Canto Bight Star Wars könyv - ajánló, értékelés

Canto Bight Star Wars könyv - ajánló, értékelés
Canto Bight Star Wars könyv ajánló, értékelés





Canto Bight Star Wars könyv, Saladin Ahmed, Mira Grand, Rae Carson és John Jackson Miller által írt 4 történet. Mindegyik a Cantonica bolygó Canto Bight nevű fővárosában játszódik, Az utolsó jedik történéseinek évében. A könyv 2017 végén jelent meg.




Canto Bight könyvajánló



Eredetileg nem is terveztem, hogy erről a könyvről cikket írjak. Ez amolyan teljesen lényegtelen mellékszál, semmit sem tesz történetileg a filmekhez, vagy a Star Wars világ történelméhez. A Bizonyos szemszögből című könyv sok felesleges és érdektelen novellájának emléke miatt is csak sokára kezdtem el ezt olvasni.
Szerencsére a történetek megcáfolták aggodalmaimat, kellemes élményt okozva. Néha ugyan sok a leírásszerű szövegrész Canto Bight minden részletéről, de a fordulatos események jól ellensúlyozzák ezt. Ami külön jó pont, hogy a szerzőknek volt bátorságuk szinte végig mindenféle idegen lények főszereplésével megírni, emberek csak elvétve fordulnak elő.


Canto Bight Star Wars könyv tartalom, történet, értékelés



Saladin Ahmed – Játékszabályok



Kedpin Shoklop, az egyszemű wermal páracsapda eladó a Cantonicára érkezik turistaként. Számos kellemetlen élményben van része, főleg, hogy belekeveredik a helyi bűnözők játszmáiba. Anglang Lehet, a caskadag, általa akarja elintézni a Brawg nevű, rendőrségen dolgozó fickót.
Sok-sok felesleges információ volt a történet elején, ez igazából nem is nagyon érdekelt. A szokottnál gyorsabban átfutottam ezeken a részeken, Kedpin kalandjai azonban megfogtak. Kíváncsi voltam, mi lesz vele. Roppant érdekes volt Anglang döntéseinek megváltozása, ahogy megtapasztalta a wermal értékes tulajdonságait.
Ezek a meglepő fordulatok – a kis lény nem várt jellemereje, a bűnöző lelkiismerete – kiemelik a szokványos eseményformálásokból ezt a művet. Ennek köszönhető, hogy húzódozásom ellenére végig olvastam, és drukkoltam is a főszereplőknek.

Értékelés: 6




Mira Grant – Álombor



Derla Pidys, a négyszemű idegen borszakértő Canto Bightba érkezik, hogy a Grammus nővérektől vegyen egy borritkaságot. Egy buta kis fogadás miatt Calla, a recepciós, a nővérek szolgálatába kerül. A klubtulajdonos Ubialla Gheal bármi áron meg akarja szerezni a nővérek borát.
Az Álombor történetnek van egyfajta komédiaszerű jellege. A Grammus ikrek elég sok hülyeséget tesznek, amivel mindent összekavarnak. Az olvasó pedig örül, mert a gátlástalan és mindent birtokolni akaró Ubiallából egy kicsit bolondot csinálnak. Jó kis szórakozás a sztori.

Értékelés: 6.5


Canto Bight könyv tartalom


 

Rae Carson – Ne szólj szám, nem fáj fejem



A dor namethian fajhoz tartozó Lexo fogadott ember kislányával él a városban, és neves polgárokat masszíroz Zord gyógyfürdőjében. Egy napon a whippomorn Sturg Ganna – aki bűnszervezete által sok embert tart kézben – meg akarja zsarolni, hogy kémkedjen neki. Lexo ellenáll, de kiderül, hogy kislányát elraboltatta ügyfele, és csak Alyssindrex grófnő segíthet, aki Ganna ellenlábasa.
Ez volt az a történet, amelyet le sem tudtam tenni. Rae Carson mesterien vezeti a szálakat, nem szólva a kiváló karakterábrázolásokról. A szereplők egyedi jellemvonásai, a sok hátsó szándék, s a főszereplővel való könnyű szimpatizálás igazán színessé tette az élményt. Be kell valljam, végig piszkosul izgultam, hogy Lexo sikerrel járjon. Utoljára talán a Coruscanti éjszakák sorozat alvilága okozott hasonló impulzusokat számomra.

Értékelés: 7.5




John Jackson Miller - Utazás



Kaljach Somni, a heptooini a kártyaasztalnál dolgozik a kaszinó képviselőjeként. Három suerton fajú testvér miatt elveszíti az állását, ráadásul nagy mennyiségű kölcsönnel tartozik Sturg Gannának. Ha reggelig nem fizet, búcsút mondhat ez életének. A három testvérhez csatlakozik, akik valahogyan mindig visszanyerik elvesztett pénzüket, vagy még többet.
Nem tud érdekelni a kártyajáték, így meglehetősen unottan olvastam az epizód elejét. Gondoltam, egy gyengébb sztori már várható volt. De itt is kellemes meglepetés ért, amikor már Kal életéről volt szó, a történet egyre izgalmasabbá vált.
Innen már sodort magával a lendület, s bár hosszan el lett nyújtva, egyáltalán nem bántam, hogy „végigéltem”. Van egyfajta filozófiai feelingje, hiszen az élet is egy játék, ahol az „utazás” számít.

Értékelés: 7




Canto Bight könyv bemutatás, kritika összegzése, mondanivaló



Eme négy szerző – különösen az újabbakra gondolva – jól öregbíti a Star Wars irodalom íróinak hírnevét. Egyedül az okozott gondot, hogy a rengeteg idegen fajú szereplőt nem tudtam hogyan képzeljem el. Sikerült többükre rábukkannom az interneten, akikről nincs kép, azoknál marad a találgatás.
Nem gondoltam volna, hogy ezek a nevesincs figurák megragadnak, de talán éppen a kis énjükben feltámadó hős fogott meg. A bűnözők, játéktermek világa az egyik olyan, ami legkevésbé érdekel a Star Wars világában, ezen esetben mégis sikerült elkapniuk a figyelmemet. Az itt tapasztalt fény és pompa az Ellenállás újjászületéséről szóló regény egy részében is felbukkan, a Korélia bolygó fővárosának egyik villájában.
Az első, A játékszabályok, az ártatlanság belső erejének felébredése. A második, az Álombor, számomra azt példázta, hogy vidám hozzáállással bármilyen helyzetből jól lehet kijönni. A Lexóról szóló rész egy megoldhatatlannak tűnő helyzetből hoz eredményt. Az Utazás pedig a „flow”, vagyis az áramlás érzését adja, amikor a folyamatban levő öröm repít át minden nehézségen. Hasonlóan fordulatos, mint Dessel játéka volt az Apatroson, ezer évvel korábban.


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2019.03.18. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.