Thrawn – A káosz ébredése könyv ajánló, vélemény, kritika

 

Thrawn – A káosz ébredése könyv ajánló, vélemény, kritika

Thrawn – A káosz ébredése könyv Timothy Zahn Chiss Birodalom trilógiájának első kötete. A regény 2020-ban jelent meg, és a főszereplő fiatalkori felemelkedését, valamint a világát veszélyeztető hódítók elleni nyomozásait, hadműveleteit mutatja be.




Thrawn – A káosz ébredése tartalom, történet, a Chiss birodalom


Bár sokszínűségben nem versenyezhet pl. a Thrawn duológiával, többé-kevésbé tűrhető történet. Egy jó képességű ifjonc az egyik chiss uralkodócsalád, a Mitth -ek közé kerül. Katonai kiképzést kap és később tisztté válik, de közben megismeri Ar’alani, és Thalias hölgyeket, akik szintén a chiss flottában kapnak tisztséget. Amikor a birodalmuk szívét váratlan támadás éri, Ba’kif tábornok a fiatal Thrawn képességeit is igénybe veszi.

A közeli régiókban bizonyos fajok céltudatosan terjeszkednek és veszik át a hatalmat. Thrawn a művészeteik megfigyelésével következtet, és sok mindenre rájön. Viszont kötve a keze, mert a chiss szokások nem engedik, hogy máshol beavatkozzon. Céljai érdekében még más szerepet is kell öltenie magára.

Thalias, a fiatal nő, aki gyermekként navigátor volt, Che’ri, a 9 éves navigátor lány mellé szegődik gondozóként, Thrawn hajójára. Nem is sejtik, hogy milyen izgalmas és szokatlan történésekben lesz részük. Közben a chiss családok részéről vannak, akik nem jó szemmel nézik a fiatal tiszt ténykedéseit, és igyekeznek akadályokat gördíteni elé.

 

Thrawn – A káosz ébredése tartalom, történet
 


A káosz ébredése könyv ajánló, vélemény, kritika


A címről persze a híres Káosz fantasy sorozat jut eszembe ☺. Nem igazán rajongtam, hogy egy ilyen eldugott korban és helyen foglalkozik Zahn ismét kedvenc hősével. Ezért annyira nem is vártam ezt a sztorit, bár maga a Chiss Birodalom érdekelt.

Amint a szerző megemlítette a vagaarikat, mindjárt fellelkesültem, mert ezek bizony hiányoztak az új könyvekből. A felejthetetlen Köztársaság kori Kirajzás regényből pedig a Vad Űr és az Ismeretlen Régiók hangulata azóta is vonz. Itt is komoly hangulatú a történet, bár sok az emlékezés.

Időnként még Zahn is meg tud nevettetni. Mogyoróvajas szendvics! Ez azért durva. Közkedvelt szerzőnk ennél azért jóval kreatívabb szokott lenni. Ne keverjük a földi dolgainkat a chiss világokéval. A szereplők közül Ba’kif fő tábornok tűnt a leginkább rokonszenvesnek és intelligensnek. A mű nagyjából olyan színvonalú, mint a hajdani Korélia-trilógia, vagyis elég érdekes.

A Káosz ébredése Star Wars könyv párhuzamosan mutatja be a chissek elleni támadás utáni „hadműveleteket” és a régebbi emlékeket, amikor a főszereplő kadét, majd tiszt lett. Ar’alani is sokat szerepel az ő útját is közelebbről megismerhetjük. A sok taktikai, logikai eszmecsere és felkészülés bizonyára érdekes a későbbiek fényében, de nem tudott lázba hozni.

Örültem, hogy Zahn a jedik és sithek közti régi háborúkat megemlítette. De melyekre gondolt? A Végzetes szövetség regény korában zajlókra, vagy újabbakra? Tudtommal a chissek már régebben különváltak, és nem volt kapcsolatuk a galaxis belsejével.

Sok-sok földi dolog szivárgott bele ebbe a regénybe. Kíváncsi lennék, hogyan pirul el egy kék arcú chiss ☺. A viselkedések és kapcsolatok is nagyon ismerős. A családok egymással való folytonos rivalizálása teljesen értelmetlen, s nem éppen egy intelligens faj jellemzője.



Thrawn – A káosz ébredése szereplők, jellemzés


A kislány Che’ri, és a gondozójává lépett Thalias szerepetetése jól ellensúlyozta a rideg taktikákat a bensőségességgel. Így is (túl) sok előkészület jellemzi A káosz ébredése regényt, bár a főszereplő Jóságos Yiv -vel való beszélgetése felcsigázó volt.

 

A káosz ébredése vélemény, kritika

 

Thrawn nem mindennapi megfigyelőkészsége és éles következtetései Sherlock Holmes -hoz hasonló figurává teszik, érdekes, hogy a politikában ez egyáltalán nem működik neki. Che’ri igencsak intelligens kislány, a szerepeltetése ügyes húzás, különösen a főszereplővel közös kalandja.

Kicsit nehezen elképzelhető, hogy ilyen sok faj és bolygó van a galaxison kívül, akikkel nem igazán van kapcsolata a Köztársaságnak. A káosz ébredése regény eseményei összekapcsolódnak a Thrawn: Szövetségek történet eseményeivel. Innen tudjuk, hogyan került a főszereplő oda.

Viszont az életkorokon – amit nem adott meg a szerző – folyton gondolkodtam, mert itt még elég fiatalnak kell lennie a chissnek. A Kirajzás ez előtt 8 évvel játszódik, és már ott is tapasztalt katonai vezető. Igen, tudom, hogy azt az idővonalat az új rendszer szeretné mellőzni, de az én fejemben ugyanúgy élő, tehát el valahogyan kell helyezni.

A chiss családok képviseletében Thurfian és Zistalmu az a két figura, akik aggódva figyelik Thrawn tevékenységét, és olykor megnehezítik azt saját érdekeiknek megfelelően. Visszatérő szereplő még egy más fajú útkereső navigátor, Qilori.

Van némi hasonlóság Thrawn és Franz Bardon, a beavatott misztikus cselekvései között, aki valóban élt a múlt században. Mindkettejük a rosszindulatú, másokat leigázni kihasználni akaró ellenfelet akarta megakadályozni tettei véghezvitelében. S mindkettejüknél a vezetőség a be nem avatkozás elvén nem helyeselte azt.

Elég olvasmányos lett A káosz ébredése, a vége is fordulatos, annak ellenére, hogy olyan nagy szenzáció nincs benne. A fő lényeg, hogy elég mélyen beleláthattunk a chiss birodalom működésébe, helyzetébe. Bár innen még messze vagyunk időben, az is érdekes, a főszereplő története a távoli jövőben hogyan kapcsolódik A mandalori sorozat világához.


Értékelés (saját tetszési indexem)

7

(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Folytatás: Chiss Birodalom - Államérdek



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2021.07.27. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.