A gonosz dinasztia Star Wars könyv ajánló, értékelő

 

A gonosz dinasztia Star Wars könyv ajánló, értékelő

 

A gonosz dinasztia Star Wars könyv a Darth Bane trilógia befejező kötete, melyet Drew Karpyshyn 2009-ben alkotott. A regény A kettő szabálya közvetlen folytatása, és 10 évvel játszódik az ott bemutatott események után. A történet alapját itt olvashatod el.




A gonosz dinasztia könyv ajánló


Amikor ezt írja Karpyshyn: „Bane a negyvenes éveinek közepén járt, és már elkezdtek rajta mutatkozni az öregedés jelei” – nem bírtam ki nevetés nélkül. A negyvenes évei közepén? A legszebb fiatalkorban? Igen, a sötét erők használata, az valóban öregíthet. Meg az orbalisk nevezetű, páncélos lények, melyek 10 éven át rajta élősködtek.

Ámbár később arról beszél Karpyshyn, hogy tanítványa mindössze 10 évvel fiatalabb. Pedig ő 46 volt ebben az időben, és Zannah 30. A Doan bolygón tipikus helyzet van, az uralkodó réteg kizsákmányolja a többit, és csodálkoznak, ha ez miatt lázadás van. Ez számos Star Wars könyvben visszatérő téma, de nem is kell messze menni, hogy tudjuk, honnan az élmény… Érdekes, hogy ide keveredett Caleb lánya, Serra.

Ez a nyakatekert észjárás, ami Bane -ben lejátszódott a tanítványával és a jövővel kapcsolatban, elég khm… nem találok rá szavakat. Most képes ezért az élete meghosszabbításán dolgozni, és mindent titokban tenni. De hát ez a sithek szánalmas útja, ők sosem bízhatnak egymásban. Van egy kis hasonlóság a fejvadász népség acsarkodása és ez között, azt leszámítva, hogy ott csak a pénzről, itt pedig a hatalomról van szó.

Zannah pedig éppen ellenkezőleg, de ugyanazt a kicsavart észjárást követte, ami miatt ő sem bízott a mesterében, így egyszerű kommunikáció helyett folyamatosan gyanakodtak egymásra. Nagy húzás volt Caleb lányát, Serrát bevonni a történetbe. Hát még az első történetből ismert Luciát…

Amikor ezek ketten a Coruscantra utaztak, és Serra a Doan -i uralkodócsalád képviseletében beszélt az ithori jedi mesterrel, amaz megmutatta, az előző kötetben elhunyt jedik emlékművét. De közöttük ott volt a Caleb -re emlékeztető is, és végig azon csodálkoztam, hogy Obba mester nem érzékeli a nőben feltörni készülő érzelmeket.

 

A gonosz dinasztia könyv kritika

 

Set Hart, a sötét jedi, egy szánalmas alak, akit kizárólag saját igényeinek a kielégítése érdekel. A nyomában van Zannah, aki lenyűgöző ravaszsággal használja ki mindenhol női mivoltát és diplomatikus érzékét. Mindeközben a sith nagyúr ismét a mélymagba utazva, a Prakrit -en kereste Andeddu holokronját.

Noha nem számítottam Solomon Kane történetekben felbukkanó sötét mágiához hasonló izgalmakra, egy kicsit színtelen volt ez az út. Azon is meglepődtem, hogy a sötét jedi egy olyan kietlen bolygón, mint a Nal Hutta telepszik le, bár rejtőzködésre valóban nem rossz.

Ami szintén új volt, az iktochi bérgyilkos nő, aki úgy olvasott a múltban, mint itt a Földön a beavatottak az akasha krónikában. Azt nem igazán értettem, miért gondolta Drew Karpyshyn, hogy Set Harth -ot kellene Zannahnak kiszemelnie tanítványnak. Hiszen a tanítvány dolga, hogy továbbvigye a rendet, ha a mester már nem elég erős, vagy idős lett. A sötét jedi viszont nem sokkal lehetett fiatalabb nála.




Darth Bane 3. értékelő, kritika


A Bane elfogására tett kísérlet az otthonában, igencsak kemény volt. Nem szerettem volna lenni egyik oldalon sem. Az első mandalori sorozat utolsó epizódjában támadták hasonló erővel a főszereplőt, de ő nem volt egyedül. Serra viszont egészen megváltozott, hagyta, hogy a sötét erők eluralkodjanak rajta a bosszúvágya miatt. Roppant nagy élmény volt látni a trilógia első részéből megismert Éjjárók újratalálkozását Lucia révén.

A vége felé közeledve, amint a különböző szereplők más-más helyen haladtak, várható volt, hogy az útjuk összefut, mintha egy Tarzan-kalandot olvasnék. Ezekben a pillanatokban nem is döntöttem, kinek szurkolok, csak semlegesen szemléltem az eseményeket. Viszont Cognus, az iktochi nő egyre ellenszenvesebbé vált.

Nem tudom miért akarja Karpyshyn a már régebben eltávozott élő szellemhangját csak képzelődésnek minősíteni. Lehetségesnek tartom, hogy Serrához is az apja szólt.

Később a belső felismerése, ahogyan rájött, hogyan került minden előző tette ellenére a sötét oldal irányítása alá, igen szemléletes. A Bane trilógia harmadik kötete erősen drámai lett, no nem mintha az előzők nem lettek volna azok. Ezekben a művekben számos jó lélek eltávozott. Azonban rengeteg tanulsággal is szolgáltak.




A gonosz dinasztia Star Wars könyv – Zannah és Bane harca


Ha egyszer egy sithnek egyenlő esélyű harcban kell megszereznie a mesteri címet, hogy kiderüljön, valóban méltó-e, nem értem Zannah, miért Bane sebezhető állapotában akarta ezt. Noha a Star Wars képregényekben vannak hasonló párbajok, kettejük egyénisége különlegessé tette ezt. 

 

Darth Bane 3 - Zannah és Bane harca

 

A Darth Bane trilógia 3. része, A gonosz dinasztia könyv nem fogott meg annyira, mint a második (hogy az elsőről már ne is beszéljünk), de még mindig magasan felette áll egy átlagos Star Wars regénynek. Cognus, az iktochi nő a szemtanúja a végső párviadalnak, melyről a legtöbb olvasó nem jön rá, ki győzött.

Ezzel a 2 sithhel kapcsolatos végső küzdelemmel kapcsolatban számos kérdés merülhet fel. Az lenne a lényege, hogy az erősebbik maradjon életben. De mikor lenne az optimális idő? Mi van, ha a tanítvány nem sokkal, vagy nem is fiatalabb? Mi van, ha a mester sosem akar meghalni (lásd Palpatine, vagy a Dromund Kaas több mint ezer éves császára)?

Az sem volt egyértelmű, a könyv címe pontosan kikre utal. Zannah és Bane harca egy kíméletlen, élet-halál összecsapás. Bane előnye az ősereje, hatalmas tapasztalata, a lánynak pedig a tudatossága, a sith mágiában szerzett jártassága. Mindenesetre a végső harc lezárulta elég nyitott. Karpyshyn nem akarta egyértelműen egyik főszereplőt sem győztesnek tenni, azonban választ is akart adni az utódlási kérdésre.


Sokan állítólag olyan messzemenő következtetésekig is jutottak, hogy a sötét nagyúr szelleme mindig átköltözve az újabb tanítvány testébe, egészen Sidious -ig reinkarnálódott. De ez abszurdum. Ha kíváncsi vagy, mi történ valójában, nézd meg Drew Karpyshyn oldalát!



Értékelés (saját tetszési indexem)

7

(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2020.12.04. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

 

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.