Leia, az Alderaan hercegnője könyvajánló, könyvértékelő

Leia, az Alderaan hercegnője könyvajánló, könyvértékelő
Leia, az Alderaan hercegnője könyvajánló, könyvértékelő



Leia, az Alderaan hercegnője egy Christie Golden által írt ifjúsági kötet, amely a Yavini Csata előtt 3 évvel játszódik. A könyv 2017 szeptemberében jelent meg az Egyesült Államokban.


Leia, az Alderaan hercegnője tartalom, történet


Leia 16 éves, és részt vesz a trón várományosa szertartáson. Szülei – akik örökbe fogadták – egyre kevesebbet érnek rá foglalkozni vele. Egyik – az ünnepségen vállalt – feladata, hogy segélyszállítmányt vigyen egy bolygóra. De nem tudják, hogy a Wobani bolygó az.
A Wobanin a lakosságot és a természetet kiszipolyozta a Birodalom, s az oda utazó hercegnő szomorúan látja, milyen állapotban vannak az emberek. Egy ügyes módszerrel nem csak élelmiszert ad át, de 100 rászorultat ki is juttat a bolygóról.
Azonban nem is tudja, hogy jó szándékú cselekedetével egy hosszan előkészített megoldást hiúsított meg, amelyen az apja már régóta dolgozott. A szülei régóta tudják, hogy a Birodalom vezetése korrupt, és más eszközük nem lévén, először diplomáciával igyekeznek segíteni másokon.

Leia, az Alderaan hercegnője tartalom, történet



Christie Golden - Leia, az Alderaan hercegnője könyvértékelő


Várható volt, hogy feltűnik néhány ismert szereplő a műben. De nem igazán Holdo hiányzott. Persze érthető, hiszen Az utolsó jedik – hez akarták felvezetni a személyét. Ámbár legyen, bár engem a régi könyvekből ismert személyek is érdekeltek volna. Mint például Winter, akinek fontos szerepe van (volt?) a hercegnő további életében.
Ha Magyarországon is a film előtt jelent volna meg a könyv, sokkal érdekesebb lehetett volna a film. Például itt van az első találkozás a Crait bolygóval. Leia mindennapjai, a lenyűgöző Alderaan, és a Coruscanti munka mind-mind érdekelt.
Jó volt belemerülni a hercegnő mindennapjaiba, s végig követni, hogyan vált azzá, akit megismertünk az első filmben. A korlátja a műnek az, hogy a 2017-es film eseményeihez, szereplőihez van kötve, és ez meghatározta, miről kell szólnia.
Mindenesetre jobban érdekelt, mint a másik, fiataloknak készült regény, a Leia hercegnő kalandjai, bár az sem volt rossz. A könyvben sok bolygóra teszünk látogatást, a Naboo nem véletlen szerzői húzás a múlt ismeretében.
A Panaka elleni merényletet nem igazán értettem, pont olyan személy ellen, aki igazából jóindulatú? Mindez része annak Disney -féle beleerőltetésnek, ami által a Zsivány Egyes regény, és a Beth Revis -féle Jyn Erso történet egyik fő figurája Saw Guerrera.
A lázadók sötétebb oldalának megjelenítése – hogy mindenféle terrorista merényleteket kiviteleznének (akár civil áldozatokkal) – a régi Star Wars könyvekre nem volt jellemző. De legalább régi kedvenc bolygóm, az Alderaan az egyik fő helyszín a történetben.
A magázódás eléggé zavaró volt a „gyerekek” között, és az is furcsa, hogy Leia egyik próbájából rendszeres gyakorlat lett a szenátor gyakornokokkal. Időnként leül a történet, és ismétlődnek a szokványos dolgok, bár azt nem mondanám, hogy unalmas lenne. Annak ellenére, hogy ifjúsági kötet, felnőtt regénynek is elmegy.


Christie Golden - Leia, az Alderaan hercegnője könyvértékelő


Régről ismert lázadás korabeli szereplők közül több is jól jött volna, mint például Garm Bel Iblis, aki Timothy Zahn első Star Wars regényeinek egyik fontos karaktere. Mon Mothma ugyanakkor – mivel ő a film(ek)ben is szerepelt – itt is része a történetnek.
A műben legalább Breha királynő sokat szerepel, őt úgyis hiányoltam a régi könyvekből. Kier Domadi pedig nagyjából az a főhősnek, aki Bria Tharen volt Han Solónak. A „vezetők” reakciói a Birodalom – s főleg Palpatine – zsarnokságát tekintve, eléggé szánalmasak, leszámítva a lázadással szimpatizálókat.
Számos új bolygó tűnik fel, amelyeket nem találtam a régi térképeken. Amylin Holdo fokozatosan egyre több szerepet kapott a történetben, és különös személyiségét egészen megkedveltem. Bail Organa klónháborús emlékei többször szóba kerülnek, így említésre kerülhetnének régebbi regények, például a Klónháborús játszmák.
Kár, hogy viszonylag rövid időszakról van szó, akár többet is bemutathattak volna a hercegnő Yavin előtti éveiből. Azt furcsállottam, hogy bizalmas és titkos beszélgetést lebonyolított apja coruscanti irodájából. Arra nem gondoltak, hogy lehallgathatják? A regény vége felemás lett, valahogy lezáratlannak tűnt, mintha egy sorozat első része lenne.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2019.03.27. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.


Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.