Viharfellegek könyv online vélemény, kritika, ajánló

 

Viharfellegek könyv online vélemény, kritika, ajánló

Viharfellegek könyv Cavan Scott műve, mely 2021 júniusában jelent meg az USA -ban. A regény A jedik fénye Star Wars könyv folytatása, mely a következő évben zajló eseményekkel folytatja a Köztársaság fénykorának történéseit.



Cavan Scott Viharfellegek könyv online tartalom


A talortai fajú Udi Dis -t Marchion Ro a saját kíséretébe vette a Nihil tagjai közül, az erőérzékenysége miatt. A Rystanra repülnek, ahol találkoznak Kufa -val, egy öregasszonnyal, aki Marchion unokafivére. Egy mély barlangba vezeti őket, ahol egy kíméletlen és hatalmas lény támad rájuk.

Ty Yorrick, a tolothiai erőérzékeny nő a Safrifa -n intéz el egy gyilkos drengart. Bell Zettifar és Indeera – aki most a mesterét pótolja – éppen a Cyclor Hajógyárnál tartózkodnak, amikor támadás éri a helyet a Nihil részéről. Stellan Gios jedi mester, és Nib Assek fénykardos harci bemutatót tartanak, amit Rhil Dairo, a riporter nő rögzíttet a galaktikus hírhálózat számára.

Lina Soh kancellár hölgy más vezetőkkel tanácskozik a közelgő vásár miatt, de nem mindenben értenek egyet a biztonsági intézkedéseket illetően. Elzar Mann, akinek rémisztő jövőbeli látomásai voltak, jól érzi magát a Valo bolygón, ahol Samera Ra-oon, a talpraesett nő együttműködik vele a közelgő Köztársasági Vásárra való felkészülésben.

Minden kedvezően alakul, rengeteg bolygóról származó különlegességet mutatnak be, és számos világból érkeznek látogatók. Azonban a Nihil nem tud nyugton maradni, vérre, fosztogatásra, rombolásra vágynak. És Lina Soh -ra...



Viharfellegek Star Wars könyv online vélemény, kritika, szereplők



Cavan Scott Viharfellegek könyv olvasása már más volt, mint az előző köteté, hiszen a szereplők jó részét megismertük előzőleg. Ez azt hozta magával, hogy egyrészt gyorsan együtt tudtam élni vele, másrészt nagyobbak voltak az elvárásaim is. Nagyon vastag könyv, csaknem 500 oldalas, viszont a borítón szereplő jelenet így nincsen a történetben.

Még most is csodálkozom, a jedik miért nem tudták tartani a kapcsolatot a szellemvilággal. Hiszen az Erő által lehetséges, és kár volt erre várni Qui-Gon Jinn idejéig. Az is meglepő volt, hogy Reath Silas régebbi akciója ellenére a drengarok megjelentek máshol is. A Köztársaság ebben az időben sem akart szembenézni a realitásokkal, ódzkodott attól, hogy külön védelmi erőt tartson fenn. 

 

Cavan Scott Viharfellegek könyv tartalom
 
 

Persze voltak katonai egységek, mint amelyeket az első könyvben is megismertünk, de az nem olyan jelentős. Ugyanakkor ilyen szempontból ez a korszak az ellentéte a birodalmi időszaknak, amikor túlzásba vitték a katonai erőt, sőt klón, majd birodalmi kommandósokat is képeztek.

Marchion Ro az első részben sem volt szimpatikus, de legalább nem annyira ellenszenves. Most viszont egyértelmű, hogy saját magán és a hatalmon kívül semmi sem érdekli. Hamar rájöttem mi módon akarja tőrbe csalni a jediket.

Elzar Mannal kapcsolatban pedig eszembe jutott, hogy a régi Új Köztársaság könyveknél megoldott a jedik kapcsolati ügye. Megszűnt a tiltás a párkapcsolatra, és ez úgy lett jó. Itt még éltek a merev szabályok. Másrészt ahhoz képest, hogy ő már mester, itt összevissza kapkodott, s könnyen eltéríthető volt.

Némely tekintetben a helyzet hasonló, mint A Birodalom örökösei könyvvel kezdődő klasszikus trilógiában. Lina Soh kancellár a maga elveivel és nagy terveivel, álmaival Mon Mothmát formázza, Toon, a bosszantó sullusti, aki mindenbe beleköt, pedig a bothani Borsk Fey’la -ra emlékeztet.

Vannak ezek a célozgatások, hogy Lina Soh fiának a Lonesa polgármestere fia tetszett, meg Ty Yorrick megbízója lányában vonzalmat ébresztett… Ki a francot érdekel ez? Egyébként elég sok oldal elmegy diplomáciai csevejjel, a Köztársasági Vásár miatti felhajtással, amitől kissé leül a történet.

Stellan Gios, Elzar Mann és Avar Kriss egykori padawan társa, már fiatalon a Jedi Tanács tagja. Jellemre engem nagyon emlékeztet Obi-Wan Kenobira, és még a külseje is olyan. Loden Greatstorm kínzása eszembe juttatta a Lusankya csillagrombolót, ahol hasonló tevékenységet végeztek az X-szárnyúak pilóta sorozatában.

A Nihilnél pedig az új fergeteghajtó, a szörnyecskékre emlékeztető képű Zeetar és Pan Eyta nem valami jól jön ki egymással, miközben a harmadik, Lourna Dee helyezkedik. Ellenben Marchion Ro irányítása egyiküknek sem tetszik, s ez kissé összetartja őket.

Csodálkoztam mit foglalkozik az író annyit a Köztársasági Vásárral, de aztán rájöttem, hogy kulcspontja a cselekményeknek. A kancellár fia, Kitrep és az itteni polgármester fia, Jom egymásnak udvarolgatása, a legkevésbé sem hiányzott a regénybe.

Nem hiszem el, hogy Elzar Mann úgy ébred, mint aki másnapos, és alig emlékszik, mi történt vele és Samerával. Olyan nincs, hogy nem tudatosan tette, hiszen jedi mester. A Viharfellegek könyv második felében történtek mintha az első könyv ellentétpárja lenne, ott a katasztrófa, itt a támadás okozott hasonló helyzetet.



Viharfellegek könyv ajánló



Sok szálon futó cselekmények sora lett a regény, akár a Tarzan, a legyőzhetetlen eseményfüzére. Az olvasó nem győzi kapkodni a fejét, mert párhuzamosan egy csomó helyen és szereplőkkel történnek a dolgok. Időnként észveszejtően izgalmas percek zajlanak, mert vagy sikerül a mentés, vagy nem…

Kicsit kevésnek tűnt nekem a védelem, a jedik száma, úgy tűnik, a Köztársaságnak van mit tanulnia. Ty Yorrick elég sok meglepetést okozott. Elzar Mann pedig igencsak feszegette az oldalak határait. Éppen mint Asajj Ventress és Quinlan Vos, 2 évszázaddal később. Ők is hasonló személyiség változásokon mentek át.

Lina Soh kancellár 2 állata, amelyek testőrei is, az oroszlánszerű kinézetű, de 4 szemmel rendelkező targonok – Matari és Voru – most több szerepet kaptak a könyvben. Továbbá a togruta királynő, Elarec Yovet is, a testőreivel. OrbaLin, az ugor könyvtáros szintén kulcsszerepet kapott a mű egy részében, Rhil Dairóval együtt.

A Nihil most az eldugott Grizal bolygón tanyázik, és onnan indulnak fosztogatni. A Valo bolygó pedig a régi térképek szerint a galaxis „déli” részén helyezkedik el, bár az első könyvhöz hasonlóan itt sem nagyon foglalkoznak azzal, hogy erről tájékoztassanak. 

 

Viharfellegek Star Wars könyv bemutatás, szereplők

 

A Viharfellegek könyv online űrháborús filmek között megjelenve igencsak látványos videó lehetne. Továbbra is úgy éreztem, Stellan jedi mestert eléggé Obi-wan Kenobiról mintázták. Ugyanaz a kiegyensúlyozottság és érettség jellemzi, valamint a töretlen hit a jedi elvekben.

Cavan Scott még a regény végéhez közeledve is tudott párat csavarni a dolgok menetén. Bell Zettifar és Indeera is igencsak veszélyes feladatot kapott. Az elfogott lamproid szerzet, Amarant igencsak fura lény. Ez is inkább mesebeli szörnyre hasonlít, mintsem intelligens civilizációs életformára.

A mű a végére nagyon pörgős lett. Majd a két fiú, Kim és Jom „szenvedélyesen megcsókolták egymást”, pfuj ez nekem már sokk volt…. Ahhoz képest, hogy egy sorozat elején vagyunk, túlzottan elvarródni látszódtak a szálak. De szerencsére nem. A végére még maradt egy kis dráma.

A régebbi könyvek közül főleg a klónháborúsokban harcolt ennyi jedi, és például A jedi próba volt ilyen akciódús. Itt most kissé komplikáltabb a helyzet, és jó alapot adott a sztori a folytatások számára. Továbbá a kapcsolódó ifjúsági regényekhez és képregényekhez.



Értékelés (saját tetszési indexem)

7.5

(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2022.01.25. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

 

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.