Királynő végveszélyben könyv ajánló, kritika, vélemény

 

Királynő végveszélyben könyv ajánló, kritika, vélemény

 

Királynő végveszélyben E.K. Johnston ifjúsági Star Wars regénye, mely 2020-ban jelent meg. A történet Padmé Naberrie trónra kerülésének idejében játszódik, és elvezet a Naboo -i blokád kialakulásáig.





Királynő végveszélyben tartalom, történet



Padmét 14 évesen megválasztják, s ezzel a Naboo királynője lesz. Panaka, a testőrség vezetője gondoskodik a védelméről. Az általa talált Tsale annyira hasonlít a királynőre, hogy úgy döntenek, ő legyen a hasonmása biztonsági okokból.

Mindez idő alatt Darth Sidious serényen tevékenykedik a háttérben, s előkészül egy szokatlan embargó. Lassanként egy csoport udvarhölgye lesz a királynőnek, akik mind hasonló külsőségeket, s tulajdonságokat vesznek fel, miközben egyénként különböző képesítéseik, tudásuk van, ami jól jöhet.

A királynő és társasága egyre jobban megérti egymást, odáig eljutnak, hogy a biztonsági embereket is meg tudják téveszteni. Közben Amidala azon ügyködik, hogy a szomszédos bolygókkal is jó viszonyt ápoljon. Amire viszont senki sem számít, a Kereskedelmi Szövetség váratlan kordonja a bolygó körül.



Királynő végveszélyben tartalom, történet, Naboo



E.K. Johnston Királynő végveszélyben könyv ajánló


Félve fogtam bele ebbe a regénybe, bár nem hittem, hogy A királynő árnyékánál van még lejjebb. Többé-kevésbé itt is ide-oda menjünk és beszéljünk, miközben csináljuk a semmit típusú a kezdés. Nem is értettem, az előző regény után miért volt igény ezen témára.

Sidious bevonása a történetbe kicsit érdekesebbé tette, lehetett remélni, hogy talán történik valami. Nagyjából ezen időszakban zajlik a Lorn Pavannal és I-5 -tel, valamint Darth Maullal történő affér is. Na az ezerszer izgalmasabb volt, simán össze lehetne kapcsolni, ha nem húzódzkodnának a régi történetektől.

Itt sem úsztam meg hosszú oldalak végtelenjén keresztül a kislányos csevejeket. De legalább kiderült miért végződik é -re az összes udvarhölgy neve, amin a kapcsolódó könyvön bosszankodtam. És az is, hogyan szervezték meg ügyesen, hogy ne lehessen biztosan tudni, a királynő-e az, vagy csak az egyik udvarhölgye.

Nem tudom mi volt a célja E.K. Johnstonnak azzal, hogy szerepeltette Palpatine -t, Obi-wan -t, Qui-gon Jinn -t, Valorumot, Windu mestert, Yodát… Ráadásul még a gyermek Anakint is a Tatuinon. Így akarta elkerülni, hogy túl unalmas legyen? Mellesleg nem tudok róla, hogy utóbbinak ilyen súlyos törései lettek volna, ezt mégis hogyan gondolta?

De a Királynő végveszélyben Star Wars könyvben még egy sor máshonnét ismert karakter elkerül. Az Árnyak utcájában jelentősebb mellékszerepet kapó Typho százados itt is felbukkant. A gunganekkel való kapcsolatfelvétel viszont fontos tényező volt, bár ez ebben a műben nincs igazán kibontva



Könyv kritika, vélemény


A sok érdektelen esemény után talán a szökés egy bizonyos zenei rendezvényre, volt egy cseppet pezsdítő. Nem hiába lett olyan talpraesett az Alderaan hercegnője fiatal korában, az anyja vére. A Királynő végveszélyben egészen a Naboo -i blokád eseményeiig vezet.

Részben jó, hogy a bolygó oldaláról sok esemény más megvilágításba kerül. Másrészt nem szerettem volna, hogy a Bizonyos szemszögből típusú könyvek esete forogjon fenn, ahol egészen jelentéktelen dolgokból akarnak értelmes történetet kifacsarni.

 

Királynő végveszélyben kritika, vélemény, Naboo-i blokád

 

Kész röhej volt számomra az a megállapítás, hogy milyen rövid ideig elég a Naboo gabonakészlete. Mintha éhínségtől kellene tartani. Pedig egy bolygónak önállóan, külső segítség nélkül meg kell oldania élelmezését. Még Jar-Jar Binks -et is behozta a képbe a szerző, hogy még több szereplő legyen.

Egy ponton túlzottan össze vannak keveredve az események a Baljós árnyak eseményeivel, s nem mindig könnyű egyeztetni a kapcsolódási pontokat. De ez miatt valamivel nagyobb súlya van ennek a történetnek az ifjúsági regények között, mint például Az Erő nyomában című alkotásnak, ami sok vizet nem kavart.

Az időtényező furán hat a könyvben, mert olyan mintha rengeteg idő eltelt volna a Naboo -i blokád alatt, pedig a filmben kevesebb napon játszódott le. A tábori jelenetek és Saché megkínzatása vitt egy kis színt a történetbe. Johnston szerencsére mert újat alkotni, így valamennyire megszerezte a figyelmemet.

A regény végére előkészülnek az események, aztán a finálé elmarad. Persze érthető, hiszen a lényeg a Baljós árnyakban van. De kezdett majdnem izgalmas lenni és így marad egy hiányérzet. Mindenesetre egy fokkal tűrhetőbb, mint a másik Padmés regény, amolyan háttérinformációkat szolgáltató típusú Star Wars könyv.

 

Folytatás: A királynő reménysége

 


Értékelés (saját tetszési indexem)

5.5

(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2021.05.04. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.


Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.