Thrawn keze duológia online vélemény, ajánló, bemutatás

 

Thrawn keze duológia online vélemény, ajánló, bemutatás

 

Thrawn keze duológia online vélemény, egy ajánló, bemutatása A múlt kísértete és A jövő látomása című könyveknek. Timothy Zahn 1997-ben és 1998-ban írta ezeket, a történetek a Yavin-i csata után 19 évvel zajlanak. Lezárnak egy korszakot, s egyben megágyaznak egy újnak a történetvonalak tekintetében. 

 

A múlt kísértete könyv szereplők, bemutatás


A múlt kísértete volt az első könyv Az utolsó parancs óta, melyben Timothy Zahn ismét felvette a Star Wars történetek fonalát. Tőle megszokottan körülményesen, de nem érdektelenül vezeti be az új történetszálakat. Kell egy kis idő, hogy az ember megszokja, bár mindegyik fejezetben van egy kis izgalom.

A régi „sztárok” mind visszatérnek. Az itt felbukkanó régi Caamas -i pusztításhoz kapcsolódó anyagok, régebbi emlékeket hoznak elő. Egyébként a Caamas -i történtekről Az árnyak utcája című Michael Reeves regényben is sok szó esik, mivel abban az időben történt.

Zahn itt 25 000 csillagrombolóról ír, mely hajdanán a Birodalomhoz tartozott, de ami még egy hatalmas galaxisban is őrült nagy szám, hiszen mindegyikben sok ezer ember dolgozott. Más történetekben kevesebbről írnak, itt most a múlt kísértete történet során 200 maradt a Birodalomnak. A birodalmi vezetők jó része ennek ellenére még mindig olyan ostobán fennhéjázó, mintha nem vesztették volna el a háborút.

Pellaeon admirálison amúgy is csodálkoztam miért hisz annyira a Birodalomban, amikor évtizedekkel ezelőtt a Köztársaság becsületes katonája volt a klóháborúban. Ezt leszámítva is még ő a legkorrektebb a birodalmiak között, jó, hogy ő a flottaparancsnok. Disra moff, Tierce őrnagy, és Fimi hármasa pedig az egész galaxist megtévesztő akcióra készül.

Maga a Caamas -i ügy, hogy a bothaiak is részt vettek a pusztításban 4 évtizeddel azelőtt, számomra túlzottan fel van hipeolva. Ettől még nem kellene az Új Köztársaságnak kis híján szétesni. Az sem tetszik, hogy egy madár az államfő. Mert Gavrisom elnök egy calibop, s ahogy kinéz, mint egy keselyű… S, vagy százszor leírtam már a Star Wars egyik gyengesége, hogy földi állatfajokról mintáz idegen lényeket.

 

A múlt kísértete könyv szereplők, bemutatás

 

A múlt kísértete könyvben párbeszédben utalnak Az új lázadás regény eseményeire is. Sajnos a Jedi Akadémia lovagjai nem szerepelnek a regényben. Luke pedig túlzottan vakmerő, hogy bemegy a kalózok barlangjába szimpla csellel, nem számolva azzal, hogy az ő jedi képességei sem óvhatják meg mindentől.

Jelen van viszont Talon Karrde és csapata, s találkoznak is Booster Terrik saját csillagrombolójával. Ahol utóbbi lánya, Mirax, s férje, Corran, valamint fiuk is ott van. Külön szálat kapott Shada D’ukal is, a Mystryl Árnyék Testőrség egykori tagja, a nő most Mazzic, a csempész testőre. Érdekes, hogy a régebben tábornokká előléptetett Wedge itt sokáig „csak” a Zsiványkommandó vezetőjeként szerepel. A fő vezér Bel Iblis tábornok.

Mara Jade lassan kezd beérni, mint jedi, Lando Calrissian pedig hozza a szokott formáját. Időnként nagyon nehéz letenni a regényt, olyan jó olvasni. De ez a sok, egészen különböző kultúrájú faj a maguk egyéni felfogásával akaratlanul is veszedelembe sodorja a galaxist. Hiányzik az a tökéletes egység, mint több száz éve, a Viharfellegek története idején.

A Thrawn keze duológia eme kötete tartalmazza az egyik általam jól megjegyzett jelenetet is. Ebben Pellaeon a hajdani Thrawn -ra emlékeztető módon tréfálja meg az őket félrevezetni akaró kalózok bandáját az űrben.




Thrawn keze duológia, A jövő látomása könyv ajánló, bemutatás


A jövő látomása könyv láttán először az ötlik az ember szemébe, lehetséges, hogy trilógiának készült a sztori, s csak utólag változtatták duológiává? Ugyanis igencsak vaskos kötet – épp elég átfogni – a maga 6 és félszáz oldalával. Amit egyáltalán nem bántam, mert szeretem (újra) olvasni.

Az Ixtláni utazásban van egy olyan helyzet, amikor Castaneda az egyik beavatása folyamán állattal kommunikál. Itt a szárnyas állatszerű lényekkel „beszél” Luke telepatikusan a Nirauan bolygón, miután Mara keresésére érkezett.

Karrde és csapata a galaxis „déli” régiójában tett útján ellenszenves volt az a bűnözői kiskirályság az első bolygón, ahol megálltak. A modern galaxisban vajon hogy tudnak még ekkora szektorokban ilyen elemek uralkodni a vezetések felett?

Szokatlan, hogy a Bastion holléte itt titok. A klónok itt (is) mezőgazdasággal foglalkoznak, mint a Köztársasági kommandó sorozat ötödik részében. Luke és Mara útja a Nirauan barlangjaiban számomra hosszadalmas és vontatott volt. A jövő látomása kötetben felbukkan Ghent is, aki régebben Karrde kódtörő zsenije volt. Azóta szinte semmit sem változott, ugyanaz a „kockafejű”, aki a gyakorlati életben szinte gyermeki.

 

Thrawn keze duológia A jövő látomása könyv

 

Egyébként Karrde, akivel Shada is a Kathol Köztársaságba utazott, a klónháborúra itt még mint 60 évvel azelőtti eseményre utal. A könyv ’98 -as, akkor még nem tudták, hogy nagyjából 4 évtizeddel ezen események előtt zajlott.

Roppant érdekes mérföldkő volt amit Mara mondott Luke -nak az elmúlt évtizedbeli fejlődéséről. Arról, hogy a régi Star Wars képregényekben közölt sötét oldalbeli megkísértése, majd jedi mesterként való ténykedése során miként változott meg a férfi.



A jövő látomása szereplők, Thrawn keze duológia vélemény


Van néhány top találkozás, mint Leia és Pellaeon között, vagy amikor a szálak összefutnak a Bastionon. Ezek a helyzetek odaszögeztek a könyvhöz. Utóbbi bolygón, amikor egyszerre van jelen – csak más helyszíneken – Disra moff triumvirátusa, Pellaeon, Han és Lando, Zothip, a kalózvezér, az aztán briliáns összefonódás.

Ráadásul még egy nő, Shada egykori társa, Karoly N’Dukal is belopakodik a birodalmi intézményekbe. Itt egy csomó kényszerű és elkerült találkozás van, ami hihetetlenül izgalmas, kiélezett helyzeteket teremt. Filmben roppant szórakoztató lenne.

A Nirauan bolygón történő találkozások visszavezetnek a Kirajzás történetének eseményeiig. Valószínűleg az itt elejtett vázlatos megjegyzésekből bontotta ki Timothy Zahn 8 évvel később ama regény alapjait. És az egész összekapcsolódik egy sor más történettel is, melyek majd később zajlanak, egészen a Yuuzhan Vong invázióig.

A szerző amúgy is egy sor megelőző regényre és képregény történetre visszautal A jövő látomása könyvben. A chiss főadmirális és Voss Parck admirális közötti hajdani találkozás is szóba kerül, mely a Thrawn katonai felemelkedését bemutató könyvben is szerepel.

A Thrawn keze duológia második kötetében Jorj Car’das beszámolója is sok kérdést megválaszol és felvet. Először is a Kirajzás idejében Car’das meglehetősen fiatal volt, és az pont 47 évvel ezen események előtt történt. A források szerint „most” 69 éves, ami szerintem fütyülős kor, itt meg öregembernek van beállítva.

 

Luke és Mara a Nirauan bolygón

 

Meg ott is van egy hiba, hogy 45 évvel azelőttinek említi a vele megesetteket, amikor elrabolta egy sötét jedi, a leírások szerint ez a klónháború után történt, vagyis nincs négy évtizede sem. Yodát amúgy sem kevertem volna bele ebbe az egészbe, de sajnos őt is beleszőtték a pozitív oldalon. Az aiing-tii szerzetesek viszont érdekes faj, bár csak a hajóikat „láttuk”.

A Karrdénak dolgozó idő asszony, Moranda igencsak ügyes munkát végzett a Bothawui -n, ahol a birodalomnak dolgozó szabotőrök ki akarták iktatni a védelmi pajzsokat. Mindig egy lépéssel előttük járt. Viszont továbbra is abszurd őrültségnek tartom, hogy egy közel 4 évtizeddel azelőtti esemény egyes feltételezett résztvevői miatt az egész galaxis egymásnak essen.

A Thrawn keze duológia online vélemény végére viszont nem is mondhatok mást, a finálé csodálatos volt. Méltán tartozik A jövő látomása is a legjobb régi Star Wars könyvek közé. Timothy Zahn kiválóan összekapcsolta a főadmirális halála óta eltelt időben zajló regények szálait, egybefonva itt, egy sokrétű bonyodalomban.

Értékelés (saját tetszési indexem)

A múlt kísértete 7, A jövő látomása 7.5

(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2022.02.28. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.