A Republic Commando könyvek sorozat bemutatása

A Republic Commando konyvek sorozat bemutatása
A Republic Commando könyvek sorozat bemutatása





A Republic Commando könyvek sorozat az egyik olyan a Star Wars könyvek berkein belül, amely hatalmas népszerűségre tett szert az évek során. Nem mellesleg emberközelbe hozta a klón katonákat, olyan szimpátiát keltve irántuk, amelyre előtte talán még egyik alkotás sem volt képes.

A Republic Commando, vagy ha úgy tetszik, Köztársasági Kommandó sorozatból pentalógia lett, s hogy miért pont öt könyv született, erre visszatérünk később. Karen Traviss írónő 2004 és 2009 között írta meg ezeket a regényeket, amellyel nagy népszerűségre tett szert a Star Wars rajongók közt, bár akadtak kritikusai is.


Star Wars - A klón katonák eredete


Az ember alakú klón katonákat a kaminói klónozók hozták létre, de ehhez igénybe vették mintaként egy ember génjeit. Ez az ember pedig a mandalóriai Jango Fett volt. Jango Fett fejvadász volt, s mint mandalóriai, harcos is, ezért jó „alapanyagnak” bizonyult eme tetthez.

A klón katonák külsőre olyanok voltak, mint az ikrek, képességeik is hasonlóak, mégis, személyiségükben eltérőek. Nem csak Jango vett részt ebben a műveletben külsősként, de összehozott egy olyan csapatot is, akik a katonák kiképzését végezték. Ezen férfiak többsége mandaloriai harcos volt, akik beleegyeztek a kiképzéssel járó elszigeteltségbe.





A mandaloriai szellem a klón katonákban – Kal Skirata


A legtöbb és legbensőségesebb dolgot talán a Triple Zero című műben – amely a Coruscant -ot jelöli – tudatjuk meg erről. Itt olyan emberi oldalát mutatja meg Karen Traviss mind az őrmesternek, mind a katonáknak, amely nagyban tehet arról, hogy ezek a figurák olyan mélyen az olvasók (és nézők) szívéhez nőttek.

A klónok közül az első hat még nem volt az igazi a kaminóiak szerint, engedelmes katonai gépezet helyett megvolt a maguk egyedisége, önálló gondolatai. A kaminóiak simán elpusztították volna őket, ha nem lép közbe Kal Skirata őrmester, a veterán mandalor, akinek megesett a szíve a gyermekeken és bolygója hagyományait követve fiaivá fogadta őket.

Nemcsak a kiképzésükről gondoskodott, de a mandaloriai kultúra sok szokását megtanította nekik. Belőlük lettek felnőve a Nullás Osztályú Mélységi Felderítők. Skirata abban is különbözött más kiképzőktől, hogy elősegítette a klónok önálló személyiségének fejlődését, a mandalor szokások pedig gyorsan terjedtek a gyors felfogóképességgel rendelkező klónok közt a seregben.

Itt meg kell említenem Walon Vau -t is, aki sokkal durvább módszerekkel képezte ki „növendékeit”, de a mandalor hagyományokat szintén átadta. Ők ketten nem nagyon szívelték egymást eltérő képzési elveik miatt, de a Republic Commando sorozatban mégis közelebb kerülnek egymáshoz.

De még inkább előtérben volt a sorozatban – különösen az első részben - az Omega osztag. Mellettük a Delta osztag is felbukkan és mindezekhez a fiúkhoz több más szereplő társul, amelyek meghatároztak későbbi sorsukat.




A Republic Commando könyvek sorozat



A Köztársasági Kommandó regények történeteit röviden már leírtam, itt olvashatod el:Birodalom felemelkedése korszak könyvek

Az elemzésükkel, jellemzésükkel, egyéb információkkal alább folytatom.




Karen Traviss - Tűzharc könyv



Karen Traviss – Tűzharc könyv



Karen Traviss Tűzharc című Star Wars regénye 2004-ben jelent meg. A Yavin -i csata előtti 22. évben játszódik a Qiilura bolygón.

Ebben a regényben az Omega osztag áll a középpontban, amelynek négy klón katonája, Darman, Fi, Atin és Niner egy veszélyes szeparatista labor elleni küldetésre indul. További főszereplők a mesterét elvesztő Etain Tur-Mukan jedi lány, Jinart, az alakváltó lény, valamint az ellenfélnél a mandalori Ghez Hokan és a labort irányító hölgy, Uthan doktor.

A Tűzharc című regényben Darman és Etain véletlenszerű találkozása egy boldog-drámai kapcsolat kialakulását is előrevetíti. Az angol írónő – aki katonai múlttal is rendelkezik – kiválóan ábrázolta a klónok lelkivilágát, és a harcokban, leírásokban is remekel.

Nekem a Tűzharc tetszett a legjobban a Republic Commando regény sorozatban. Itt még semmi sincs túlbonyolítva, nincsenek hosszadalmas leírások, időhúzás, csak az izgalmas történet, akciók személyes drámák. Etain önviaskodó, fejlődőben levő, de jóindulatú személyisége szimpatikus volt, és az Omega osztag kommandósait is kedveltem.



Karen Traviss – Coruscant könyv


A Coruscant című folytatás 2006-ban jelent meg. Ez a könyv rengeteg információt ad a klón katonákról, a mandalori hagyományokról és a szereplőkről. Itt ismerhetjük meg közelebbről Kal Skirata őrmester és a Nullás Mélységi Felderítők történetét. Az események ezúttal a „fővárosbolygón” játszódnak.

Karen Traviss az előző rész egyszerűségéhez képest itt rengeteg karaktert mozgat, és jóval nehezebb a sztorira összpontosítani. Látszik, hogy igyekezett a klón katonák életét, gondolkodását, személyiségét és körülményeiket közelről bemutatni, és ez sikerült is. A hátránya, hogy meglehetősen terjedelmes lett a mű, és a Tűzharchoz képest nem tudott annyira lekötni.

A Coruscant regényben egy újabb osztagot is megismerhetünk, a Deltá -t, és Walon Vau kiképző is megjelenik. A jedik közül Etain és Arligan Zey mesteren kívül megismerhetjük a fiatal Bardan Jusik -ot is. És persze Kirata „fiai” közül kiemelkedik Ordo százados, akik különösen közel áll hozzá. De akár megemlíthetem Mird -et is, aki (ami) Vau hatlábú skrill háziállata.

Kétségkívül a Coruscant – vagy eredeti címén Tripla Zero – ismeretek, háttértörténet, klónok megismerése szempontjából egyedülálló kincs. Ami miatt nem voltam elégedett vele, az, hogy túlzottan szerteágazó volt, hiányoztak az igazán jól kidolgozott negatív karakterek, és nagyon hosszúra nyúlt.



Karen Traviss - Coruscant könyv



Karen Traviss – Színvallás könyv


A Színvallás című történet 2007-ben jelent meg. Több szálon és helyszínen zajlik, és itt már erőteljesen felbukkan az a szándéka Skiratának, hogy valamilyen módon megakadályozza a klón katonák kétszeres gyorsaságú öregedését. Az egyik fő új karakter Ko Sai, a kaminói genetikus, akinek ismereteit Palpatine főkancellár akarja felhasználni, de Skiratáéknak is szükségük van a tudására.

A Színvallás komoly erkölcsi kérdéseket feszeget és itt már a jedik (különösen Etain és Bardan Jusik) számára sem egyértelmű a jó és rossz döntés. Tovább fokozza a regény szimpátiánkat a klónok iránt és megtudjuk, hogy közülük is többen megkérdőjelezik a „rendszer” helyességét.

Fontos szerepe van a Színvallásban Besany Wennen -nek, aki köztársasági munkájában nyomozásával is segítette főszereplőinket, hiszen Ordo barátnője. Ugyanígy lényeges momentum Fi súlyos sebesülése, és Jusik gyógyítási kísérletei, ehhez járul Etain terhessége, amit titokban kell tartani.

Erről a kötetről szintén sok dicséretet és kritikát is olvastam régebben és érthető mindegyik. Egy csomó olyan kérdést felvet a szerző, ami tovább viszi gondolatainkat egy szimpla Star Wars szórakozáson. Morális, politikai, emberi kérdések ezek, amelyek a klónháborúban erőteljesen ott voltak a háttérben. Másfelől viszont ismét rendkívül hosszúra sikeredett a regény, voltak benne szárazabb, monotonabb részek, a történet néha alig haladt előre.




Karen Traviss – A 66-os parancs könyv


A 2009-ben megjelent A 66-os parancs egy hosszabb időszakot ölel fel a fontos eseményt megelőzően és a következményeit. Számos szálon zajlanak az események, megtudjuk, hogy a háttérben Palpatine már egy másik klónhadsereg létrehozásán szervezkedik. Etainnnek másra kell bíznia kisfia felügyeletét és Jusik immár nem jediként van jelen.

A 66-os parancs regénynél bosszantóan hosszú volt az előjáték, amit később nagyon izgalmas jelenetek követnek, majd Traviss ismét feleslegesen túlnyújtja a történetet. Mindenesetre a 66-os parancs annyira drámai és sokkoló, hogy muszáj elolvasni. Itt már elég negatívan van bemutatva a Jedi Rend. Ráadásul ama bizonyos főszereplő cselekedete, s tragédiája annyira értelmetlennek tűnt…

De magának a 66-os parancsnak a leírása, levezetése, és ahogyan véghezvitték, itt teljesen rendben van, logikus, érthető. Csakhogy később „A klónok háborúja” animációs sorozatban ezt semmibe vették, és kitalálták a klónok fejébe ültetett chip -et. Ez szerintem brutális ostobaság (gyengeség) volt a részükről, Karen Traviss verziója sokkal jobb.

A 66-os parancs talán a legnagyobb hatású volt a Republic Commando könyvsorozat rajongói körében. Sokakat mellbe vágta, s mélyen megérintette, de ezúttal sem maradtak el a kritikák. Történet szempontjából ez volt a fordulópont a klónháború végének közeledte miatt. Viszont a jedik népszerűségét, s megítélését nagyban csökkentette.



Karen Traviss – 501 könyv


Az 501 szintén 2009-ben jelent meg és közvetlenül a háború után zajló eseményekről szól. Az előző regényekben bemutatott Mandalor itt már rejtekhelyként szolgál főszereplőink számára, miközben a többi klón az újonnan megalakult Birodalmat szolgálja.

Itt ismét belép néhány új szereplő, például a kaminói Kina Ha, Nyreen, akit az események közelebbi kapcsolatba hoznak Skiratával, Gilamar, az orvos és Jango Fett nővére is. De régi szereplőként előkerül doktor Uthan – immár pozitív résztvevőként – és a Yoda: A sötét találkozó regényből megismert jedi lány, Scout.

Az új rend a birodalmi katonákkal, ijesztő. Darman egészen megváltozik. Nem felejthetem el Altis mestert sem, aki jedijeivel egy külön ágat képvisel, akik szabadabb nézeteket vallanak. Itt kerül szóba Plett kútja is, amely A jedik gyermekei regényben szerepel, és Callista is, aki úgyszintén.

Az 501 című regényben nincsen fő küldetés, vagy vezérszál, ez inkább amolyan „levezetés”, menekülés a múlttól. Persze Skirata és fiai céljai megmaradtak, de most már mindent titokban kell csinálniuk, hiszen az új rendszer szemében még inkább árulók. Sajnos az utolsó regény is nagyon terjengős lett, ami nem tett jót a megítélésének.






A Republic Commando pentalógia sikere


Karen Traviss új színt vitt a Star Wars könyvek világába és egyben a katonai sci-fi műfajába is. Lehet szeretni, vagy nem szeretni, de az tény, hogy olyan szinten vezette bele az olvasókat a klónháborúk, s főleg a klón katonák világába, mint azt máshol nem tapasztalhattuk.



A Republic Commando Pentalógia

Az pedig plusz adalék, hogy a mandalori kultúrát is sokkal mélyebben megismerhetjük, annak számtalan jellegzetességeivel. Sőt, egyes források szerint a mando'a nyelv megformálásakor magyar jellegzetességeket is felhasználtak. Az Omega osztag, a „deltások” és a „nullások” pedig nemzedékek kedvenceivé váltak.

Amit nagyon fontosnak tartok a Köztársasági Kommandó sorozatban, hogy itt egy olyan „másodvonalat” ismerhetünk meg, amely háttéreseményekről és emberekről (lényekről) szól, amelyek a filmekbe nem fértek bele. Olyan helyzetekből, szemszögekből és események tükréből élhetjük át a háborút, ami nem megszokott.

A Rebublic Commando könyvek nem maradnak meg az akciók szintjén, hanem messze túlnyúlva azon, a háború körülményeinek minden velejáróját és sorsait is ábrázolják. Éppen ezért néha talán túlságosan sokat is kapunk ezen információkból és a történet lendülete csökken, ami a gyors izgalomra vágyó olvasókat elriasztja.

Talán az egyik legnagyobb erőssége a pentalógiának a nagyon erőteljes, sokszínű személyiségek, akik mély benyomást gyakorolnak ránk. Mert hát egy Kal Skiratát, aki annyit tett a klónokért, nem lehet elfelejteni. És akkor még nem is beszéltünk a kommandósokról. Darman, Ordo, Fi és a többiek olyan eleven és karizmatikus egyéniségek, akiket muszáj a szívünkbe zárni.

Ebben a regény folyamban a jedik egy kicsit mások. Főleg Etain, majd később Bardan Jusik szemszögéből a kötelesség és elvek közt vívódó, meggyőződéseiben már korántsem olyan biztos lovagokat látjuk. Ez a kétség több ezer évvel azelőtt Aryn Leener -ben is felmerültA mellékszereplők szintén sok átalakuláson esnek át, még érdekesebbé, komplikáltabbá téve a történetet. 

Az egyik legfontosabb üzenete a Köztársasági Kommandó regényeknek, miként képes egy kétszeres gyorsasággal felnövő klón katona lelki és gondolatvilágában feldolgozni a beépített motivációkat, cselekvést és működést. Mert valójában hasonlóvá és kifejezetten katonává hozták létre és képezték őket, mégis van bennük számos egyedi vonás.

Nem csak a klónok, de sok más lény és ember is elgondolkozott azon, vajon helyes e másokat csakis „célból” létrehozni, majd kihasználva őket, egy hadigépezet pótolható elemeiként felhasználni?

Ezekből a regényekből sokkal többet tudhatunk meg ezekről a dolgokról, mint például „A klónok háborúja” animációs sorozatból. Utóbbiban sajnos eléggé mellőzték Traviss munkáit, szereplőit, s különösképpen az általa ábrázolt Mandalore -t változtatták meg. A jól kidolgozott 66-os parancs könyvbeli kivitelezése sokkal hihetőbb, következetesebb, mint az animációs sorozat ama verziója, hogy egy chippel befolyásolták volna őket.

Amit nem szerettem ebben a sorozatban, az a jedi ellenesség. Nagyon nagy ellenszenvet gerjesztettek a mandaloriak a jedik iránt, szinte minden probléma okainak tartva őket. Ennek ellentmond a könyvekben szereplő jedikkel való kapcsolat, akikkel együttműködtek, és ez még az ötödik könyvben is szembetűnő. De már a Ruusan -on, Darovit is feleslegesen gyűlölte őket, egybemosva a sithekkel.

Noha a jedik nagymértékben félre voltak vezetve a sötét oldal ármánykodása, és különösen Palpatine folyamatos mesterkedései folytán, túlzás lenne őket tartani a háború és problémák fő okozóinak. A helyzethez képest igyekeztek megfelelni elveiknek és a galaxis lényei szolgálatának. S mint említettem, ebben is kicsit kétértelműek Skiratáék, hiszen egyes jediket mégiscsak befogadtak, tudván, ők csak jót akartak.




Miért nem fejeződött be a Republic Commando sorozat?



Karen Traviss már eltervezte a hatodik könyvet is, ezért nem zárulnak le a szálak az ötödikben. Csakhogy az időközben készülő „A klónok háborúja” animációs sorozat újabb epizódjai egészen más mandalori körülményeket mutattak, mint amilyent Traviss lefestett.

A Lucasfilm és Karen Traviss több mindenben nem értett egyet, aminek az lett a következménye, hogy elváltak útjaik, és az írónő nem írt több Star Wars regényt. Ez pedig nagy kár, mert kíváncsi lettem volna a félbehagyott történet szálakra, és ez most már örökre ott lóg a levegőben. Bár néhány dolog kiderült a leendő folytatásról, s erről írok is alább.



Köztársasági kommandó regények

Saját oldalán Traviss nagyon hosszan leírja milyen üzleti és tartalommal összeegyezhetetlen okok vezettek a szétváláshoz. Többen felvetették, hogy a módosítások után is hozzáigazíthatta volna történeteit a „hivatalos történetszálhoz”, de ezt túlzottan erőltetettnek érezte.

A Traviss könyvekben bemutatott és az animációs sorozatban ábrázolt mandalori társadalom eltért, s emiatt több vitát folytatott a szerkesztővel. Csakhogy akkor már késő lett volna, hogy újra írja az 501 című regényt, így ennek természetes folyománya lett, hogy ez a szál itt megszakad.

Ami a tervezett folytatást illeti, nem írt volna olyan lezárásokat, hogy más írók ne folytathatnák a történetszálakat. Nekem például szimpatikus volt, hogy Uthan és Gilamar összejönnek és Scout is mennyire ragaszkodik hozzájuk. A folytatásban összekerültek volna és persze Scout a többi menekült jedivel Altis külön szervezetéhez kerül.

Miután a mandalori Halálőrség és a Birodalom is tudomást szerez Skiratáék szerepeiről, kénytelenek tovább menekülni. Uthan kísérlete a klónok gyors öregedésének megállítására, úgy tűnik sikerrel jár. Szóval mindezek tervbe voltak véve egy következő regényben, amiből az említett okok miatt nem lett semmi. 




Ajánlott cikkek: A jedi növendék könyvsorozat
                               A legjobb sci-fi írók a 20. századból


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2018.01.24. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.