Kevin Shinick Az Erő nyomában Star Wars könyv értékelés

 

Kevin Shinick Az Erő nyomában Star Wars könyv értékelés

 

 

Kevin Shinick Az Erő nyomában Star Wars könyv egy 2019-ben megjelent ifjúsági regény. Része a Journey to Star Wars: The Rise of Skywalker kiadásoknak, és Az ébredő Erő előtt játszódik.




Az Erő nyomában Star Wars könyv tartalom, történet


Karr Nuq Sin a Merokia bolygón lakó tizenéves fiú, aki lassanként felfedezi kapcsolatát az Erővel. Ebben nagyanyja, J'Hara segíti, aki egy jedi padavan gyermeke volt. Karr különösen a pszichometriához érez tehetséget, mivel tárgyak megérintése látomásokat idéz elő benne.

Mivel ez sok fejfájást okoz neki, és mások rossz szemmel néznek rá, szülei és az iskolaigazgató úgy döntenek, egy ipari iskolába küldik a nagybátyjához. Karr erre elszökik, de nem egyedül, hanem egy lánnyal, a félig miriali Maize -vel, akinek az apja az Első Rendnek dolgozik, és az ő gépével hagyják el a bolygót.

Elsőként az Utapaura utaznak, ahol a klónháború egyik utolsó csatája volt. Egy kereskedőnél rálelnek egy tárgyra, amely által Karr emlékeket lát a régi időkből, s egy jedit. Majd a Jakku következik és ott már sokkal érdekesebb élményeik vannak.



Kevin Shinick Az Erő nyomában Star Wars könyv kritika

 

Először is az nagyon zavaró, hogy pontosan úgy beszélnek a regény elején, mint a Birodalom korában, amikor minden jedikről szóló tudást el akart tüntetni a hatalom. De közben ott volt az Új Köztársaság kora, amiben már újra felszínre kerülhettek a velük kapcsolatos tudás és történelem. Tehát nagyon fura, hogy a jedik mint mítosz, vagy mese kerülnek szóba.

Az utapaui lakhelyekre – legalábbis a filmből nem úgy emlékszem, mint ahol mindenféle népség élne. Amikor az Utóhatás 3. -ból jól ismert helyszínekre mentek a Jakkun, persze pont a leghíresebb űrjárműre bukkantak. S miért is ne, egyből a leghíresebb jedikről van látomása a Karr nevű legénykének, mintha más lehetőség nem is létezett volna…

Sifo-Dyas hajójának megtalálása egy újabb érdekesség, és örültem, hogy a Dooku grófról szóló könyv után ismét hallok felőle. Viszont ez után ismét egy, a '77-es filmből származó jelenet kerül szóba, ami már sok volt. Le kellene szakadni ezekről a filmes jelenetekről, mert sok más is történt ebben az univerzumban, főleg, ha a könyveket nézzük.

 

Az Erő nyomában Star Wars könyv kritika

 

Utána a Batuu bolygó következik, amelyen ama vérszegény Star Wars regénnyel jártam legutóbb. A Takodana és Maz Kanata sem maradhatott ki. De miért is nem tud/mer/akar Kevin Shinick valami újat kitalálni? A szerző azt is természetesnek veszi, hogy a főszereplők csak úgy ide-oda ugrálnak a galaxis egyik végéből a másikba, semmi perc alatt. Persze a az ifjú következő látomásai is mind a jól ismert filmek -beli jeleneteknél ragadnak le.



Az Erő nyomában könyv értékelés


Egész felüdülés volt végre az Első Rend megjelenése. De Karr nagyon naivan viselkedett, s mindent elmondott, mint egy kölyök. Amúgy nem kellene chips -et is „használni” a Star Wars történetekben, amúgy is túl sok földi elemet vittem már bele a könyvekbe. Csak Karr hazatérése után lett végre egy kicsit jobb olvasni Az Erő nyomában regényt.

Ezek a párbeszédek gördülékenyebbek voltak, s végre kezdett kialakulni valami. Itt kicsit emlékeztetett a 90-es évekbeli magyar science-fiction magazinokban megjelent írásokra. De azért érdekes, hogy az irdatlan nagy galaxisban való utazás itt úgy van kezelve, mint egy kis semmiség. Amihez elég egy-két gyerek.

Az is fura, hogy egy bizonyos jedi nem jön rá, hogy a jedikről szóló vád, amit még Palpatine terjesztett, hamis. Valamint csaknem egy egész életet elvonultan tölteni, s közben meg sem nézni, mi változott odakint. Mellesleg a mocsaras rész itt kevésbé volt veszélyes, mint a Jedi-kristály esetében.

Gyerekeknek jó ez a regény, szépen meg van írva, az már más kérdés, hogy semmi újat nem ad. Ezzel sem tudok mit kezdeni, most el is felejtem, és többet nem hiányzik.


Értékelés (saját tetszési indexem)

5.5

(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2021.01.22. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

 

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.