Karen Traviss – Életre-halálra Star Wars regény

Karen Traviss Eletre-halalra Star Wars regeny
Karen Traviss Életre-halálra Star Wars regény



Karen Traviss Életre-halálra című Star Wars regénye 2009-ben jelent meg az USA -ban, Clone Wars: No Prisoners néven. A történet a klónháborús években játszódik és A klónok háborúja animációs sorozathoz kapcsolódik. A sorozatból jól ismert Rex százados és Ahsoka Tano mellett olyan főszereplők is vannak, mint a Timothy Zahn könyveiből megismert Pellaeon, de felbukkan a különc jedi mesterként ismert Altis, valamint az Új Köztársaság korabeli regényekből ismert Callista. De Anakin és egy eddig nem ismert női ügynök is felbukkan a regényben.




Karen Traviss – Életre-halálra tartalom, történet




Gilad Pellaeon a Levante hajó kapitánya. Kiszemeltje, a sötét bőrű Hallena Davis, ügynökként kémkedik a JanFathal -on. Rex százados érkezik Ahsoka Tano -val, Skywalker utasítására. Közben Anakin Padméval találkozik titokban.
A Levante hajó éppen többszörös szerelés alatt áll, csak a Rex -szel érkező klónkatonák képezik a jelen levő fegyveres testületet. Egy félreeső helyen vannak, mégis a közelben felbukkan egy szeparatista flotta. Időközben Hallena gyári takarítónőnek álcázva magát megismeri az ottani titkos szerveződést. Váratlanul puccs tör ki és a felkelők között találja magát.


Életre-halálra klón


Altis mester vezetésével szabadabb elveket valló jedik egy csoportja érkezik, és a jelenlétük éppen kapóra jön a Levante számára. Hallena bajba kerül, és a jedik hajója fogja el a segélykérő üzenetet. Tárgyalnak Pellaeonnal és felajánlják segítségüket. Rex csapatával együttműködve vár rájuk a rendkívül nehéz feladat: Felkutatni az ügynököt, kimenteni és újra visszajutni a hajóra, miközben szeparatista invázió zajlik a JanFanthal bolygón.




Karen Traviss Életre-halálra szereplők jellemzése



Hallena Davis számomra teljesen új volt, így semlegesen tudtam figyelni a reakcióit, érzéseit, fejlődését. Talán az (is) tette érdekesebbé, hogy Pellaeon kapcsolataként volt említve, s az említett úriember ezen oldaláról nem sokat olvashattunk. De Hallena csak egy volt a sok fajsúlyos szereplő közül.
Nehezemre esett a 29 éves Pellaeon kapitányt elképzelni, megszoktam már a közép, vagy idősödő úr képét. A „régmúlt időkből”, Zahn könyveiből ismert Pellaeon először inkább semleges, de sosem ellenszenves karakter volt, de itt, a klónháborús időkben kifejezetten szimpatikus. Az, hogy később aztán hogyan lett a birodalom odaadó tisztje, egy külön misét megérne.
Ahsoka itt meglehetősen visszafogott, nem az az élénk figura, akinek A klónok háborúja animációs sorozatban ismertük. Nekem túl komoly volt és elgondolkodó. Bár ettől még ugyanolyan szimpatikus, de kicsit nehéz volt összekapcsolni az animációs sorozatbeli személyiségével. Bár évtizedekkel később, például a Boba Fett filmsorozatban is higgadt, megfontolt karakter.


Ahsoka életre-halálra


Anakin szerepeltetését a fölösleges plusznak éreztem. Az elején egyáltalán nem illett a képbe, valahogy nem volt rá szükség. Később belekapcsolja a történésekbe az írónő, de nagyon sokat nem vesztettünk volna a kihagyásával sem.
Altiss mester a jedik másik irányvonalát képviseli, ami egy újabb oldalát mutatja meg az Erő felhasználók életvitelének. Tanítványaival együtt végig pozitívak voltak, szinte semmi rosszat nem mondhatok róluk. Évtizedekkel később részben Luke és Mara is átvettek valamit ebből, miután a Thrawn keze duológia eseményei után párként tevékenykedtek tovább. Callista az a különleges jedi, aki képes élettelen dolgokkal is „kapcsolatba” lépni. Az ő jelenléte felejthetetlen maradt néhány jelenet alkalmából.
Rex és az újonc klónkatonák teljesen rendben vannak. A százados hozza a szokott formáját, a katonák pedig pillanatok alatt elnyerik rokonszenvünket. Ők végzik a „mocskos munkát”, s őket érik a legnagyobb veszteségek. Mindez a Köztársaság számlájára írva, amelynek helyes működésében való hithez újabb kételyek merülnek fel a regényben.




Életre-halálra regény értékelés, kritika



Ez már többször is felbukkant a Star Wars könyvek esetében, most is zavaró: miért visznek bele egy hiper-modern világba ósdi „Földi” dolgokat? Például mi az, hogy Hallena a két kezével dolgozó takarítónőnek csap fel? Droidok, robotok, modern technika sehol? Némi magyarázat később olvasható, hogy miért mellőzik a droidokat, miegymás, de ez engem nem győzött meg. Sokkal inkább úgy tűnik, így könnyebb volt a történetet megoldani az írónak.
Az első aminek örültem, hogy Karen Traviss az író, és mégsem olyan hosszú a mű. Az eleje elég lapos, ha nem lennének az ismert szereplők, nem túlzottan izgatott volna. A közepe felé kezd igazán izgalmas lenni a történet. Az akciójelenetek jók voltak, s az egyik legjobb pillanat Callista „egybeolvadása” a rakétákat vezérlő számítógéppel. Talán ez volt egyben a csúcspont is, engem mindenesetre megfogott.


Életre-halálra regeny értékelés


A közepesen jó Star Wars könyvekhez sorolnám, értéke az újabb szereplők bemutatásában, s részben a történetben, illetve értékek, lelki kérdések, és etikai problémák felvetésében rejlik. Erről az oldaláról némileg hasonló az Alphabet osztag 3. részének lelki vívódásaihoz, bár egészen más környezetben. Van fajsúlya, nem gyerekeknek, vagy csupán szórakozásra váróknak való, bár időnként egész élvezetes.
Ha a történet érdekességét, izgalmi vagy egyéb csúcspontjait veszem alapul, akkor kicsit hullámzó. Közepesen ragad magával, s eleinte több „szürke” történés van, ami nem igazán köt le. A közepére egész jól felélénkül a regény, s utána fokozódnak az izgalmak. Ez a része egész jó, a végéről viszont nehéz véleményt mondani. Kicsit leül a történet, s inkább a mondanivalót helyezi előtérbe.




Az Életre-halálra Star Wars regény morális és filozófiai kérdései, dilemmái



Az Életre-halálra műben erőteljesen jelen van a filozófiai-morális határok feszegetése, az elvek megkérdőjelezése. Traviss a Republic Commando sorozathoz híven, itt is erős kételyeket ültet el a „hagyományos” jedikkel kapcsolatban. Sok mindenben igaza van, de erősen érződik az írónő saját meglátása.
Engem az zavar, hogy kicsit össze vannak mosva dolgok, mert a jedik nem tiltották az érzelmeket. Nem arról van szó, hogy érezhettek volna szeretetet, inkább arról, hogy a személyes érzelmek nem kerekedhettek az egyetemes érdekek fölé, és ez nagy különbség. Az igaz, hogy a személyes kötődés nem vezet mindig a sötét oldalra, de kétségkívül vannak veszélyei.
Altiss mester és tanítványai példája azt mutatja be, hogy van másik út a jedik számára, és a nagyobb szabadság az előre kijelölt út helyett, kevésbé rejti a bukás veszélyét. Míg évszázadokkal azelőtt, a Nihil támadások idején a jedik egységesek voltak és jól működött a szervezetük, itt már kezdett szétválni. A Köztársaság oldalán álló jedik valóban kicsit merevek voltak és mindent feketén-fehéren láttak.
Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, nem mindegy mi mikor és milyen körülmények között történik. Mert ami az egyik helyzetben súlyos hiba, bukás – esetleg sötét oldalra állás – egy teljesen más helyzetben felismerést, jó döntést, „megvilágosodást” is hozhat. 


Életre-halálra regény morális kérdések,  Köztársaság jelvény
A Köztársaság jelvénye

 
Ami a klónhadsereget illeti, a következmények tudatában már könnyű okosnak lenni, de akkor, abban a helyzetben mindenki csak találgatott. Egyébként is furcsa, hogy a jedik sosem jártak teljesen a végére a klón sereg létrehozása eredetének, még akkor is ha nagyon gyorsan kezdődött a háború.
Hallena Davis is válaszúthoz érkezett, ugyanazzal a dilemmával küzd, mint a regény szereplőinek jó része. Megrendült a hite cselekedetei helyességében, és a bizalma a Köztársaságban. Erre éppen a körülötte lévők sokszor értelmetlen halála ébreszti rá. Ugyanez a felismerés vehető észre egy másik műben, a Nemzetközösség saga vezető közösségének egyes tagjaiban is, amely egy másik világban, a mi jövőnkben játszódik. Ez vissza is vezet ahhoz a következtetéshez, hogy a titkosügynökök irányítóit éppen a félelem vezérli, hogy történhet valami, amiről nem tudnak.
Ahsoka és Rex más-más okból, de hasonló morális problémával találják magukat szembe, amely a sorsdöntő események utáni, étkezőben történő beszélgetésben csúcsosodik ki. Rexnek nincs más lehetősége, mint, hogy elfogadja a sorsát, másképp nem tudná ellátni a feladatát – mások vezetését – és értelmét vesztené a léte, amihez ért.
A fiatal jedilány ebben a regényben komolyan elgondolkodik az addig kapott jedi tanítások helyességén, ami későbbi küzdelmeiben az említett animációs sorozatban nem tűnik föl. Anakin pedig egy külön eset. Mivel neki már ismerjük az „utótörténetét”, nem lehetett túl nehéz utalni a belsejében forrongó szenvedélyre és jövendő sorsára.

 
Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)





Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2018.02.20. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.