A jedik fénye könyv ajánló, bemutatás, vélemény

 

A jedik fénye könyv ajánló, bemutatás, vélemény

 

 

A jedik fénye könyv Charles Soule műve, mely a The High Republic multimédia projekt és sorozat része. 2021 januárjában jelent meg, és a története 232 évvel a Yavin -i csata előtt játszódik.
Charles Soule A jedik fénye könyv tartalom


A Külső Gyűrűben elkészült a Csillagfény jelzőállomás, melyet hamarosan átadnak, és a jedik megtekintették előtte. Közben azonban szokatlan események történnek az űrben. Hedda Casset kapitány telepeseket szállít a Külső Gyűrűbe. Az út során a hiperűrben váratlanul akadály bukkan fel, amire még nem volt példa…

Merven, a miriali felderítőtechnikus, és felettese, Vel, a romantikus jedi történeteket kedvelő nő, a Hetzal-rendszerben állomásoznak. Egyik pillanatról a másikra kis objektumok érkeznek a rendszerbe tömegesen. Nem tudják megállapítani mik azok, de veszélyt és pusztulást hoznak, ahol becsapódnak.

A Hetzal Prime -on Ecka államminiszter parancsot ad, hogy az egész rendszert ürítsék ki. Ennek következtében fejvesztett menekülés kezdődik (már ahol komolyan vették), de nincs annyi hajó, ahány lény. Hamarosan megérkezik a vészhívásra a köztársasági Third Horizon hajó Kronara admirálissal, vele jedik Avar Kriss, a fiatal női jedi mester vezetésével.

Bell Zettifar tanonc, Loden Greastorm jedi mesterével száll le a bolygóra segíteni. Az Aurora X hajó – mely a Third Horizonból szállt ki – megpróbálja elintézni az egyik fenyegető objektumot.

A Duros -i Te’Ami az ithori Mikkel -lel, a kis termetű Nib Assek -kel, valamint utóbbi padawanjával, a vuki Burryaga -val repülnek menteni. A négy jedi nagy meglepetésére az egyik veszélyes objektumot nem pusztíthatják el, mert élőlények vannak rajta.  

Bright kapitány és társai egy veszélyes helyzetben levő állomásra szállnak át túlélőket keresni, amely bármikor felrobbanhat. Időközben az Ab Dalis rendszerben egy egészen más jellegű támadás történik, űrvihar fellegekből. Idővel komoly baj készülődik, és a Hetzal -on tartózkodó Avar Kriss egyedi képességeire lesz szükség, hogy egyáltalán esélyük legyen a mentésre.
A jedik fénye könyv ajánló, bemutatás

 

Az előzményekben meg van említve a bacta, mint a jövő lehetséges gyógynövény-gyógyszere. Ez az, amivel a legtöbb történetben gyorsan felépülnek, és az X-szárnyúak könyvek 4. részében a Thyferra bolygón „termelik”, s nagy harc van miatta (érte).

 

A jedik fenye Star Wars konyv tartalom
 

Már nagyon vártam újra egy olyan regényt melyben a régi nagy jedik szerepelnek, és sokan. Így még a leírásokat is lassan olvastam, hogy A jedik fénye regény minden cseppjét kiélvezhessem. Teljesen úgy alakulnak az események, mint egy katasztrófafilmben, a becsapódás várható ideje is szerepel a fejezet címekben.

Rengeteg szereplő van, hasonlóan sokrétű a résztvevők gárdája, mint a több ezer évvel azelőtt játszódó Végzetes szövetségben. Itt jó lett volna olyan karakter felsorolás, mint némelyik könyvben van, mert ennek hiányában az olvasó kénytelen online utánanézni ki hogy néz ki, a könnyebb elképzelés végett. Bár a könyvet becsukva gyakran néztem a borítóját is, az ott szereplőket beazonosítva.

Bright kapitány és társai önfeláldozása rendkívül szimpatikus és példaértékű volt számomra. Ki gondolta volna, hogy Hedda Casset egy sötét bőrű nő? Mivel nem volt odaírva, nekem automatikusan egy idősödő szakállas kapitány ugrott be. Észrevette valaki, hogy amióta a Disney van, hihetetlenül előtérbe tolják a női szereplőket, főleg, ha színes bőrű?

Amivel nekem nincsen bajom, ha az író dönt úgy, s nem azért, mert elő van írva. Amúgy a Köztársaság főkancellárja, Lina Soh is nő, mi más lehetne… A későbbiekben az Eriadu elöljárója szintén, valamint a jediknél fő kérdésben döntő Jora Malli togruta nő. Annak örültem, hogy a Coruscant -i Manarai-hegység is szerepelt A jedik fénye könyv sztorijában, mert ez több régi regényben, például a Republic Commando sorozat második kötetében is benn van.

Itt is jelen van az a marhaság, ami amúgy a legtöbb Star Wars sztoriban, hogy a jedi lovag egyből mester címre törekszik. Most éppen az Avar Kriss -szel együtt jedivé vált Elzar Mann törekszik erre. Szerintem hosszú évek tapasztalata által válhat valaki azzá, bár lehetnek kivételek, akik hamarabb elérik. De hogy is nézne ki, ha minden jedi olyan gyorsan mester lenne? Elveszne a „rang” értéke.

A Nihil tanyája roppant fantasztikus hely. A bűnszervezet és a helyszín miatt nekem A fekete idegen című eredeti Conan sztori ugrott be. Bár itt nincsenek vár és kastélyfalak, csak a nagy űr a Nihil Szeme nevű helyen, a különös vákuum térben. Ennek a szervezetnek három vezetője van, az első Pan Eyta, a dowutin, a másik kettő, Kassaw Milliko a weequay, és Lourna Dee, a twilek nő.

Ők hárman a fergeteghajtók, alattuk a vihar -ok a vezérek, akikhez felhők tartoznak, amelyek alatt a villámok és a rang nélküliek szolgálnak. De a társaság léte nagyban függ Marchion Ro -tól, aki egyedül ismeri azokat a hiperűr ösvényeket, melyeken át titokban közlekedhetnek.
Charles Soule A jedik fénye Star Wars könyv vélemény


Reméltem, hogy a tudományos-fantasztikus témával kezdődő A jedik fénye nem vált át krimibe. A Nihil rendje és a tagjai természetüket tekintve némileg a sitheket voltak hivatottak pótolni. Charles Soule nagyon is jellegzetesen ábrázolta őket, olyan személyek, akiket az ember a háta közepére sem kíván.

Az az egy zavart, hogy nem találtam pontos meghatározást a Külső Gyűrű mely szegletében zajlanak az események. De a Dantuin említése okán, valószínűleg az „északiban” lehetett a galaxis térkép szerint. Az Elphrona jó kis újdonság az ásványban gazdag hegységeivel. Viszont itt is számos új karakter bukkan fel, lassan egy lexikonra lenne szükség.

Bell ugrása a szikláról a mélybe egy régi jelenetet juttatott eszembe, Castaneda és társai ugrását a Mesék az erőről című könyvből. Ott a mi valóságunkban tették meg ugyanezt 1973 -ban, úgy, hogy gyűjtőpontjuk eltolásával az érzékelés másik világát állították össze, s testük nem ért földet ott.

Van egypár érdekfeszítő, s vicces dolog is az Elipharon, mint például a széneb. S bár már így is sok földies nevet használtak a Star Wars világában, az Erika név nekem már túlzás… A hiperűrről való több információnak örültem, mert a legtöbb sztoriban csak megemlítik.

Olvasom, érkezett Marlowe, és a férje, Vellis, hiperűr kutatók, mindketten kék szemű, szőke férfiak… Na szép.

A navidroidokkal készülő akció – hogy megjósolhatóvá váljon az objektumok megjelenési helye és ideje – kicsit elnyújtott volt, itt úgy éreztem, némileg leült a történet. Alapból A jedik fénye regény túl hosszúra lett húzva. Ami nem baj, amíg élvezem.

Bell és Loden mester-tanítvány kapcsolata a Jedi növendék könyvsorozat szép emlékeit idézte fel bennem. Amikor a Nihil egyik osztaga ama akciót elkövette az Elphrona bolygón, nagyon vágytam arra, hogy a jedik elkapják, és jól elintézzék őket.

 

Fenyegetes a hiperűrből Hetzal-rendszer

 

Az időbeliséggel viszont komoly gondok vannak ebben a regényben. A Nihil egész akciója az Elphronán maximum pár óra lehetett. De amikor elkezdődött, onnantól fogva vagy ezer más esemény történt a galaxis más részein. Rengeteg nap is eltelhetett a fejleményekből következve, de erre az eseményre mindig úgy tért vissza az író, mint ami közben zajlik.

Amikor Marchion Ro szólt Lorna Dee -nek, hogy nézzen utána és segítsen, nevetnem kellett, normál esetben azóta ötvenezerszer lezajlott már az az esemény. A „nagy űrcsatára”, ami úgy tűnt, elkerülhetetlen, már vágytam, mert a legutóbb olvasott könyvek közül talán A káosz ébredésében jártam a legközelebb hozzá, de ott sem volt igazán.

Innentől fogva szenzációs A jedik fénye Star Wars könyv. Letehetetlen, drámai, tele fordulatokkal és meglepetésekkel. A folyton változó, tragédiákkal teli űrcsata szokatlan lefolyású, és káprázatos. Régen harci meditációban jártas mesterek adagolták az Erőt a résztvevőkbe a sitheknél és a jediknél is, mint például A pusztítás útja ütközeteiben. Itt Avar Kriss hangolja össze őket, aki dalként hallja az Erőt.

Ebben a regényben nem az Erő legyen veled a jellegzetes mondás, hanem „mi vagyunk a Köztársaság”. Ami onnan ered, hogy a Köztársaság fénykora idejében büszkék voltak magukra éppen azért, mert a galaxis érdekeit szolgálták. Ami 200 évvel később jócskán megváltozott az egyéni érdekek előtérbe kerülésével, amihez a sithek háttérmunkája is nagyban hozzájárult.

A jedik fénye könyv ajánló végén azt kell mondjam, a mű jókora hiányt töltött be azzal, hogy visszahozta a régi korok hangulatát. Szeretem a kommandós Star Wars történeteket, és egyéb fantasy mentes alkotásokat, de a jedik jelenléte mégiscsak ad valami különleges pluszt. A könyv jó hosszú, így nem lett csúcs, viszont egy új sorozat elején járunk még, és engem igencsak lekötött az olvasása.

Lina Soh mélyen elszánt a Köztársaság jövője és a galaxis szolgálatában, melyhez az új Csillagfény Jelzőállomás az egyik központi elem. Az egyre magabiztosabbá váló Marchion Ro és Loden beszélgetése igencsak felcsigázza a kíváncsiságot a jövőt illetően.


Értékelés (saját tetszési indexem)

7.5

(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)Ha tetszett, oszd meg, hogy mások is megismerjék!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2021.12.20. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

 

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.