Troy Denning A Tatuin szelleme könyv bemutatás

Troy Denning A Tatuin szelleme konyv bemutatas
Troy Denning  A Tatuin szelleme könyv bemutatás
Troy Denning A Tatuin szelleme Star Wars regénye 2003-ban jelent meg. Kronológiailag a Szökevények és a Thrawn trilógia közötti időszakban játszódik, összekötve mintegy ezek eseményeit.


A Tatuin szelleme könyv tartalom, történetHan és Leia nászútjukon egy szép üstökösök találkozója eseményt tekint meg, amely amellett, hogy káprázatos, veszélyeket is rejt magában. A Tatuinra utaznak, ahol a Killik árnyék nevű, művészi képet bocsátják valakik árverésre, amely valaha az Alderaan -i palotában volt.
A Tatuin előtt a Chimaera birodalmi csillagromboló áll, némileg megnehezítve a leszállást és az is kiderül, hogy Leiának, nem csupán a kép művészeti értéke miatt kell a kép. Mos Espában, az árverésen, számos faj megjelenik, s köztük a birodalmiak beépített emberei. Han devaroninak álcázza magát, Leia pedig twileknek.


A Tatuin szelleme tartalom

Három squib -et bíznak meg azzal, hogy járjon el helyettük a licitáláson. Az árverésen fetűnik egy holokocka, amely a 40 évvel ezelőtti Boonta futamra utal. Azon a fogathajtó versenyen szerepelt a gyermek Anakin, aki egyedüli emberként győzött. Bár Leia még mindig nem tudta elfogadni apját, hatással van rá a kép.
Az esemény elég izgalmasan zajlik és úgy tűnik, semmi sem úgy alakul, mint várták. Észrevesznek egy fülkében egy Új Köztársaság -beli férfit, aki inkognitóban van ott. A squibek elég jól csinálják a licitálást, de a birodalmiak egyre magasabbra emelik a tétet, mert ők akarják elvinni a képet.
A Tatuin szelleme értékelés, jellemzésMindjárt a könyv elején rendkívül ismerős érzésem támadt, aztán rá is jöttem, miért. A bevezető történet novellaként a Corphelion közjáték című novella, amely régebben megjelent magyarul is.
A Tatuin szellemében is rengeteg faj előfordul, ami dicséretére válik. Ebben a könyvben az író számos korábbi könyvre utal és azok eseményeivel összeköti a cselekményt. De itt már az előzménytrilógia első filmjéhez is kapcsolódik azáltal, hogy Anakin Skywalker fogathajtó versenye szóba kerül.
Sőt, előkerülnek régi barátai és kiderül, hogy milyen népszerű volt, ami szokatlan Leiának, és a régebbi Star Wars könyvekből elmaradt, hiszen a szerzők még nem ismerték a filmet. Nekem úgy tűnt, nagyon bő lére ereszti Troy Denning az eseményeket. Időnként izgalmas, de túlzottan sokáig nyújtja a történéseket.
Csigalassan haladunk előre, és a változatos szereplők, váratlan fordulatok ellenére sem tudott mélyen megragadni a regény. Az X-szárnyúak sorozatra is kapunk visszautalást azzal, hogy itt is találkozunk Gavin Darklighter szüleivel.
A Shmi Skywalker videonaplója nekem kicsit erőltetettnek tűnt, egy idő után már a könyökömön jött ki. Nyilvánvaló, hogy a szerző így akarta bemutatni, mi történt Anakin édesanyjával az ő távoztát követő időkben.
Amikor főszereplőink üldözésekor az a bizonyos tiszt először felbukkant, már tudtam kiről van szó. Egyértelmű volt a viselkedéséből, bár nem értettem, mit keres egy egyszerű bevetésen. A squibek elég nehezen kiismerhető fickók voltak, egyébként meg az egész tatuini népség, s más egyebek nagyon hasonlítottak a mi Földünk sivatagos világaira.


A tatuini sivatag

A Killik alkony utáni hajsza, és a birodalmiak elől való menekülés akár izgalmas is lehetett volna (néha valóban az volt), ha nem nyújtja a szerző a végtelenségig. Temérdek oldalt végg kell szenvedni, hogy végre valamit előre haladjon a történet. Troy Denning hibátlanul, precízen ír, csak győzd kivárni.
Számomra a Tatuin szelleme is inkább információ és háttéranyagnak hasznos, regényként fárasztó. Fele ekkora regény még talán élvezetes lehetett volna. Shmi naplójának az a része érdekesebb a vége felé, ahol Cliegg Lars meg akarja vásárolni, ez jól kiegészíti a filmeket és más könyveket.
Közben megnéztem, hogy néznek ki a squibek. Szamárnyúl fejű állatoknak. A sci-fik többségének és a Star Warsnak sem erőssége, hogy hiteles más lényeket találjanak ki, míg némelyik elég jó, a többi nem más, mint csupán földi állatok eltorzítása.
A végére érve a könyvnek további csalódás, semmi különös nem volt a végén. Nem is vártam nagy csattanót, de az izgalom is teljesen lelohadt, valahogy érdektelenségbe fulladt az egész. Szóval irodalmilag egy jól megírt regény, tartalmilag sok háttérinfót kapunk, az Új Köztársaságról szóló és Anakin gyermekkorából való történések jól kapcsolódnak. Olvasmányként viszont – néhány pillanatot leszámítva – borzasztóan elnyújtott, semmi pénzért el nem kezdeném újra.


Értékelés (saját tetszési indexem)
5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2018.04.28. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.