Tóth József – Star Wars könyvrajongók 8.

Toth Jozsef – Star Wars konyvrajongok 8.
Tóth József – Star Wars könyvrajongók 8.






Mikor vetted/kaptad vagy olvastad az első Star Wars könyvet?



Pontos évszámra nem emlékszek, csak arra, hogy az első könyv A Jedi visszatér volt, még a Kozmosz Fantasztikus Könyvek kiadásában. Ezt, ha jól emlékszem, a szüleimtől kaptam. Az első, általam megvásárolt könyv A Birodalom örökösei volt 1991-ben. Micsoda kincset jelentett ez számomra akkoriban! Szinte minden héten megnéztem a filmeket, azonban ennek a könyvnek köszönhetően megszerettem az olvasást is.






Mesélj a Star Wars könyvek iránti rajongásodról!



A filmek szeretete után a könyvek egyszerűen magukba szippantottak! Kedvenc galaxisomban még több történet? Kell ennél több? J
Szóval a Thrawn trilógia után nem volt megállás. Minden regény kellett. A többi Star Wars kiegészítő és ismertető könyv viszont annyira nem vonz. Van pár darab, amit érdekesnek találtam, mégsem hoznak úgy lázba, mint a regények.


Tóth József Star Wars könyvei

 



Beszélj egy kicsit a gyűjtésről, hogyan gyűjtöd őket, nehéz volt e beszerezni, vannak-e ezzel kapcsolatban érdekes sztorijaid?



Mindegyik könyvet (egy-két kivétellel) a megjelenésekor vettem meg. Így mindegyiket könnyű volt beszerezni. Akkoriban még nem lehetett ilyen egyszerűen információt szerezni a könyvek megjelenéséről, mint most. Minden héten mentem a Valhalla Páholy Könyvesboltba érdeklődni, hogy érkezett-e új megjelenés. Sajnos a hálózat megszűnését követően kicsit jobban kellett figyelni a könyvesboltokat. Miután a Szukits Kiadó felkarolta a Star Wars könyvek kiadását, azóta mindent tőlük rendeltem meg.
Így mára a gyűjteményem 155 db regényből, plusz 2 gyűjteményes kötetből (Han Solo legendája, Star Wars Junior) áll. Pár könyv több kiadásban is megvan, ezeket természetesen egynek számolom. A képregények közül a Semic által kiadottakból az utolsó 4 hiányzik, ezek mellett 3 klónok háborúja, valamint a Szukits által eddig kiadott 12 képregény sorakozik a polcon.




Melyik volt a legdrágább és melyik a legolcsóbb SW könyved, miért került annyiba?



A legdrágább a Sötét erők ébredése volt. Annak idején, amikor megjelent, valahogy elkerülte a figyelmemet. Illetve sehol nem találkoztam vele. L Pár évvel később a budapesti Valhalla Páholy Könyvesboltban sikerült beszerezni egy antikvár példányt 800 Ft-ért. Erre biztos sokan azt mondják, hogy nem drága, viszont a könyv 219 Ft-os megjelenési árához képest ez közel négyszeres árat jelentett, kb. 1-2 évvel a megjelenése után.
A legolcsóbb a Külső űr című könyv volt. Ha jól emlékszek, 1000 Ft-ot fizettem érte a Vaterán. Illetve volt még egy! A klónok támadása keményfedeles változatáért 4 másik könyvvel (A birodalom örökösei, Han Solo küldetése, Erőpróba, A Jedi hatalma) együtt 1000 Ft-ot fizettem.


Tóth József Star Wars könyvei 2


 


Melyik korszakot szereted a legjobban a Star Wars történetekben?



A Jedi visszatér utáni korszak a kedvencem. A klasszikus trilógia szereplőinek kalandjait szeretem a legjobban, de mindegyik korszakból született nagyon jó regény.




Melyik típusú SW történeteket szereted jobban: a fantasy jellegű, vagy a sci-fi jellegű?



(Fantasy: a jó és a rossz, jedik és sithek fejlődése, vagy harca, erő, misztikum, hősök, fénykard áll a középpontban
Sci-fi: gépek, technika, űrharc, lövöldözések, taktika, tudomány, politika áll a középpontban)


A fantasy kalandos történetei és a tudományos szempontból elgondolkodtató sci-fi-jelleg egyaránt közel állnak hozzám.


Tóth József Star Wars könyvei 3




Kedvenc Star Wars szerződ, vagy szerzőid, és miért?



Timothy Zahn, Kevin J. Anderson, James Luceno, Drew Karpyshyn – nagyon jó regényeket alkottak. Egyszerűen tetszik az írói stílusuk.




Legkedvesebb Star Wars könyveid?



Thrawn trilógia, Jedi akadémia trilógia, Darth Bane trilógia, Darth Plagueis, Thrawn




Ki(k) a kedvenc szereplő(id), és miért?



Szeretem Luke karakterét, tetszik a jellemfejlődése, és ez a regényekben is folytatódik. Tetszik benne, hogy előrébb tartja a másokon való segítést az önös érdekből való cselekedetnél.
Han Solo fejlődése szintén tetszik, ahogy egy csempészből lázadó tábornok és Leia hercegnő férje lesz.
És persze Thrawn, aki éles eszével és sajátos látásmódjával belopta magát a szívembe. Akár a legendák, akár a kánon regényekről beszélünk, mindkettőben remek karakter.
Darth Bane elszántsága és a Sith rend megreformálása, a kettő szabályának felállítása.



Tóth József Star Wars könyvek



Melyik a kedvenc regénysorozatod, és miért?



A Thrawn trilógia szerintem egy nagyszerűen felépített történet, tele izgalmas és érdekes szereplőkkel; úgy, mint: Thrawn, Mara Jade, Talon Karrde, C’Baoth, Winter, stb.
A Jedi akadémia trilógia, mert tetszik, ahogy Luke elkezdi kiképezni a potenciális Jedi jelölteket, és persze Exar Kun ármánykodásai szintén nagyon jók.




Ki lennél legszívesebben a szereplők közül?



Ezen valójában sosem gondolkoztam el. Talán Luke Skywalker karaktere áll hozzám a legközelebb.




Melyik területet, vagy bolygót kedveled a legjobban az SW galaxisban?



Nincs igazán kedvencem, nagyon szívesen bejárnám az összes bolygót, holdat…




A novellákat is gyűjtöd? Van köztük kedvenc?



Igen, mindegyik érdekes történteket és háttér infókat tartalmaz. Illetve tetszik bennük, hogy egy-egy karaktert - akik csak egy pillanatra tűnnek fel a filmben – jobban megismerhetünk.



Tóth József Star Wars könyvespolc




Képregényeket is olvastál/olvasol?



Igen. Nyomtatott és digitális formában is sok van. Bár nem olvasom olyan intenzitással, mint a könyveket.




Egyéb hozzáfűznivalód, vagy amit el szeretnél mondani:



A könyveken kívül a Star Wars CCG kártyákat gyűjtöttem. Nagyon szerettem benne, hogy rengeteg plusz információhoz jutottam általuk, amiket máshol nem hallottam, sőt olyan képeket is kiadtak a kártyákon, amelyeket sehol nem láthattunk a filmekben és a kimaradt jelenetekben sem. Elég szép gyűjteményt sikerült összeszednem belőle. Mármint addig, amíg Lucas be nem szüntette a kiadását. L Így már nem gyűjtöm, de néha-néha előveszem átlapozni a mappáimat, nosztalgiázni egy kicsit. Az ezek után kiadott kártyák már nem nyerték el a tetszésemet.




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.