Claudia Gray Mester és tanítványa Star Wars könyv

Claudia Gray Mester és tanítványa Star Wars könyv
Claudia Gray Mester és tanítványa Star Wars könyvClaudia Gray Mester és tanítványa Star Wars könyve 2019-ben jelent meg. A történet nagyjából 8 évvel a Baljós árnyak eseményei előtt zajlik.Mester és tanítványa könyv történet, tartalom


Obi-wan mesterével, Qui-Gon -nal egy ügyben intézkedik, ahol egy hutt vezetésű (bűn)szövetkezet áll a háttérben. Rahara, a kékesfekete hajú lány, és Pax kyber kristályok után indulnak, hogy kerekedhessenek velük. A Pijar bolygó 14 éves hercegnőjének egy jedi, Averross a régense.
Qui-Gon Jin meghívást kap, hogy a Jedi Tanács tagja legyen. Ám ez a padavanja elvesztésével járhat. A Pijar bolygón gondok támadnak, s a segítségkérésre őt, és Obi-wan -t küldik. A bolygón Fanry hercegnőt veszély fenyegeti, ezen kívül fontos megállapodások vannak folyamatban, nem könnyű a jedik helyzete.

Mester és tanítványa könyv tartalom


Egy bizonyos hiperűr útvonallal kapcsolatos szerződés fellendítheti a bolygót, de vannak ellenállók is. A bolygóhoz tartozó hold lakói viszonylag kevés jogot birtokolnak, a rendszerben tevékenykedő Czerka nagyvállalat rabszolgákat alkalmaz, ráadásul megjelennek a veszélyt jelentő fekete gárdisták is, ami még komplikáltabbá teszi a helyzetet.Claudia Gray Mester és tanítványa értékelés, elemzés, kritika


Itt lett volna az alkalom, hogy a történet a Jedi növendék sorozathoz kapcsolódjon – legalább utalás szintjén. Az, hogy az új rendszer szerint az nem kánon, a legkevésbé sem érdekli a régi olvasókat. Ott már elég jól megismertük a két főszereplő kapcsolatát.
Ettől függetlenül Claudia Gray jól megoldotta a feladatot, nálam ifjúsági regénynek is elment volna. Abból az időből is kaptunk néhány jelenetet, amikor Qui-Gon Dooku gróf padavanja lett. Ennek igazán örültem, mivel ezen momentumokról még nem sokat olvashattam.
Az események olvastán két kérdés hamar megfogalmazódott bennem. Ha ez a Czerka nevű vállalat állítólag idősebb, mint a Köztársaság, eddig miért nem hallottam róla? Hogyan lehet, hogy ezek rabszolgákat alkalmaznak, amikor az tiltott a Köztársaságban?
Rael Awerros, a jedi régens és a védelme alá rendelt Fanry hercegnő felidézte bennem Zeerid és a lánya helyzetét egy régebbi korban. A helyzet és helyszín más, de a karakterekben van hasonlóság, legalábbis eleinte. Raellel kapcsolatban sokszor szóba került a tanítványa elvesztése, Qui-Gon -nal viszont nem, pedig ott az a sötét oldalra állt.
Persze értem, az még a „régi kánon”, de Claudia Gray olvashatta, és összekapcsolhatta volna. Már csak azért is, mivel az én fejemben ez is beillesztődik a többi Obi-wanról szóló történet közé. De a teozófia is szerepel a regényben, pedig az aztán földi tudomány. Viszont semmi sem zavart annyira, mint a rabszolgatartás!
Szokatlan, hogy itt (még) Obi-wan szeret repülni. Más művekben nem. Rael Awerross túlzottan szubjektív, egyáltalán nem jedihez méltóan szemléli a dolgokat. Mindent Fanry szemszögéből néz, hogy így jóvátegye egykori hibáját a saját padavanjával. Egyébként vele a Dooku életét bemutató könyvben is találkozunk. Már itt feltűnő, a Jedi Rend mennyire kötődik a Köztársasághoz, s ez mennyire elhomályosítja a mesterek objektivitását.
A pijali helyzet – hogy egy cég milyen mértékben uralja a környezetét – sokban emlékeztet a mi földi céges érdekszféráink háttér irányítására. Nekem egy kicsit úgy tűnt, Claudia Gray elhúzta az időt, bár nem volt unalmas. A Takodana és a Karabask szót elmaradhatott volna, ez már nagyon a Disney éra találmánya.
Qui-Gon itt más volt, mint a már említett ifjúsági sorozatban, sokkal szelídebb. Azért az írónő odafigyelt és egy jelenettel gondoskodott arról, hogy Obi-wan ne kerüljön a galaxis legjobb pilótái közé. De a mesterével nem itt kerültek először igazán jó kapcsolatba.
Szerintem egy szerző maradhat úgy a Disney vonala mentén, hogy nem mond ellent a régi könyveknek, hanem egymáshoz hozzáilleszthetők. Így az olvasók járnak a legjobban. Persze ez a nehezebbik út, s az új tulajdonosokat nem érdekli. Mivel a Jedi növendék sorozat későbbi kötetei nem jelentek meg magyarul, nem ismerem a tartalmukat, de ebben az évben is játszódnak.


Mester és tanítványa könyv értékelés


Mindezt leszámítva Claudia Gray szép, letisztult történetet alkotott, amely még csak nem is hasonlítható E. K. Johnston ifjúsági regényéhez, egy másik királynővel, ami az utóbbi idők legsemmitmondóbb műve volt. De Qui-Gon születési idejét is megváltoztatták, mivel Yavin előtt 92-ben született, de itt már 80 -at adnak meg…
Dooku gróf Qui-Gon Jinn halála után hagyta el a rendet. Legalábbis így tudtuk évtizedekig. Az új tulajdonosoknak muszáj volt ebbe is belenyúlnia, s megváltoztatták, így nem Yavin előtt 32 táján, hanem már 40 előtt hagyta el...
Elég érdekesen alakult a történet vége – bár néhány dolgot sejteni lehetett – volt benne pár csavar. Összességében egy kellemes regény, egy cseppet sem volt unalmas, viszont nem tudott annyira izgalomba hozni, mint például a Kirajzás.
Pax és Rahara hozták a Star Wars könyvekben szokásos csempész mellékszálat, s igazán eredetiek voltak. A Jedi Tanácson látszik, hogy egyre inkább a Köztársaság eszköze, mintsem a saját útján járó szervezet, ami előrevetíti jövőbeni sorsát. Üde színfolt volt a sok női szereplő, utoljára talán a Mira Grant -féle Álombor történetben voltak ennyien.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2020.04.30. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.