A Disney megváltoztatta a Star Wars -ot

 

A Disney megváltoztatta a Star Wars -ot

A Disney megváltoztatta a Star Wars -ot, ez tény, de kevesen tudják, hogy pontosan mi ennek a lényege. Miért van olyan sok kiábrándult régi rajongó, aki visszasírja az eredeti történetet? Ebben a cikkben olyan okokról lesz szó, melyekről keveset (vagy másképpen) beszélnek, vagy nem is tudnak róla.

 

 

A Csillagok háborúja történetének, fő karaktereinek eredete


Van a Csillagok háborúja alaptörténetének egy olyan eredete, amely eddig méltatlanul kevés publicitást kapott. A 70-es években számos filmszakember és gyermeke járt Waldorf iskolába, és George Lucas akkori felesége, Marcia Lucas így ismerte meg Douglas Gabriel antropozófust. Utóbbi így került kapcsolatba a Csillagok háborúja forgatókönyvével.

Marcia ismerte a szellemtudományt és Rudolf Steiner életét, munkásságát, s szerette volna ha a film egy spirituális, ugyanakkor az igazságon alapuló történetet mesél el.

Közös munkájuk eredményeképpen alakultak ki azok a karakterek, akiket később megismerhettünk a filmvásznon, s egyben ősi emberi archetípusokat jelenítenek meg. George a gépi-technikai, Marcia pedig a humán oldalt képviselte, s Douglasra volt szükség, hogy olyan karakterek és történet alakulhasson ki, mely nem csak egy szimpla cselekmény, hanem hat az emberek lelkére-szellemére.

A Csillagok háborúja alap sztorijában Luke Skywalker képviseli azt a hőst, aki a gonosz (sötét oldal) bal és jobb oldali ösvénye helyett a középutat az Erőt választja. Thripio a gondolkodás, Artu Detu pedig az akarás gépi megjelenése. Emberi szinten a császár a gonosszá vált gondolkodás bal oldali ösvényét, Darth Vader pedig az akarás jobb oldali ösvényét képviseli. A császárnak Vaderre van szüksége, hogy végrehajtsa cselekedeteit.

Darth Vader az ahrimani -nak nevezett szellemiséget jeleníti meg, egy mechanikussá vált lény, aki intelligenciáját, s hatalmát kizárólag érdek alapján használja. A középső utat, az Erő útját Obi-wan Kenobi és Yoda képviseli. Vader, a félig ember, félig gép harcol saját lelke ellen, és uralni akarja a világot. A császár a fekete mágia baloldali ösvényén jár.

Kenobi az, aki elvezeti Luke -ot "középső út" (az Erő) tanítójához, és feláldozza magát, hogy segíthessen neki a szellemi világból. Akik egyensúlyba hozzák a bal és a jobb ösvény erőit, megemelik a tudatosságukat, ami aztán növeli a vérben lévő spirituális potenciált.

Ezt a folyamatot Steiner a "vér éterizálódásának" nevezi, ahogy mondta, a spirituális emberek vérüket olyan tudattal töltik fel, amely összeköti őket a szellemmel (az Erővel). A jedi harcosnak átalakult vére később a midikloriánok által lett kifejezve.

 

A csillagok háborúja fő karaktereinek eredete

 

Amit most itt tömören elmondtam, a Magyar Antropozófiai Társaság osztotta meg Douglas írásából, és én is megosztottam a Star Wars Könyvek Portál Facebook oldalán, s más oldalaimon. Douglas Gabriel egyébként később az Indiana Jones filmek történeteinek létrehozásában is részt vett.
A Disney megváltoztatta a Star Wars -ot


Később Marcia és Lucas elváltak, és a Star Wars világa is árnyalódott, sok részre oszlott. Viszont a lényege többé-kevésbé megmaradt, még az előzmény trilógiában is nagyon jól megjelenítették a spirituális üzeneteket. Azonban a Disney színre lépésével egészen más irányvonalat vett az egész.

Az csak egy dolog, hogy a Star Wars -ot pénztermelő gépezetként működtetik. A baj inkább az, hogy egészen más ideológiákat erőltetnek át rajta, ami nagyon messze áll az eredeti szellemiségétől. Ez az egyik oka, hogy olyan sok régi rajongó nem szereti az új irányvonalat, s filmtrilógiát.

A régi történetekben (könyvekben, képregényekben, stb.) Luke Skywalker fokozatosan fejlődött, s idővel nagymesterré lett. Az egyik legnagyobb csalódás volt a Disney -féle filmtrilógiában, hogy a Star Wars hőséből egy életunt, csalódott átlagembert csináltak, aki olyan hatást keltett, mint egy hajléktalan csöves.

Számunkra, akik régen a Sötét erők ébredése regénnyel kezdve átéltük az Új Köztársaság további történetét, valóságos sokk volt a Disney kukázása. Bár talán őrültségnek tűnik, számomra mind a mai napig az a fő történetvonal, s az újakat úgy illesztgetem mellé fejben ha lehet, ha nem, akkor alternatív folytatás.

Visszatérve az eredeti témára, már nem az a fontos, hogy olyan üzeneteket közvetítsenek az emberiségnek ami felrázza őt, hogy a helyes ösvényt és a tudatosságot válassza. A Disney megváltoztatta a Star Wars -ot, számukra fontosabb, hogy – a pénzkeresés mellett - mindenféle manapság divatos irányzatot, propagandát zúdítsanak a nézőkre, olvasókra.

Ezek nem mind és nem minden szempontból rosszak, de Ahriman mestere annak, hogy a rossz a jó álcájában jelenjék meg. Nézzünk meg néhány változást.
Női főszereplők előtérbe hozása a Star Warsban


Felfigyelt valaki, hogy a Disney „hatalomátvétele” óta milyen mértékben előtérbe hozták a női szereplőket? Anakin Skywalker tanítványa még a Lucas éra teremtménye, viszont itt készült róla először külön regény Ahsoka történetével a klónháború után. De aztán jöttek sorban a Disney női címszereplői, vagy regénybeli főhősei.A lázadás hajnala Jyn Erso -val, aki a Zsivány Egyesben is főszereplő.

Az Inferno osztag női főhőse Iden Versio.

A Phasma című könyv egy kemény nő életéről, Phasma kapitányról szól.

Aztán itt vannak a régi női hősök, Leia, az Alderaan hercegnője, majd egy trilógia Padméról.

Az Alphabet osztagról szóló trilógia főhőse – s főszereplői nagyobb része szintén nő.

A fekete torony regény női főhőse Vi Morandi.

Dr. Aphra szintén nő.

A Jedik fénye regénnyel kezdődő sorozatban is igen előkelő helyen vannak a női hősök. Az ide kapcsolódó, A fergeteghajtó és a Lopakodó árnyak művek is női karakterre építenek.

És természetesen a Star Wars 7 – 9. epizódja első számú főszereplője Rey is nő. De már Timothy Zahn regényeiben is hangsúlyosabb szerepe(ke)t kaptak a nők. És az egyébként igen jól elkészített A mandalori sorozatokban is rengeteg fő női karakter jelenik meg.


 

Női főszereplők előtérbe hozása a Star Warsban


Baj lenne, hogy előtérbe kerültek a női szereplők? Nem! Igazából jó, hogy a nők több szerepet kapnak. A régi regényekben is volt jó néhány, például az Ifjú Jedi lovagok sorozatban (beleértve a magyarul meg nem jelenteket is) sok lány van.

Viszont a Disney megváltoztatta a Star Wars -ot, ami azt jelenti, hogy jobban promotálják a női hősöket. Ezt egyébként nyíltan ki is jelentették régebben. Vagyis számomra az jött le, hogy előnyben kell részesíteni őket, manapság főleg rájuk kell építeni.

Hogy tisztázzuk: nem baj a sok női szereplő, de nyugodtabb lennék, ha lenne egyfajta egészséges egyensúly, s nem esnénk a ló túlsó oldalára. Ráadásul ezzel megváltoztatták a hagyományos Star Wars történelmet is. Ugyanis a Birodalom idejében nem kerülhetett nő magas katonai pozícióba.

Ez alól ritkán volt kivétel, például a Jedi Akadémia trilógiából megismert Daala admirális, aki csak szeretője, Tarkin nagymoff által kerülhetett oda. Viszont a Disney alatt ezt is megváltoztatták, kezdve a sötét bőrű Rae Sloane -val.A Disney megváltoztatta a Star Wars -ot – előtérben a másság

 

Van napjainkban egy olyan áramlat, mely mögött erős ahrimani és más hatás áll, amely nagyon erősen dolgozik Amerikában. Nem az az elsődlegesen fontos, hogy egy történet mit üzen, mit tanít, miről szól, hanem szerepeljen benne minél több más bőrszínű, más nemi identitású, stb egyén.

Na mármost itt van egy hatalmas csapda, félrevezetés. Mert lehet és kell is a sokszínűség a történetekbe. De nem mindegy, hogy természetes módon, vagy úgy, hogy mindenféle a szokottól eltérő, még ha egészen abszurd is, az a jó. Főként ha a szerzők irányában elvárás ez.

Mert ha következetesek lennének, akkor legalább lenne több idegen faj a Star Wars történetekben. Ugyanis csekély kivételt leszámítva mindig sok az ember, mivel azt könnyebb kezelni. Ha pedig más fajok vannak, akkor túl sok a földi állatokra hasonlító lény, ami elég gyenge kreativitásra utal.

Elég gyermeteg dolog azt képzelni, hogy bármilyen állati életformából olyan tudatos lény alakulhatna ki, mint az ember. De ez a könnyebb út, ahelyett hogy új intelligens fajokat találnának ki, legtöbbször csupán földi állatok csekély mértékben módosított változatát látjuk viszont idegen fajként.Az azonos neműek szerelme a Star Wars történetekben

 

Ha megnézed a Star Wars történeteket amióta átvette a Disney, fokozatosan egyre több lett a saját neme iránt vonzódó szereplő. A Birodalom visszavág – Bizonyos szemszögből című könyvben például hagyományos kapcsolat alig van, ellenben 4 történet is az azonos neműek szerelmén alapul. Az Éjféli horizont műben már a jedik közt is megjelenik ez, sőt az egyik jedi mester transzvesztita. És itt egy ifjúsági műről van szó.

Mi ennek az oka? Kinek az érdeke ez? Mi a céljuk ezzel? Nehogy félreérts, nem az a baj, hogy előfordulnak, bár most már szinte minden regényben elvárás. Hanem itt megjelenik egy olyan erős irányvonal amely azt üzeni, ez jó és szép, boldog szabad jövő, ünnepeld… Sokan ezt – hogy valaki ez ellen szót emel – maradiságnak, elfogadást nélkülöző gondolkodásnak veszik.

Pedig szó sincs erről. Elfogadni és megbecsülni, tisztelni őket, igen. De nem népszerűsíteni és ünnepelni azt az életmódot olyanoknak, akik nem olyannak születnek. Ugyanis ez Ahriman útja, aki mesterien mutatja be jónak azt, ami nem az (annak, aki alapból nem olyan).

Ami szörnyű az egészben, hogy akinek más véleménye van, sokszor magába fojtja, mert a mai – ahrimani befolyás által agymosott – Amerikából az árad, aki nem dicsőíti ezt, azt megbélyegzik, hogy kirekesztő, elítélő, pedig dehogy…

 

Eredetiség - A Disney megváltoztatta a Star Wars -ot

 

A nemi másság az azuráknak nevezett lényiségek behatásának eredménye, melyek igyekeznek lerombolni az erkölcsöt, s az ahrimani lények adják hozzá az ideológiát. Könnyű dolguk van, mert a mai materiális világban elhitették, ami szellemi, az „nem valós”, így nem is veszik észre a befolyást. Ezeknek a működéséről bővebben Gellért Ferenc cikkében lehet olvasni.

Összegezve: sok más emberrel együtt nem a létükkel van bajom, vagy, hogy szerepelnek a történetekben. De a mindenki számára szóló irodalomban ne essünk a ló túlsó oldalára, nem kell mindenáron népszerűsíteni, mert a Star Wars nem erről szól! Ne úgy állítsák be mint követendő, jó, szép és boldog utat, mert a többi ember számára nem az.A Disney és a Star Wars


Térjünk csak vissza oda, ahol elkezdtük. Mit emel fel a Csillagok háborúja az emberben? Az ember szellemi-lelki lényét, amely megismerve és legyőzve a sötét oldal jobb és bal ösvényét, az Erő útját választva léphet a tudatosság magasabb szintjére.

Erről már fogalma sincs a Disney -féle társulatnak, csupán a felszínt kapargatják, és próbálják mindenféle módon felkelteni az érdeklődést. A baj az, hogy megmaradnak a külsőségeknél, mert nem értik az egész szellemiségének lényegét.

Ezért van az, hogy amióta a Disney megváltoztatta a Star Wars -ot, egy sor sikeres és egy sor megosztó alkotás született. Pedig nagyon jó Star Wars szerzők-írók vannak, akik remekül alkotnak, ha nem bizonyos ideológiai, vagy érdekbeli elvárásoknak kell megfelelniük.


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2022.05.09. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.


3 megjegyzés:

 1. Ezért örültem, mikor egy fanfilmes csapat, iclone-l elkezdte leforgatni a Timothy Zahn: Thwran trilógiáját. A Birodalom Örökösei 1. része, ami a 1-15-fejezetig foglalja egybe az eseményeket, már elérhető. Sőt már a 16-17-18 és 19. fejezetet is befejezték.
  Minden fejezet külön-külön is megnézhető (webseies), amik 5-8 percesek. De az 1. rész körülbelül 1ó45p-s. Nem egy csoda, de igen élvezetes. Ígérik, hogy a másik két könyvet is elfogják készíteni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm az infót! Ez nagyszerű hír.

   Törlés
  2. Ha kell a link, akkor itt van az is...
   https://www.youtube.com/user/DarthAngelus

   Törlés

Üzemeltető: Blogger.