Medstar I. Harctéri sebészek Star Wars könyv

Medstar I. Harcteri sebeszek Star Wars konyv
Medstar I. Harctéri sebészek Star Wars könyv




Michael Reaves és Steve Perry regénye, a Medstar I. Harctéri sebészek egy kétrészes történet első fele. A 2004 nyarán Amerikában kiadott regény Magyarországon csak 13 évvel később, 2017-ben jelent meg. A Harctéri sebészek története 2 évvel a Geonosis -i csata után játszódik.






Harctéri sebészek tartalom, történet



Jos a Drongar bolygón három másik társával sebészi feladatokat lát el. Dúl a klónháború, és a rengeteg sérülés ellátásához csak néhány sebész droid áll rendelkezésükre. Barriss Offee jedi tanoncként talán éppen jedivé válásának utolsó próbájához ért. A Drongar bolygóra utazik, ahol amellett, hogy az onnan származó értékes bota növény kijuttatására is figyelnie kell, segédkezik a gyógyításban.


Medstar - a Drongar bolygón

Filba, a hutt, Bleyd admirálissal karöltve, titokban hasznot húznak a bota mellékes eladásából. Den Dhur, a Köztársaság sullusti hírtudósítója is megérkezik a Drengarra, és hamarosan megorrol a huttra, mivel az nem hajlandó mindenről beszámolnia neki. Éppen egy teherhajó robban szét, amelyet sokan balesetnek vélnek, de Barriss érzi, hogy merénylet áll a háttérben.
A fiatal nő hasznos gyógyító munkát végez, és olyan esetekben tud segíteni, ahol az Erőt nem ismerő orvosi tudás tehetetlen. A helyszínen van a Teräs Käsi harcművészet legyőzhetetlen mestere, aki szenvtelenül elbánik az ellenséggel. Időnként olyan tömegben érkeznek a sebesültek, hogy nem tudják ellátni mindet.




Harctéri sebészek regény értékelés, jellemzés, szereplők



A kórházi és főleg sebészi történetek nem az esetem, ha csak lehet kerülöm. De mivel Star Wars könyvről van szó, szemet hunytam a dolog felett. Sajnos elég sok szörnyű eset fordul elő a regényben, amit még olvasni is rossz volt. Az ellenben érdekes, hogyan végzik egy szupermodern világban a kezeléseket.
És Barriss Offee is szimpatikus volt a Közelgő vihar regényben, így örültem, hogy viszontláthattam. Mellette az orvosok Jos, Zan, Talk a főszereplők. Már az elejétől fogva rengeteg szereplő bukkan fel a történetben, így kell egy kis idő, mire megszokjuk, és be tudjuk azonosítani őket. Néha egészen izgalmas és szórakoztató lesz a történet.
De itt is éreztem azt, ami elég sok Star Wars regénynél fordul elő, hogy túl van írva, sok a szöveg és az időhúzás. Számomra legalábbis túlnyújtott volt az első fele, mert mikor kezdett izgalmas lenni, az írók gondoskodtak róla, hogy újra és újra lelapuljon a történet. Egészen a Harctéri sebészek harmadik harmadáig kellett várnom, hogy igazán megkapjon a történet. Michael Reaves eleve jobb egyedül, a Jax Pavanról szóló sorozatának utolsó regénye, Az utolsó lovag is meglehetősen túlírt, amit már egy másik szerzőtárssal készített.
A régi ismerős droid, I-5 megjelenése egyből felkeltette az érdeklődésemet. Jos társadalmának merev szokása, miszerint “külsős” párja nem lehet (legalábbis tartósan), elég beragadt és változtatásra érett mechanizmus. A kémek és ügynökök munkálkodása szórakoztatóvá és izgalmassá tette a történetet, bár sosem szerettem őket.


Harctéri sebészek regény


Az alkotók visszautalnak a hiperhajtómű és a hipertéri utazás létrejöttére is, amiről más Star Wars dokumentumokban olvashattunk. A regény rengeteg szereplője közül Phow Ji személyisége igencsak bicskanyitogató volt. Ő képviselte éppen ez miatt Barriss Offee számára a Drongar bolygón a sötét oldal kihívását.
Viselkedésével többször is eljuttatta ennek határára, s mindig csavarosan zajlottak le a következmények. Itt is fellelhető a klónok emberi voltára való utalás azáltal, hogy Jos szembesül a katonákban elevenen létező, mély érzésekkel, amelyek eddig elkerülték a figyelmét. A klón kommandósok erős önkontrollal rendelkeztek, de megőrizték személyiségük erős egyedi rétegeit.
Kifejezetten tetszett, hogy az események alakulása a vége felé több meglepetéssel szolgált. Valahogy sosem az történt, amire számítanánk, egy-egy fordulat megváltoztatta a történet alakulását. Nekem a vége felé, a menekülésnél deja vu érzésem volt, mintha a Halálcsillag regényt olvasnám.
Hasonló volt a szereplők menekülése, összetétele – persze csak bizonyos fokig – és a könyvben szereplő rengeteg karakter is arra emlékeztetett. Persze ez nem véletlen, hiszen ugyanazok a szerzők. De azért annyira nem volt ütős a vége, mint lehetett volna, mindenesetre ebben közrejátszott a leendő folytatás is.

 

Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2018.04.17. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.