet vitájában közreműködjenek. Eközben bajba kerülnek, amikor orgyilkosok támadnak rájuk. A két nő állja a sarat, de azok létszáma túl sok. Obi-wan Kenobi és Anakin is az Ansionra érkezik, ugyanezen az ügyből.


A közelgő vihar tartalom, történet


A szervezkedések tovább folynak, de a jedik nagy jártasságról tesznek tanúbizonyságot a diplomáciában is, amikor részt vesznek a helyi gyűlésen. Egy hutt vezér, aki kapcsolatban áll az Ansion kiválását elérni kívánó erőkkel, mindent megtesz annak érdekében, hogy csapdát állítsanak a jediknek.
Ehhez a helyiek közül is igénybe vesznek két számkivetettet. A feladatuk valamelyik tanítvány elrablása, ami elég érdekesre sikeredik. A jedik olyan „diplomáciai” feladatot vállalnak magukra, amelynek véghezvitele erősen kétséges.






A közelgő vihar Star Wars könyv bemutatás, szereplők, értékelés




Az Ansion a galaxis „északnyugati” peremvidékén helyezkedik el. A bolygó területét főként tágas völgyek és nagy, füves síkságok alkotják, szeles időjárással. Kissé hasonlít a Dantooine -ra, melyen először a Jedi Akadémia-trilógia könyveiben jártam. Az ansioni nép karcsú, halványsárga bőrű, szőrtelen humanoidok, akiknek egy sörény fut végig a fejüktől a farkuk hegyéig. Városiakra és nomádokra oszlanak, illetve egy alfajuk van, a kisebb termetű gwurran -ok. A köztársasági szenátoruk Mousoul volt.
Az ansioni puszták népe érdekes egyvelegét alkotja azoknak, akik ragaszkodnak a hagyományokhoz, de nem vetik el teljesen a modern technika vívmányait. Több népük van, amelyek egymással szemben is állnak. A sok mellékszereplőt nem volt könnyű észben tartani, s főleg az elején azt sem tudtam, hogyan képzeljem el őket. Vajon Soergg, a hutt mit keresett ilyen messze a huttok felségterületétől? Mindenesetre az ő szerepeltetése az udvarmesterével, szórakoztatóbbá tette a történetet.

A közelgő vihar Star Wars könyv bemutatás, értékelés


A közelgő vihar könyv középső stádiuma végig az ansioni pusztaságon játszódik és sokkal inkább fantasy jelleget ölt. Újabb és újabb népeket és állatfajtákat ismerhetünk meg, miközben a főszereplők különféle kalamajkákba, vagy épp barátságos ismeretségbe keverednek. A kis termetű Tooqui archetípusa nagyon ismerősnek tűnt. Ezt a karakter típust már sok regényben láttam felbukkanni, többé-kevésbé hasonló szerepkörben és jellemtulajdonságokkal.
Hirtelenjében nem is tudom ezt a sokféle nomád népfajtát, ami a regényben van, melyik történelmi, vagy ma is létező népből merítették ötletként. Sok-sok mellék körülmény van, ami elékeztet valóságosan élő népekre és állatokra. Egyébként dicséri Alan Dean Fostert, hogy nem sajnálta a kreativitását és számos új állatfajt is bemutatott.




Alan Dean Foster – A közelgő vihar személyes élmények, jellemzés, kritika



Igazából ezt a könyvet nem is vártam, de kellemes meglepetés volt. És egyben igazolta azt, hogy nem véletlenül soroltam Alan Dean Foster -t is a 20. század legjobb sci-fi írói közé. A háttérmozgalmak cselvetései és a jedik megérkezése érdekesebbé tette a történéseket. Amikor a tárgyaláson próbálják elsimítani az ellentéteket, azt nagyon élveztem.
Utána egy csomó olyan fordulat következett, amely régi jó kaland és egyéb regények váratlan húzásaira emlékeztetett engem. A szereplők egyénisége és az eseményekre történő reakciói jól színesítették a történetet. Annak örültem, hogy viszonylag sok faj van jelen és nem az emberek alkotják a többséget a regényben.
Amikor a történet a pusztára helyeződik, először élveztem, de aztán egyre inkább úgy éreztem túl sokáig húzzuk az időt. A pusztai népekről a már említett Erőpróba regény humanoidjai jutottak eszembe. Ez a része a regénynek inkább kalandregényhez hasonlít, többször mesés elemeket szőve a történetbe. Ezen a ponton nem bántam volna, ha gyorsabban jutnak előre, mert hasonló jellegű műveket már ezerszámra olvastam.


A közelgő vihar Ansion pusztái


Kicsit sok volt a próba. Nagyon fantasy feeling -em volt az olvasás közben. A főszereplő jediknek egy sor új oldalát ismerhetjük meg. Van egypár meglepetés, és mindenképpen szurkolni kell a sikerükért, amit az író igencsak megnehezített. Túl hosszúnak találtam a füves pusztákon játszódó eseményeket, amelyek a regény nagy részét megtöltik. Nem voltak unalmasak, csak a pörgős kezdés után ezt is meg kellett szokni. De inkább az olyan regényekben élveztem az ilyesmit, mint például a Tarzan a nagyszerű, ahol a helyszín éppen ideális.
Érdekes módon kapcsolódik egymáshoz A közelgő vihar regényben a „mese” és a hideg, számító „valóság”. Az egyik pillanatban még barbár lényekkel vagyunk a mezőn, a másikban pedig üzletemberek és politikusok ármánykodásait, cselszövéseit hallgatjuk. Ez a kettősség végig vonul a művön, amitől az egész könyv igazi egyvelege a sci-fi és fantasy műfajoknak.
A végén maradt egy kis hiányérzetem, annak ellenére, hogy nem volt rossz. A szereplők és a változatosság, és persze az egyediség vonzóvá teszi ezt a könyvet, ezért kár lenne kihagyni. A négy jedit eléggé emberközelbe hozza ez a mű, nem csak szimpatikusak, de a lelki világukba is egy kicsit betekinthetünk.

Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)





Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2018.02.14. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.