Alphabet osztag 3. A győzelem ára könyv ajánló, kritika

 

Alphabet osztag 3. A győzelem ára könyv ajánló, kritika

 

Alphabet osztag 3. A győzelem ára könyv Alexander Freed 2021-ben megjelent alkotása. A mű a Széthullás című középső kötet eseményei után veszi fel a történet vonalát, és fejezi be az osztag sztoriját.



Alexander Freed - A győzelem ára tartalom, történet

Az Alphabet osztag feladata az Árnyék ezred megtalálása, és kiiktatása. Wyl, Chass, Nath és Kairos egy régen birodalmi csillagrombolóként működő hajón utaznak Syndulla tábornokkal és embereivel. Quell közben az Árnyék ezred hajóján, beépülvén Soran Keize emberei közé, próbál cselekedni.

Az úton szabotázsdroidok támadják meg a hajót, és az Új Köztársaságiak bajba kerülnek a megtépázott járművön. Az Árnyék ezred a nyugati végeken folyamatosan menekül, a köztársaságiak pedig a csillagrombólóval Héra parancsnoksága alatt üldözik.

Quell – ismervén mindkét oldal embereit – folyamatosan dilemmában van, hiszen igazából senki halálát nem kívánja, de döntenie kell. Az egykori császár hírnök droidja különös rejtélyeket hordoz magában, melyet Keize ezredes meg akar fejteni. Chass és Kairos megtudja, hogy Quell az ellenségnél van, ezért mindenáron el akarják kapni.

 

Alexander Freed A győzelem ára könyv tartalom



Alphabet osztag 3. A győzelem ára ajánló, kritika


Azt leszámítva, hogy gondolatban túltekerünk azon, itt újra feldolgozzák, amit a régi könyvekben oly szépen kibontottak már, van egy-két visszaköszönő elem. Például az egykor oly népszerű X-szárnyúak regénysorozatban is többször felbukkan hasznos kapcsolatként Airen Cracken, a hírszerzés vezetője.

Az Alphabet osztag trilógia előző kötete meglehetősen lapos volt, ezért annál csak jobbra számítottam. Mivel túl sokat nem vártam el tőle, így egész tűrhető volt a cselekmény. Itt is sokat foglalkoznak a lelki tényezőkkel, de egy kicsit nagyobb szerepet kap az akció, ami valamivel pörgősebbé teszi.

A hosszú részeken át tartó folyamatos üldözés kissé beszippantja az embert. Bár szinte csak centiméterenként haladnak előre eredményekben, mégsem unalmas. Itt is közelebbről van bemutatva a „negatív oldal”, s mint a Dameron -féle Szabadesésnél, bizonyos fokig érthetőek a cselekedeteik.

Az, hogy a különböző helyeken levő birodalmi alakulatok különböző álláspontokat képviselnek, és harcolnak is egymás ellen, árnyaltabbá teszi az egész sztorit. Eléggé el lett húzva az üldözés, és reméltem, hogy annyira nem lesz hosszú, mint némelyik Republic Commando -s regény.

Wyl Lark meglehetősen „szociális” álláspontot képviselt egész idő alatt. A közös rádióbeszélgetés a birodalmiakkal már-már hihetetlennek tűnt. A két őrült nőszemély (Chass és Kairos) pedig katonához méltatlanul, dühük által hajtva hagyta el a sereget. Akik ennyire nem képesek uralkodni magukon – különösen Chass – nem igazán jó „seregtagok”.

A birodalmiak egymás ellen való háborúja, plusz keverve a Lázadók/Új Köztársaságiak mentő hadműveletével, melynek során mindhárom fél egymásnak esik, kész elmebaj. Mármint birodalmi részről, hogy mindenki ellenség. Ami az önfeláldozást illeti, Wyl Lark nem tartozik a Star Wars galaxis 10 legjobb pilótája közé, de okozott egy kis izgalmat.

A három nőszemély útja Kairos bolygóján jó kis pihenő. Van egy kis kaland jellege – bár nem olyan, mint a Phasma kapitánynál – inkább érdekes. Nem rossz, hogy többször is bepillantást nyerhettünk a 204-es birodalmi ezred mindennapjaiba is.

Ami miatt Soran Keize ezredes a Coruscantra készül, s Quell pedig megakadályozni, számomra kicsit zavaros volt. De nem rossz az Alphabet osztag 3. A győzelem ára könyv, csak egy kicsit sok a tökölés néha ☺, mintha Alexander Freed direkt hosszúra akarta volna nyújtani a regényt. 

 

Alphabet osztag 3. A győzelem ára könyv kritika

 

A történet a Birodalom vége eseményeihez közvetlenül kapcsolódik, a Jakku -i események miatt. Wyl Lark kissé Gandhi -szerű hozzáállása itt egyszerre meghökkentő, s bizonyos fokig várható volt. Az ellenfelek (204 -es és köztársasági pilóták) csata közbeni kommunikációja (továbbra is) érdekes húzás.

Ez emberibbé tette az egészet, viszont így nehezebb volt elhinni, hogy csak úgy kilődözték egymást. Egyébként ebben a regényben is túl sok az ember szereplő. Bár amióta a Disney megváltoztatta a Star Wars -ot, nagymértékben előtérbe kerültek a női karakterek. Alexander Freed szokás szerint nagy hangsúlyt fektet a lelki tényezőkre, ellenben itt is feleslegesen hosszúra nyúlik a történet.

Az Alphabet osztag 3. A győzelem ára könyv még a finálé után is folytatódik. Nem rossz a végjáték, bár utána éveken át még következnek jelenetek a szereplőkről, melyek kissé szürkék. Aminek örültem, hogy a köszönetnyilvánításban Alexander Freed megemlíti a Star Wars szerzők közül az X-szárnyúak sorozat íróit.



Értékelés (saját tetszési indexem)

6

(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2022.05.11. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

 

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.