E.K. Johnston A királynő árnyéka című Star Wars könyve

Rae Carson - E.K. Johnston A királynő árnyéka című Star Wars könyve
E.K. Johnston A királynő árnyéka című Star Wars könyve




E.K. Johnston A királynő árnyéka című Star Wars könyve, ifjúsági regényként jelent meg 2019-ben.


A királynő árnyéka tartalom, történet


Padmé Amidalának lejárt az uralkodói ideje, és új királynőt választanak. Az utóda – Réillata - felajánlja neki a szenátorságot a Coruscanton, amit szívesen elfogad. Régi udvarhölgyeiből és testőreiből álló csapatával elutazik a galaxis központjába.
Lassan megismerkedik a hivatalnoki bürokrácia útvesztőivel, valamint az érdekek uralmával. Közben Sabé és Tonra a Tatuinra utazik, mivel a volt királynő szívügye az ottani nem szabad állampolgárok. Ők álruhában működnek és 25 rabszolgát sikeresen eljuttatnak egy másik bolygóra, ahol szabadon dolgozhatnak.
A Coruscanton szívesen cikkeznek Padméról, és olykor úgy tűnik, veszélyben van. Nem könnyű megszervezni a védelmét, de régi testőrségének tagjai és hasonmásai így is teszik a dolgukat. A szenátusi munkája során közelebbről is megismeri Bonteri, Organa és Mon Monthma szenátorokat.




A királynő árnyéka kritika, értékelés, vélemény


Az első néhány fejezet kb. annyira érdekes, mintha egy hétköznapi kislány zsúr leírásos beszámolóját olvasnánk. Valahogyan sikerült nem elaludnom rajta. Nagyjából a közepe felé lehet valami épkézláb történetet kihámozni, de az írónő akkor is csak pedzegeti a témát.
Pedig ebből az időből nem sok mű született, és érdekel a korszak. A politikai ármányok jelen vannak, és itt már alakul a jó kapcsolat Bail Organával, akivel a Klónháborús játszmákban is együttműködnek. A diplomáciai fogások és csavaros kommunikációk kissé érdekesebbek voltak. De még mindig valamennyire azt éreztem, kislányoknak készült a regény.
Kellemes változatosságot jelentett, hogy ellátogattunk az Alderaan bolygóra, amely csodás természeti környezete miatt mindig is az egyik kedvenc égitest volt számomra. Itt újra találkozhattunk Breha Organával, akinek Az Alderaan hercegnője című könyvben pillanthattunk közelebbről a magánéletébe.


A királynő árnyéka kritika, értékelés, vélemény


A regény kétharmada után még mindig nem adtam fel a reményt, hogy történik valami, s nem csak kedélyes cseverészésekről olvashatok. Egyébként ekkor sem tudtam megkülönböztetni Padmé összes testőrét, hasonmását, udvarhölgyét, néhány kivételével. Typho például régi ismerős, hiszen az árnyak utcájában végzi, ami ugye most már (sajnos) nem hivatalos folytatás.
Történik egy Naboo -i látogatás is – ahol Amidala szüleivel is találkozunk – de, talán mondanom sem kell, semmi különös nem történt. Egyébként a két bolygó – az Alderaan és a Naboo – között számos hasonlóság van. Egyrészt csodaszép természeti környezettel rendelkeznek, másrészt felvilágosult, békés civilizációjuk van.
A Bromlarch -ra való utazástól kicsit többet vártam, de csak unalmas, katasztrófa utáni helyszíni szemle volt. A szenátusban való kudarcok-sikerek kicsit tűrhetőbb folytatás. Noha nem vártam olyan szövevényes fordulatokat, mint például a Canto Bight -ről szóló történetekben, meglehetősen lágy lett az egész.
Unalmamban azon tűnődtem milyen sok az é -re végződő név a Naboo -i neveknél: Sabé, Dormé, Saché, Cordé, Versé. Amúgy szerepe volt a regényben a klónháborús animációs történetekből is ismert Mina Bonterinek, vagy Clovis szenátornak. Egy jedi is felbukkant néhány jelenetben: Depa Billaba.
Noha volt egy kis csetepaté az űrben, túl gyorsan lezajlott ahhoz, hogy izgulni lehessen. Az epilógus összekapcsolja a könyvet a klónháború lezártát követő eseményekkel, de homályosan félbemarad. Bár az írónő Ahsókáról szóló regényéről sem sokra emlékszem, azt hiszem ott volt néhány aktívabb cselekmény is.


Értékelés (saját tetszési indexem)
4.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2020.02.25. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.