Boba Fett, a fejvadász. Miért pont Boba Fett?

Boba Fett, a fejvadasz. Miert pont Boba Fett?
Boba Fett, a fejvadász. Miért pont Boba Fett?






Boba Fett, a fejvadász, a régi filmekbeli rövid szerepen túl kapott egy könyvsorozatot, számos képregény történetet, és a Star Wars egyik legismertebb karaktere. De vajon miért pont Boba Fett? A kérdésre visszatérünk még, mert ez engem nagyon izgatott. De előbb lássuk a megjelenését a könyvekben, képregényekben, s egyebekben. A fickóról elég sok mindent írtak már, s ezeket nem kívánom megismételni, ezért vágjunk is a közepébe.




Boba Fett könyvek, a Boba Fett regénysorozat


Boba Fett a róla szóló sorozat mellett számos más könyvben bukkant fel - gondoljunk csak a fejvadász trilógiára, a Mesék Jabba palotájából könyvre, az új Han Solo trilógiára, vagy A Tomboló Erő 2. -re – de talán a „Történetek a fejvadászokról” című összeállításban volt az egyik legemlékezetesebb megjelenése. A D. K. Moran által írt történet a Han Solóval való találkozásairól szól, nagyobb időtávlatokban.

A Boba Fett könyvek fiatal olvasók számára íródott sorozat, amely a gyermek Boba történetét meséli el az előzmény trilógia második és harmadik filmjének közötti időszakban. Ezek a regények 2002 és 2004 között íródtak, az első kettő szerzője Terry Bisson, a többi négy pedig Elizabeth Hand munkája.



Az ifjú Boba Fett regénysorozat részei


1.Boba Fett: The Fight to Survive    (2002)    (Yavin u. 22.)
2.Boba Fett: Crossfire    (2002)    (Yavin u. 22.)
3.Boba Fett: Maze of Deception    (2003)    (Yavin u. 22.)
4.Boba Fett: Hunted    (2003)    (Yavin u. 22.)
5.Boba Fett: A New Threat    (2004)    (Yavin u. 19.)
6.Boba Fett: Pursuit    (2004)    (Yavin u. 19.)
 

Boba Fett könyvek



1998-tól a Fejvadász háborúk trilógia könyvekből ismerhettük meg mit történt Bobával a sarlaccba kerülését követően. 
A későbbi időszakokban játszódó könyvsorozatban Fett már egy egész más arcát mutatja. Az Új Jedi Éra (New Jedi Order) sorozatban ő vezeti a mandalorokat a Yuuzhan Vong ellen. A Legacy of the Force sorozatban már idősebb, és ebben már az utódai is bemutatásra kerülnek.



Boba Fett mindenhol


Ha a képregényeket nézzük, akkor az első felbukkanása 1980-ban történt, A Birodalom visszavág képregény változataiban. Később, 1991 végén, a Sötét Birodalom képregény minisorozatban derült ki, hogy túlélte a Sarlacc –ot, amely lény szájába esett az 1983-as filmben. Azóta számos képregény foglalkozott vele (is).

Különböző helyzetekben, történetekben, „hivatalos-nem hivatalos” folytatásokban video és számítógépes játékokban, évtizedek óta jelen van. Ezeken kívül léteznek rádiós, tévés alkotások Bobával, és akkor még nem is szóltunk a rengeteg játékfiguráról.

A Klónok háborúja animációs sorozatban való szereplése során számos, könyvekből és képregényekből vett karakterrel együtt tűnik fel. Ez nagyszerű volt ahhoz, hogy sok elemet „beemeljenek” az addig megszületett történetekből, mintegy „hivatalossá” téve a részvételüket.



Boba Fett játék
Részlet egy számítógépes játékból





Boba Fett –ről számos leírás és anyag található az interneten, ezért nem is foglalkozom ezen cikkben a részletek leírásával. Sajnos a történetek nagy része a tulajdonosváltáskor legendává lett, de ettől függetlenül a hatásuk maradandó.




Boba Fett mítosza


Bár valószínűleg a páncélja volt az egyik legkülönlegesebb, s „legvonzóbb” jellemzője a filmből, de igazán a játékokban való megjelenése tette ismertebbé. Ezt később tovább fokozták a számtalan képregényben való felbukkanás, és persze a könyvek. De a leginkább az a különlegesen „szürke”, kétértelmű személyisége viszi a prímet.

Boba Fett egy hideg fejvadász, aki pénzért (kreditért) cselekszik, és a galaxis leghírhedtebbje lesz a szakmájában. Keveset beszél, hatékonyan cselekszik. Nem lehet belelátni a lelkébe. Több alkalommal a Birodalomnak dolgozik, nem érdekli a „jó-rossz” harca, de mindig korrekt és megbízható. Ő az a figura, akinek nem lehet látni az arcát.


Ettől függetlenül sokáig nem értettem, mit esznek annyira ebben a fickóban, hiszen az eredeti trilógiában egyértelműen negatív karakter. Azon kívül vannak más mellékszereplők, akik szintén érdekesek lehetnek, de mégis Boba Fett –re kattantak rá annyian. Szóval, miért pont Boba Fett?




Rajongói vélemények


Néhány évvel ezelőtt az egyik Star Wars Facebook csoportban feltéve a kérdést – többek között – a következő válaszok érkeztek:

 „Már a neve is jól hangzik! Ráadásul törvényeken kívüli! Ez csábító!”

„Az erő érzékeny karakterek többsége túlságosan is túlértékelt. Ezért is örülnek az emberek a Rouge One, a Solo, és a Boba Fett spin off filmeknek. A létrehozott világ az jedik és sithek nélkül is élvezetes. Valamint alapjáraton a mai társadalom szereti az antihősöket.”

„Boba Fett egy semmi. Hátba csapod, azt elrepül mint egy cartoon figura. A filmekben sose csinált semmi lenyűgözőt, nem úgy mint az apja. Bobát a regények képregények tették naggyá.”

„Zsoldos...ráadásul akár Bane...simán szerencselovag.
A zsoldos SOHA nem áruló...nem teheti meg. Különben nem veszik meg többé a szolgáltatását! Rablóként viszont hamar kinyírják!
Boba és Bane azonban ilyen!!!”

„...Az egész sagában van 30sec jelenete...miért?
Mert nem volt a karakter értékes... pont ennyit ér. Ackbar több műsoridőt kapott 😀 „

„Akkor is jó karakter! A Birodalommal bizniszelni életveszélyes!”



Boba Fett mítosza




„Boba Fett szexi.”

„Boba valahogy cool. És NE feledjük, hogy a Galaxis legkeményebb fejvadászaként "harangozták be" számunkra. Rejtélyes és érdekes. a szerkója is nagyon jó, noha azt már túlhaladja pár jó újabb SW-páncél.”

„Szerintem az ő karakterével sokkal könnyebben lehet azonosulni. Egy viszonylag egyszerű ember (mandaloriai) a saját törvényeivel és sok kütyüvel. Kicsit olyan mint Batman ebben a tekintetben az erőbéli hátrányát tudással és technikával kompenzálja. Valljuk be ki ne szeretett volna jetpackkal repkedni.”

„Valószínűleg azért szeretik,mert ő a legtitokzatosabb karakter az első trilógiából.És azért is,mert egy ilyen ívű sztoriból a legtöbbnek nyilván egy kopott páncélos, jelentéktelen mellékszereplő adja a lényeget. Greedo szintű figura, Jabba behajtója.”

„A kérdésedben benne van a válasz!!! Vagyis az emberek nagy többsége érdekesebbnek misztikusabnak vagányabnak tartja a többi karakternél.”

„Mert mit is láthatunk Boba Fettről a filmekben?
- Han a legmagasabb rangú birodalmi tiszteket is átveri a trükkjével, amikor az Avenger csillagromboló elől eltűnik, egyedül Boba Fett eszén nem jár túl, így Fett a sok fejvadász közül egyedüliként tudja követni a Sólymot.
- Fett láthatóan Vadertől sem fél, legalábbis úgy tűnik, hogy egyáltalán nem tart tőle. Elképzelhető, hogy még Vader is elismeri őt valamilyen szinten.
- Ráadásul marhajól néz ki a páncélzata, különösen a sisakja.
 Viszont:
- Az űrhajója végtelenül csúnya.
- Fett ugyanolyan bénán lő, mint a rohamosztagosok. Luke-ot egyszer sem találja el. Persze ebben lehet szándékosság is, hiszen valószínűleg tudja, hogy Luke élve kell Vadernek.
- A Jabba-féle sivatagi szkiff fedélzetén nyújtott alakítása egyenesen siralmas. Jango Fett ezerszer hatékonyabban küzdött Kenobi ellen. Boba mozdulatai annyira lassúak, hogy Luke simán kettészeli a lőfegyverét, mielőtt még meghúzhatná a ravaszt. Luke-ot ezután sikerül ugyan gúzsba kötnie, de ezzel csak fél perccel lassította le az ifjú jedi-lovagot. Ezt követően egy nagyon béna kis affér miatt a fejvadászok fejvadásza egyszerűen elesik, és percekig FEKVE MARAD! Miután nagy nehezen feltápászkodott, Boba Fett ismét annyira lassan veszi célba Luke-ot, hogy egy vak embernek véletlenül sikerül megpöckölnije a rakétahátizsákját, amitől a félelmetesen halálos fejvadász teljesen elveszíti az uralmát a járműve felett, és egyenesen a Sarlak szájában landol.
Hát ezek után én nem vagyok hanyatt esve Boba Fettől!”

„Fett CSAK Lucas kérésére lő "bénán" a Birodalom-ban. Így járt neki a 2 milliárd dolláros gázsi. 😀 Illetve: Jango és Boba számomra egy és ugyanaz, hiszen Boba NEM MÁS, mint Jango Fett "génsebészeti reinkarnációja". Mindkét Fett igen baró és igen cool, csak azért NEM nyírták ki a főszereplőket, mert G. Lucas és a többi producer lefizették őket! (egyben önmagukat is mentve) Uff. NE feledjük, Hant simán elkapta Fett Vadernek. Mondhatni tálcán nyújtotta át, ugyanazzal a módszerrel, ahogy annak idején az apját nyomozta le Ken OBI.”

„A Slave 1 pedig NEM csúnya, hanem állati bika hajó!”

„Anno 27 éve nekem egy vasaló jutott eszembe róla.”

“A slave 1 nem egy vasaló?”

“Ha az, téged kivasalhatna.”

„Boba-ról terjedelmesebb szócikk szól,mint Dart Vaderről. De meg kell hagyni murisak vagytok. Én szeretem a Csillagok Háborúját annak minden egyes szereplőjével együtt, úgy tetszik, ahogy van. Arról meg nem Boba tehet, hogy nem koreografálták olyan magas szinten a mozdulatait, mint az apjának. Mellesleg nem egy teljesen hivatalos kiegészítő információ erősíti meg egy igazi mandalor harcoshoz való hírnevét és az EU-ról akkor ne is beszéljünk. A regény és képregény dumát szajkózóknak meg csak mellékesen: az EU előtt, a filmek idejéből is tekintélyes rajongó tábora volt.”


„ Ez annál is inkább igaz, mert én például semmit nem olvastam ezek közül, az eredeti trilógia elég volt, hogy a Boba Fett figura a vintage gyűjteményem egyik legáhítottabb és legmegbecsültebb példánya legyen.”


„Egyébként szerintem egyszerűen baromi jól néz ki. Tökéletes ideál 10-15 éves srácoknak, akik voltunk a filmek idején. 😀  És körüllengi valami titokzatosság is. Ki ez a tag, aki szép csöndben megy, és elkapja Han Solót?”


“Mert kemény, mint a bazalt, és állat a páncélja!”

“Kemèny, mint a mandalor acèl, ami a fénykardnak is ellenàll.”

„Mert titokzatos,nem tudsz róla semmit.”

„Talán a sisak miatt.
Mármint, ami a sisak mögötti titokzatosságot illeti.
Jobban tudnak vele azonosulni az emberek.
Bárki, bármilyen személy lehet.
Talán ezért.”


„Csak mert csak 😀 . Van még kérdés??”



2021 -ben elkészült a Boba Fett könyve filmsorozat, amely egy új folytatás változattal még nagyobb tömegekkel ismertette meg őt.


Ezeket is olvasd el:
Csillagháborús filmek
                                Magyar sci-fi és fantasy magazinok a 90-es évekből


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.