Széthullás Star Wars regény ajánló, kritika, vélemény

 

Széthullás Star Wars regény ajánló, kritika, vélemény

 

A Széthullás Star Wars regény Alexander Freed munkája, mely 2020 -ban jelent meg. A könyv az Alphabet osztag történetének folytatása, a Catadra és Troithe bolygókon.



Alexander Freed – Széthullás tartalom, történet


Az Alphabet osztag és a haderő, melyhez tartoznak, a galaxis belső magja táján üldözi a volt birodalmi erőket. Utóbbiaknál Soran Keize szervezkedik, és újra ütőképes csapatot alakít. Tudja, hogy a Birodalom ügye elveszett, mégis tenni akar valamit.

Az Alphabet osztag feladata, hogy az Árnyék ezred maradványát is fellelje. A hadműveletek közben Kairos súlyos sérülést szenved, és Caern Adant is elrabolják. Ám mindezt tetézi, hogy napvilágra kerül Quell régi ügye, ami miatt a társak ellene fordulnak.

 

Alexander Freed Széthullás könyv tartalom

 

S ha mindez nem lenne elég, a birodalmiak pont a legrosszabb pillanatban állítanak csapdát számukra. Az Alphabet osztag tagjai szétszóródnak, s majd mindenkinek máshol kell megtalálnia az életben maradás módját.




Széthullás Star Wars regény ajánló


Az első fejezetekben csak próbáltam felfogni mi is van, de valahogy az egész dögunalom volt. Igaz ugyan, hogy ez az Alphabet osztag folytatása, de mint ahogy nálam a Disney -féle új alkotásoknál van, egyszerűen nem emlékeztem az előző regényre. Ami jelzi, milyen csekély hatást tudnak gyakorolni.

Megint új bolygókat vontak bele feleslegesen a Mag rendszerekbe. Egyébként az X-szárnyúak életével foglalkozó sorozatban igen jól levezették a Birodalom elleni hadműveleteket az endori csata utáni években. Miért is kellett ezt újraírni? Tudom, lerágott csont, de számomra továbbra is az a fő vonal, s ez egy alternatív verzió.

Soran Keize és a birodalmiak érdekes fazonok a viselkedésükkel. Na mármost ők vagy hisznek a Birodalomban, ami kész agyrém, vagy agymosást kaptak kiképzésükkor, és ez a program dolgozik bennük. Vagy itt is a média által, mint a mi világunkban, egy olyan ideális képe festettek az éppeni vezetőségről, ami igaznak tűnt. Bár utóbbi a legkevésbé valószínű, hiszen katonák.

Roppant unalmas és érdektelen volt számomra a Széthullás Star Wars regény eleje. Az Ellenállás újjászületése könyv jobban magával ragadott. Még erre is rárakott egy lapáttal Alexander Freed, amikor elkezdte az azonos neműek vonzalmait fejtegetni. Ez abszolút nem érdekel, s szerintem az olvasók többsége sem ezért olvassa ezt a könyvet

Időnként majdnem történik valami, de eléggé széttördelt a történet. Quell gyilkos kedve sem szimpatikus. S ami a kiderült ügye miatti perpatvart illeti, számomra annyira erőltetettnek tűnt. A váratlan csata viszont végre izgalmasabbá tette a művet.


Széthullás Star Wars könyv kritika, vélemény


Széthullás regény kritika, vélemény


Ha nem is állítottak olyan okos csapdát a birodalmiak, mint Thrawn az admirális társának, a köztársaságiak szépen belesétáltak. El kell ismerjem, a csatától kezdve jobb lett a regény. Végre sikerült lekötnie. Később Wyl és Nath kénytelen volt a helyi szimpatizánsokkal együttműködve tervezni a jövőt.

Quell és Caern Adan útja IT-O droiddal a kisbolygón, igazi űrhajótörötti kaland. Chass Na Nadic egy külön eset, nekem úgy tűnt végig az érzelmeire hallgat, csak annyira higgadt, amennyire muszáj. Az Üres Nap Gyermekei szekta egy érdekes színfolt, kíváncsi voltam ezt a szálat kibontja-e jobban a szerző.

Az a bizonyos építmény a kisbolygón, mely csak erőteljes negatív érzésekre nyílik meg, eszembe juttatta Darth Bane kísérletezéseit a sith holokronokkal. Wyl lépése, amikor harc nélkül akarta megoldani az ellenség és az ő menekülésüket, nekem szimpatikus volt. De az író álláspontja szerint ez nem működne.

A végső harc során felmerült egy-két „helyes” cselekvésbeli dilemma – vagy csak szerette volna a szerző – végül nem volt igazán tökéletes megoldás. Utána még egy kis utójáték párbeszédekkel, ünneplésekkel, amitől nem sokkal lettem okosabb, Syndulla tábornok jelenléte ellenére sem.

A végén van egy nagy csavar, de ettől eltekintve nem várom a harmadik kötetet. Feleslegesen elnyújtott és elszürkült történet a Széthullás, valahogy sikerült a szerzőnek unalomba fullasztania az egészet. Akkor már inkább A fekete torony című regény, ott egész jó kis történet összeállt a végére.


Értékelés (saját tetszési indexem)

5

(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Folytatás: A győzelem ára



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2021.07.04. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.


Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.