Rae Carson - Koréliai hajsza könyv bemutatás, értékelés

Rae Carson - Koréliai hajsza könyv bemutatás, értékelés
Rae Carson - Koréliai hajsza könyv bemutatás, értékelés
Rae Carson - Koréliai hajsza című ifjúsági regénye 2018-ban jelent meg. A történet a Yavin -i csata előtt 13 évvel játszódik, középpontban a fiatal Hannal és Qui'val, akik egy veszélyes, de nagy tétekre menő játszmába keverednek, Korélia fővárosában.


Rae Carson - Koréliai hajsza tartalom, történet


Han a fehér férgek alvilági tanyáján él, Korélia fővárosában. Egy napon ő, és Qui'ra, a fiatal lány is egy fontos megbízatást kap Proxima úrnőtől. Egy nagyon nagy tétű, és veszélyes alkuba csöppennek, melynek következtében életük többé nincs biztonságban.
Szerencsére segítőtársakra is lelnek a hasonló sorsú, rodiai Tsuulo személyében, valamint egy ősrégi droidban. A feladat, amely által kiszabadulhatnak szorult helyzetükből, azonban igencsak rizikós. Annyira, hogy egészen speciális eszközökre, és nem mindennapi leleményességre van szükségük a megvalósításhoz.

Koréliai hajsza könyv tartalom, történetKoréliai hajsza könyv bemutatás, értékelés, kritika


Az első oldalakat olvasva végigfutott bennem, mekkora egy szörnyűség az egész, amit ide kitaláltak Han fiatal koraként. Ez az egész földalatti, ocsmány lényekkel teli, alvilági élet. Ennél sokkal jobban bírtam a néhai A.C. Crispin általi verziót. A fehér férgek búvóhelyein éldegélő főszereplők itt csak lassan fogtak meg.
Az elejét és a csúnya helyeket leszámítva Qui'ra küldetése, és Han küldetése egyaránt meglepően izgalmas volt. Az egyik jelenetben a lány jobb-horga pedig előfutára lehetett a később szerzett Teräs Käsi harcművészetének, amiből a Solo történetben kaphattunk ízelítőt.
Az életkorok viszont nem stimmelnek, mivel Han a Yavin-i csatánál 29 felé jár, tehát 13 évvel előtte 16 lehet, itt a lány 17-18 -nak mondja őket. Viszont láttam, hogy az új kánon leírásban Han születési idejét visszatették Yavin előtt 32-re! Csak nem a könyv miatt? Ezt az évtizedek alatt berögzült születési időt miért kellett megváltoztatni?
Míg a régi filmekben Solo nem szerette a droidokat, itt ehhez képest furcsa, mennyire kötődik az egyikhez. Tsuulo, a rodiai pedig egy másik fiatal rodiait juttatott eszembe, aki Obi-wan barátja volt a jedi növendék években. Ha nem számítjuk a förtelmes, és ellenszenves helyeket, a történet néha egészen magával ragadó.
Ami még jó, hogy Coronet City -t, azaz a főváros Koronavárost jobban megismerhetjük. Ezt mondjuk össze lehetett volna kapcsolni régi könyvekből ismerős leírásokkal, hogy ne vesszen el semmi. Igencsak tetszett a birodalmi börtön szöktetési akció. A Jedi-kristály történetből is a hasonló rész volt izgalmas, 4 évtizeddel ezelőttről.
Végül is az egész Koréliai hajsza egy akciótörténet, amelyben szinte senki nem bízik senkiben. Így az utolsó pillanatokig a fiatal hősök veszélyben vannak. El kell ismernem, Rae Carson remekül forgatta a „lapokat”, szépen összeállt a kép a végéhez közeledve, és volt is miért izgulni.


Koréliai hajsza könyv értékelés, kritika


Kíváncsi lettem volna, Jenra, vagyis a mérnök hölgy milyen fajba tartozik, de ez nem derült ki. Gondoltam rá a holokron miatt, hogy talán lehet valami kapcsolódás a Katalizátor regénnyel kezdődő történetvonalhoz, de nem. Így is több lehetséges jövő körvonalazódott. A Droid Gotra és a Kaldana Szindikátus olyan droid, illetve emberi szervezetek voltak, melyekből hiányoztak az „idegen lények”.
Az jó volt, hogy idővel az űrbe is kijutottunk, és a Korélia rendszert tágabban megismerhettük. Rae Carson igyekezett a történetet, s a szereplők jellemvonásait az új történetekhez, s filmhez igazítani. Összességében szép, kerek történet, érdemes elolvasni.

Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2019.12.26. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.