Karen Miller – Ostrom Star Wars könyvajánlás-értékelés

Karen Miller – Ostrom Star Wars könyvajánlás-értékelés
Karen Miller – Ostrom Star Wars könyvajánlás-értékelés
Karen Miller Ostrom Star Wars könyve a Klónháborús játszmák duológia második kötete. A már bemutatott Árnyak közt regény közvetlen folytatása. 2010 júliusában jelent meg Amerikában, Clone Wars Gambit: Siege címmel.


Karen Miller – Ostrom tartalom, történetAnakin és Obi-wan csak nagy nehézségek árán tudnak leszállni (vagyis inkább becsapódni) az elcsent járművel. Egy közeli bányásztelepülésre vergődnek el holtfáradtan, hogy valami segítségre, vagy járműre leljenek.
Bail Organa aggódik miattuk, ráadásul Tryn, a tudós sem könnyen boldogul azzal, hogy ellenszérumot csináljon. Egyelőre senkinek sem beszélhetnek a titkos akcióról és ez még nehezebbé teszi a helyzetet. Ahsoka és a klónok is Coruscanton vannak. Óvatosságból még Palpatine kancellárt sem tájékoztatták az eseményekről.


Ostrom Star Wars könyvajánlás-értékelés


A bányásztelepülésen kényszerből dolgoznak a helyiek, hogy egy bizonyos anyagot kitermeljenek a szeparatistáknak, cserébe csak csekély megélhetési feltételeket kapnak, fizetés nélkül. Obi-wan és Anakin kénytelen ideiglenesen beállni közéjük, de olyan események történnek, hogy minden képességüket latba kell vetniük.
Klónháborús játszmák II. - Ostrom könyvajánlás-értékelésA történet ott folytatódik, ahol félbemaradt, így egy pillanatig sem kellett újra felkelteni az érdeklődésem. Bár Karen Miller egyes esetekben túllőtt a célon, az elején néha már fecsegésnek éreztem egyes párbeszédeket. Ezek a főhősök által felvett nevek – Teeb Yavid és Teeb Markl – nagyon viccesen hangzottak.
Sok idő elmegy hétköznapi események leírására, de olykor egészen élvezetesen van tálalva. Annak különösen örültem, hogy a vén gazember Palpatine -nak nem szóltak a háttérben zajló küldetésről. Sokat megtudunk a történethez tartozó emberekről, lényekről és helyekről.
Amikor a bányába került Obi-wan és Anakin, azok a jelenetek engem a Tarzan és a hangyaemberek fiktív jeleneteire emlékeztettek. Utána az események felpörgése a théta vihar megérkezésekor szenzációs volt. Ezeken a részeken szó szerint nem lehet abbahagyni az olvasást.
Nem is gondoltam volna, hogy ennyire habzsolni fogom ezt a történetet, de magával ragadott. A faluban nagyon sokáig tartózkodnak a főszereplők, egy idő után már nem ártott volna váltás. Olykor túl van beszélve az egész, rengeteget tervezgetnek, vitatkoznak, magyarázgatnak a szereplők.
Azt nem értettem, a főszereplők miért nem törekedtek arra, hogy megváltoztassák a jedikről kialakult negatív képet a faluban. Bizonyára a szeparatistáktól eredt a rossz hiedelem kialakítása, de úgy tűnt, mintha Anakinék készpénznek vennék a helyiek vélekedését.
A Coruscanton játszódó jelenetek majdnem olyan izgalmasak, mint a Lanteeb -en. Palpatine játssza a maga ármányos terveit, Yoda és Bail Organa pedig igyekeznek megtenni mindent az ártatlanok védelméért. Azt nem értettem, miért kellett Bail -nek megmondania azt a súlyos eseményt a tudósnak, mielőtt célba ért volna. Már amikor hozzá indult, mondtam, hogy ne , de nem volt annyi esze.


Klónháborús játszmák II. - Ostrom könyvajánlás-értékelés


Ettől függetlenül nem akarom bántani, nagyon sokat tett azért, hogy a dolgok rendben menjenek. A könyv vége felé – amikor már Windu mester is feltűnt – eszméletlenül élveztem a történetet. A mester itt sokkal határozottabb, és magabiztosabb volt, mint a Haruun Kal bolygón, persze a helyzet is egyértelműbb.
Lok Durd, a nemoidi tábornok brutalitásban most felülmúl mindenkit, Fhernan -t nő létére folyamatosan üti-veri, kínozza. Karen Miller a végsőkig húzta a húrt, már ami a főhősök szenvedését, kínlódását jelenti. Igyekezett a lehető legjobban kimeríteni őket.
Sok-sok nagy egyéniség van jelen a műben, és a találkozások nagyszerűek. Az ostrom Lanteeb -nél nem olyan sziporkázó, és hihetetlenül akciódús, mint a Jedi próba történetében, de sokrétűbb a folyamata. A szerző elég sok lelki húrt megpendített, még Obi-wan régi szerelmi kapcsolata is visszaköszön.
A csata szerintem túl gyorsan el lett intézve, bár az is igaz, hogy nem ez volt a lényege a történetnek. Karen Miller ebben a műben sziporkázott, a karakterábrázolás és az események kifejtése is briliáns volt. Ami nem tetszett, az a sok-sok gyötrelem és megpróbáltatása a szereplőknek ahhoz képest, hogy a gonoszok nem kapták meg méltó büntetésüket.


Értékelés (saját tetszési indexem)
7
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2019.01.18. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.