A 10 legjobb Star Wars pilóta a filmekből, könyvekből

A 10 legjobb Star Wars pilóta a filmekből, könyvekből
A 10 legjobb Star Wars pilóta a filmekből, könyvekből



A 10 legjobb Star Wars pilóta a filmekből, könyvekből, képregényekből és videojátékokból. Számos ilyen internetes szavazás zajlott és zajlik különböző blogokon, fórumokon és más weboldalakon. A cikk összeállításához ezek eredményeit (állásait) vettem alapul.



Rajtuk kívül még számos híres pilóta van, akik helyet kaphattak volna az első tízben. Talán az X-szárnyúak történetét bemutató regénysorozat az egyik leginkább élet közeli széria a témában. Az ott található remek pilóták közül többen is beférhettek volna a top 10-be.


Az összes Star Wars regény, a képregények, filmek és játékok annyi jobbnál jobb pilótát tartalmaznak, hogy akár egy 50-es lista is létrejöhetne. Az alábbi listában szerepelnek régi és új repülősök, filmek főszereplői és olyanok is, akik a Star Wars irodalomból származnak.




A 10 legjobb Star Wars pilóta listája




10.Villian Dance


Őt a Halálcsillag című, közkedvelt Star Wars regényből ismerhetjük. Villian császári TIE vadászpilóta volt, aki a Coruscanton Vindoo Barvel vezetésével edzett, akit a galaxis legjobb birodalmi pilótájaként tartottak számon. Dance-t parancsnoknak nevezték ki és az Alpha Squad irányítását kapta.


A Yavin -i csata előtt 1 évvel, Dance -t a századával áthelyezték a Halálcsillagba. Egy bevetésen, 10 ellenfél sikeres elpusztítása után dupla ász lett. Az alderaani pusztítás után elvesztette a hitét a Birodalomban, és barátnőjével, Teela Kaarzzal, valamint egy hasonló gondolkodású kis csoporttal együtt disszidáltak.



9.Iden Versio


Iden Versio ismerős lehet az Inferno Osztag című regényből. A Star Wars Battlefront II videojátékból és írott történetekből tudjuk, hogy zseniális pilóta. Egészen lehetetlen helyzetekből is képes volt jól kijönni. Bár mélyen hitt a Birodalomban – apja a Birodalmi Biztonsági Hivatal magas beosztású tagja volt – később megrendült a bizalma a rendszerben.


Iden Versio pilóta


Iden császári TIE vadászpilótaként szolgált, akit az első Halálcsillag megsemmisítése után az Inferno Squad nevű különleges parancsnokságba osztottak. Több csatában is bizonyította képességeit az első Halálcsillag robbanásától a Jakku-i ütközetig.



8.Vindoo Barvel


Vindoo Barvel már a klónháborúk alatt is pilótaként szolgált. 12 -szeres ász rangú repülős, aki több mint 60 ellenséges hajót intézett el. A Köztársaság megszűnése után kivonták az aktív szolgálatból, és a toborzásban segített. A Birodalom idejében - a galaxis egyik legjobb pilótájaként - pilótaképző iskolát is vezetett.
Őt a Halálcsillag regényből ismert Villian Dance is említi, mint aki egy gyakorlaton egyetlenként maradt szemben Darth Vaderrel. Azonban a nagyúr ellen még neki sem volt esélye. Az új kánon egyik játékában is szerepel az alakja.



7.Hera Syndulla


Hera Syndulla először a Lázadók animációs sorozatból lehetett ismerős, majd az Új hajnal című regényben is újra találkozhattunk vele. Ő egy twilek nő, aki szülőbolygóját, a Ryloth -ot elhagyva talál társaira, akikkel a Birodalom ellen szervezkedhet. Cham Syndulla – egy Ryloth -i lázadó vezető - lánya, akivel a Sith nagyurak történetében találkozhattunk már.
Hajója, a Szellem vezetője, és a Gorse bolygónál ismeri meg Kanan -t, az egykori jedit. Később kialakul a Lázadók -ból megismert kis csapatuk, Kanan -t elvesztik, de születik tőle egy gyermeke. Később a Főnix század vezetője, és az Alphabet osztag történetében is fontos szerepe van.


Hera Syndulla pilóta


Számos különböző típusú hajóval tudott repülni, és könnyedén kijátszotta a birodalmi pilótákat. Repülési képességeit már az említett animációs sorozatban bemutatta, később pedig a lázadás harcaiban hasznosította a tudását.



6.Poe Dameron


Poe Dameron immáron az Endor gyermeke, hiszen azon a bolygón látott napvilágot. Pilóta anyja által már 6 éves korában megtanult az A-szárnyú géppel repülni. Felnőttként az Új Köztársaság Védelmi Flottájánál szolgált, Wedge Antilles irányítása alatt. Később parancsnok lett, és csatlakozott az Ellenálláshoz.
A Takodana felett és a Starkiller bázisnál is bemutatta képességeit a filmekben. Sok szempontból hasonlít a régi X-szárnyú pilótákra, de gyakran makacs és türelmetlen. Mindenesetre az Ellenállás korának ő volt az első számú repülőse, elődei méltó utódjaként.



5.Soontir Fel báró


Soontir Fel igazán kalandos életet élt. Őt főként képregényekből és néhány könyvből ismerhetjük. Fénykorában a galaxis legjobb csillagvadász pilótája volt a Birodalomban. A Korélia bolygón, mezőgazdasággal foglalkozó családban nőtt fel, mielőtt belépett a Birodalmi Akadémiára, és TIE-vadászpilótaként elkezdte karrierjét.
Több siker és kudarc után szerzett parancsnoki és bárói címet, és elnyerte a Birodalom leghalálosabb pilótája hírnevét. Feleségül vette a színésznő Wynssa Starflare-t, aki Wedge Antilles nővére volt. A Birodalom felbomlása után az Új Köztársasághoz került, de később, Thrawn nirauani bázisára jutott.
Így az Ismeretlen Régiók határán, a Thrawn Keze birodalmi utód szervezetben szolgált. A Yuuzhan Vong háború kitörésekor fiát, Jagged -et küldte egy maroknyi birodalmival az Új Köztársaság segítségére. Amikor a Kéz Birodalma feloszlott, Fel csatlakozott a chissekhez, ahol flotta vezető tiszt lett.



4.Wedge Antilles


Wedge Antilles a kezdetektől fogva része volt a Star Wars világának. Bár az eredeti filmekben csak kisebb jelenetekben tűnt fel, a könyvekben és a pilótás képregényekben annál nagyobb szerep jutott neki. Az X-szárnyúak regénysorozatnak is az egyik főszereplője, hiszen ő a parancsnok.


Wedge Antilles pilóta


Ackbar admirális magasabb pozícióba emelte volna, de ő ragaszkodott a pilóta élethez. Luke -on kívül ő az egyedüli aki túlélte az első Halálcsillag elleni támadást a csapatból. A második Halálcsillag elleni csatában már parancsnokként vezette az új Vörös osztagot.
Az új kánonban visszavonult a Hosnian Prime -ra, de a régi történetek szerint számos akcióban vett még részt, éveken át. Ezeket sokkal részletesebben kidolgozták, s nekem ezerszer jobban tetszett, mint az új verzió. Ő volt az első számú X-szárnyú pilóta.



3.Han Solo


Hát igen, az a nevezetes Kessel futam. Ez már az első (1977-es) film óta tudvalevő, majd közel 20 évvel később A.C. Crispin megírta könyvben is a részleteit. Két évtizeddel később aztán újra elővették, megint átformálták, láthattuk filmben és persze regényben is olvashattuk Solo kesseli futamát.
Na és A Birodalom visszavág filmben az az emlékezetes aszteroida szlalomozás, se semmi. Az ő személyisége és képességei leginkább a Millennium Falcon évezredes teherhajóján váltak nyilvánvalóvá. És még több évtizeden át voltak hajmeresztő kalandjai, bár a jól megírt történeteket a tulajdonosváltásnál egy húzással legendákká minősítették.



2.Luke Skywalker


Luke az első Halálcsillag elleni – a galaxis sorsát megváltoztató – manővere által került egy csapásra a legjobb pilóták közé. Noha a filmben furcsának tűnt, hogy egy parasztfiú egyből tud repülni, s mindjárt alkalmazzák is, a Tatuinon volt alkalma gyakorolni, még ha nem is X-szárnyúval.


Luke Skywalker pilóta

Barátjával, Briggs Darklighter -rel T-16 skyhopper típusú gépekkel vadásztak buckapatkányokra a sivatagi bolygó kanyonjaiban. Míg utóbbi a Birodalmi Akadémián fejlesztette tovább tudását, Luke az Erő segítségével vált felülmúlhatatlan repülőssé. Képes volt olyan találatokra, amelyeket mások még számítógépes segítséggel is lehetetlennek véltek.
Később aztán Artu Detu -val, a kis asztrodroiddal, elválaszthatatlan párost alkottak, megannyi akció során át. A filmek után a legjobb régi Star Wars könyvek közé tartozó, első Thrawn trilógiában követhettük útján, majd számos Új Köztársaság korában játszódó műben.



1.Anakin Skywalker / Darth Vader


Ő verhetetlen, a legtöbb internetes szavazáson elsőnek hozták ki. Már gyermekként, a Tatuin -on zajló fogathajtóversenyen letette névjegyét. A klónok háborújában pedig se szeri, se száma hajmeresztő manővereinek. De ezt a képességét később sem vesztette el, Darth Vaderként immár TIE vadász gépekkel vált olyan erővé, akitől nem lehet menekülni.
De mivel a lázadás korának idejében leginkább a harcok irányításában vett részt, már kevés alkalommal alakított pilótát. Amúgy is jó képességeit kezdettől fogva segítette az Erő, ami ugye felülmúlhatatlan előnyt adott ama finom érzékenységben, mellyel halálpontosan irányítani tudta az általa vezetett gépeket.



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2020.01.18. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.