A Birodalom visszavág bizonyos szemszögből tartalom

 

A Birodalom visszavág bizonyos szemszögből tartalom

 

 

A Birodalom visszavág bizonyos szemszögből Star Wars könyv a film 40. évfordulójára jelent meg, és 40 szerző ugyanennyi novellájával. Vannak benne ismertebb Star Wars szerzők, és újak is.

Ez a könyv is az első Bizonyos szemszögből könyv mintájára épült fel, de több önálló történetet tartalmaz, melyek csak épphogy kapcsolódnak a filmhez.



A Birodalom visszavág bizonyos szemszögből tartalom, kritika




Kiersten White: A Birodalom szemei


Az első történetben Maela a főszereplő, aki társaival a különböző bolygókon kémkedő kutaszdroidok munkáját kíséri figyelemmel. Észreveszi, hogy egyikük rátalált egy szokatlan építményre a Hoth -on.


Majdnem érdekes, de nagyon igazodik a filmhez, még a végén is teljesen feleslegesen kerül ama második bolygó a képbe. Egyébként nincs igazi csattanója.




Mark Oshiro: Éhség


Egy wampa szülő életét kísérhetjük nyomon, mígnem „elrabolja” Luke -ot.


Ez nyugodtan elmaradhatott volna. Ha „fagyos” állattörténetekre vagyok kíváncsi, akkor olvasom a Szibériai állattörténeteket.




Emily Skrutskie: Ionkontroll


Solo kapitány távozni készül a Hoth -i bázisról. Vissza kell fizetnie a tartozását Jabbának. Toryn Farr, a kommunikációs tiszt húgával együtt szolgál az Echo bázison. A nő a végsőkig kitiart, amkor a birodalmiak lerombolják a létesítményt.


Eléggé össze van kötve a filmbeli eseményekkel, de különösebb esemény azon kívül nem történik. Toryn szerepelt a Történetek a fejvadászokról című regényben is, az jóval izgalmasabb.




C. B. Lee: Egy jó kis csók


Chase csak kis feladatokat kap, és hiába próbál meg előrelépni, végül a konyhára osztják be. Aztán a bázis megtámadásakor mégis jut számára valami fontos feladat.

A történet gyenge, ráadásul a szokásos Disney propaganda megint beleerőltet egy homoszexuális témájú történetet a Star Wars -ba. Hadd ne mondjam mennyire nem érdekel két férfi udvarlása és összecsóklása egymással...



Delilah S. Dawson: Melegen tartja őket


Murra, a taun-taun tehén a főszereplője ennek a történetnek. Az ő lányával megy ki Skywalker arra az emlékezetes útra.


Delilah S. Dawson, a Phasma kapitány írója követte el ezt a sztorit. Igazából semmi különösebb értelme nem volt azon kívül, hogy megpróbálta egy állat szemszögéből nézni a dolgokat.




Amy Ratcliffe: A felkelés hősei


Corwi Segrothe azért érkezett a Hoth bolygóra, hogy interjút készítsen a felkelés hőseivel, ami nem is olyan könnyű.


Időnként már érdekesnek ígérkezik, de végül nem történik semmi különös.




Gary Whitta: Zsivány Kettes


Sev Senesca, a Zsivány Kettes szemszögéből láthatjuk a történteket, amikor a jedi ivadék eltűnt, és a csempész utánament.


Bár itt sem volt sok új, mégis a történet jól meg volt írva, ez már egy kicsit hasonlít ahhoz, amilyennek lennie kellene a többinek is.

 

X-szárnyú A Birodalom visszavág idejéből




Charles Yu: Kendal


Kendal Ozzel, az Executor csillagromboló parancsnokának utolsó pillanatai.


Ozzel utolsó gondolataiból próbált a szerző valamilyen sztorit összehozni. De kinek hiányzott?



R. F. Kuang: Esélytelenül


Dak Ralter, Luke lövésze története a Hoth -on.


Nem egy nagy durranás, de mivel kapcsolni tudtam a filmhez, valamennyire érdekes volt.




Michael Moieci: Túl a reményen


Emon Kref közkatona története a Hoth -i csatában.


Ebben volt némi filozófiai tartalom, s elvek, ez érthető volt, így szerintem jó.



Christie Golden: A legfőbb kötelesség


Maximilian Veers tábornok sztorija, aki a földi hadtestet irányította, a birodalmi lépegetőkkel.


Christie Goldentől A sötét tanítvány, és az Inferno osztag is jó regények voltak. Ez a történet is tesz valamit a filmhez, érdekes volt a birodalmi tábornok szemszögéből végigélni a jeleneteket.





Hank Creen: Természettudós a Hoth bolygón


A Hoth -i események egy tudós szemszögéből.


Ehhez nincsen különösebb hozzáfűznivalóm.




Katie Cook: A sárkánykígyó megmenti R2-t


Ez egy ócska képregény töredék, semmi több.




Beth Revis: Fekete maszk


Firmus Piett admirális szemszögéből a helyzet és Vader az Executor -on.


Kicsit sok a gondolat leírás, a végére már nagyon untam.




Jason Fry: Találkozási pont


Wedge Antilles a csata után újraszervezheti az osztagot. Wes Janson segít neki.


Ez nem rossz, volt is értelme, mert leírja, mi történt a csata után. Na mármost van itt egy galád változtatás, mert Derek „Hobbie” Klivian -ról azt írják, életét vesztette a csatában. Viszont a régi történetekben végig jelen volt a Zsivány osztagnál, és pilótaként, vagy kiképzőként szolgált. Ezt simán kettéhúzták egy felesleges döntéssel, hogy itt kinyírják.

Wedge és Janson által felidéződik bennem a nagyszerű X-szárnyúak könyvsorozat, amely igazán egyedi karaktereket vonultatott fel. Itt viszont szinte mindenki ember (hol vannak az idegen fajok?), bár vannak köztük különlegesek, mint Katt.




Seth Dickinson: Az utolsó parancs


Az Ultimatum csillagromboló vezérének, Canonhausnak, és Tian Kamiya női parancsnoknak a beszélgetése, mielőtt behatolnak az aszteroida övezetbe.

Egy érdekes fejtegetés volt ez Canonhaus részéről. Mint aki tisztában van vele milyen galád a Birodalom vezetése, de nem mondhatja nyíltan alárendeltjének. Ami kiakasztó (itt is), hogy Canonhaus csak 50 éves, és úgy van említve mint aki már öreg, vagy legalábbis öregszik, ami még itt, nálunk is viccesen fiatal kor, nemhogy abban a szuper modern világban.

Egyébként sehova nem jutunk ezzel a párbeszéddel, de legalább egy kicsit különálló sztori.




Django Wexler: Amara Kel szabályai a pilóták [valószínű] túléléséhez


Egy TIE pilóta nő gondolatai azok közül, akik berepültek a Hoth környéki aszteroidamezőbe.


Időnként egészen szellemes és szórakoztató leírása a birodalmi pilóták sorsának. De aztán ez is átvált a nők testi együttlétének élményeibe, s ettől ki is akadtam. Hogyan kapcsolódik az azonos neműek szexualitása a harchoz és ehhez a történethez? 

 

A Birodalom visszavág bizonyos szemszögből történet

 



Jim Zub: Az első lecke


Yoda a Dagobah bolygón várja az új reménységet, mely a jövőt meghatározza.


Merész dolog a nagymester gondolatait leírni, szerintem egyik szerző sincs a bölcsesség azon szintjén. Érdekesnek érdekes, bár itt sem kapunk túl sokat az eredeti sztorihoz képest.




Mike Chen: Zavar


Palpatine látomása azokról, akik el akarják bitorolni a hatalmát.


Dicséret illeti Mike Chen -t, hogy eltért a megszokottól, és mert mást mondani, legalábbis felfesteni egy víziót. Valószínűleg sokaknak tetszik, mert a kettő szabálya előbb-utóbb egymásnak feszíti a sitheket.

 

 

Catherynne M. Valente: Ez nem barlang


Ama lény története, melybe a Millennium Falcon berepül az aszteroidán.


Már amikor megláttam ezt a könyvet, fogadni mertem volna, hogy ezt ki nem hagyják. Nem igazán érdekelt az exogorth – legalábbis itt -, s a szerző túlzásba vitte, egész kis mítoszt kerített a lény életéhez.




John Jackson Miller: Vader nagyúr fogadja önt


Rae Sloane kideríti, hogy a Millennium Falcon megmenekült, s értesíti Vader nagyurat.


Sloane ugye Disney találmány, s mellette még a hadnagy is nő volt, ami jelzi, hogy sok nőt „kell” szerepeltetni a történetekben. Amivel egyébként nincsen bajom, csakhogy ez szembemegy a régi felállással, ugyanis a Birodalomban nem igazán emelkedhetett magas rangra nő.

Így utólag megváltoztatni a történelmet érdekes. Egyébként meg van említve benne az egyik sztoriból már ismert Vidian gróf is.




Tracy Deonn: Csomópont


A sötét oldal barlangja figyeli Yoda és Kenobi kommunikációját a Dagobah -on, valamint más eseményeket.


Az elejével nem tudtam mit kezdeni, azt sem értettem, mi, vagy ki ez. Mintha különálló lény lenne a hely, viszont jó próba lehetett az öreg mesternek.




Michael Kogge: Foggal-körömmel


Bossk, a trandoshai fejvadász is megkapja a felhívást a Birodalomtól, a Millennium Falcon utasai elfogására. De előtte még egy vukikat szállító hajót igyekszik elfogni. Ahol azonban óriási meglepetések érik.


Bossk sokat szerepelt a régi történetekben is, és ebből az alapinformációkat átemelték, nagy örömömre. A Foggal-körömmel történet a trandoshai – vuki konfliktus témájába merül, jó kis akciójelenetekkel bevezetve. Ez az egyik legjobb novella a Birodalom visszavág bizonyos szemszögből könyvből.

Gratulálok Michael Kogge -nak, körülbelül így kellene egy jó novellának festenie. Több másik szerző tanulhatna tőle. Szép kerek történet, jó kis csattanókkal. Pluszban még kívül is esik a film cselekményein, tehát egészen új.




Daniel José Older: Szerkesztői változat


Egy bizonyos lény cikket készít valamiről, s az esemény során Zuckuss és 4Lom is jelen van a fejvadászok közül.


Még most sem tudom, mi volt a célja ennek a sztorinak.




Sarwat Chadda: Standard birodalmi eljárás


Három hulladékkezelő története az Avenger csillagrombolón.


Ez is csak épphogy kapcsolódik a filmhez, így több pluszt ad. Az annyira kedvelt és különleges fazon Boba Fett is szerepel ebben a sztoriban. Nem rossz történet, azt is bemutatja, hogy belülről is többen rájöttek a Birodalom romlottságára. Viszont negatív a végkicsengése, és bár Boba mindig csak a saját érdekét nézte, nem volt gyilkos a régii történetekben. Az író itt túlzásba esett.




Mackenzie Lee: Van még más is


Obi-wan Kenobi gondolatai amikor Luke távozni készül a Dagobah -ról.


Ebben a merengésben Obi-wan igencsak negatív. De legalább meg van említve Siri, akit a Jedi növendék sorozatból ismerhetünk. A Jedi Rendet is bírálóan emlegeti, amiben ugyan van valamennyi igazság, de ő is a része volt, s annak idején egyetértett velük.




Carvan Scott: Színlelj, amíg lehet!


Jaxxon, a csempész lepi találkozik Landóval a Felhővárosban, aki nem örül neki.


Az a jó, hogy itt szerepel a régi történetekből ismert Lobot, Lando kiborgja. De Jaxxon valami szörnyű, nyugodtan kimaradhatott volna az egész Star Warsból. Ennyi erővel az összes földi állatból idegen lényt csinálhatnának. Egy nyúlt sehogy sem tudok idegen fajnak tekinteni. Nem szabadna a mesét keverni a sci-fivel.




S. A. Chakraborty: De mit szokott enni?


A devaroni szakácsnő és társa kénytelen a birodalmiaknak ételt készíteni.


Különösebb hozzáfűznivalóm ehhez a történethez sincsen.




Lilliam Rivera: Túl a felhőkön


Egy fiatal lány története a Felhővárosból, aki fejvadász szeretne lenni.


Amikor azokat a szállongó lényeket nézte, egyből Streen jutott eszembe a Jedi-Akadémia trilógiából. Ő szintén a Felhővárosnál élt, és ott rawwk -ok szálltak. Itt is legalább megpróbál a szerző valami pluszt adni a filmhez képest. Viszont ez is az azonos neműek szerelmi életébe torkollik. Kezdek kételkedni, hogy valóban SW könyvet olvasok, vagy valami propagandaművet.




Austin Walker Költészetre nincs idő


Dengar és I-88, a két fejvadász útja és akciója.


A régi történetekben ennél pozitívabb volt Dengar, másrészt a már említett fejvadászos könyv utcahosszal jobb.




Martha Wells: Menekülés Felhővárosból


A tibannagáz bányászok csoportjairól szól ez a történet, amikor megijednek, hogy a Birodalom megjelenik Felhővárosban.


Különösebben nem tudott lekötni ez a történet.




Brittany N. Williams: Találkozás egy régi baráttal


Itt a Millennium Falcon különböző gépi, számítógépes és droid egységei kommunikációját halljuk, és a reakcióikat Felhővárosban.


Ennek a sztorinak az érdekessége L3-37, aki ismerős lehet Calrissian női droidjaként a Han Solós filmtörténetből.




Rob Hart: Küldemény a Batuura


A Felhővárosban dolgozó Willrow kap egy lehetőséget egy csempészáruval, hogy megpattanjon a helyről. Ehhez járműre és pilótára van szüksége, melyhez ideális lenne Bexley, a fiatal nő. Csakhogy a dolgok váratlan fordulatot vesznek és semmi sem úgy alakul, ahogy eltervezte.


A Küldemény a Batuura az egyik jobb novella A Birodalom visszavág bizonyos szemszögből műből. Kár, hogy nincs igazán befejezve.




Karen Strong: A felhők között


Jailyn, egy gazdag család lánya, Dresh, a pilóta társaságában szemtanúja Leia hercegnő menekülésének a Felhővárosban.


Erre is érvényes amit az előbb mondtam, viszonylag jó volt, csak hirtelen be lett fejezve. S végre ellenkező neműek között is majdnem felvillant a kapcsolat lehetősége.




Adam Christopher: A szemtanú


Deena rohamosztagos, és Vader kísérőcsapatához tartozik Felhővárosban. Már kezd megcsömörleni az egésztől és eltervezi, hogy elhagyja a sereget.


Ez a sztori is arra próbál rávilágítani, hogy voltak a Birodalmi seregen belül is, akik rájöttek a kényszer uralom tarthatatlanságára. Ugyanakkor azt is, hogy – mint FS-451 – vannak olyanok, akik vakon hisznek a hatalomban és a császárban, és mások kínzását is élvezik.

Deena menekülése közben pont ott bukkan fel, ahol Vader és Luke fénykarddal és az Erő használatával párbajozik. Na persze… Értem én, össze „kellett” kötni a film eseményeivel, de ez akkor is vicces, hogy titokban ott bújt egy szemtanú.




Alexander Freed: A férfi, aki felépítette Felhővárost


Az idős férfi, aki azt gondolja, ő Felhőváros egykori uralkodója, tart a birodalmiaktól, akik megjelentek a helyszínen. De Calrissian -t sem szereti, aki most a vezető. Az őrség egyik tagja segít neki, hogy ne tegyen kárt másban, vagy magában az őrült kisöreg.



A novella némi háttérinfót ad a város és Calrissian itteni körülményeiről.




Anne Toole: A tartalékterv tartalékterve


Tal, a sötét bőrű nő, aki fontos szerepet töltött be Lando üzletében, meg akarja téveszteni a birodalmiakat. Ehhez két társát használja, viszont az ellenoldalon is váratlanul felbukkan egy közeli ismerős.


Itt is mellékeseményekről kapunk tudósítást, ami csak felszínesen kapcsolódik a filmhez, így legalább egyedi. A végére ismét két nő szerelmének lehetünk szemtanúi...


A Birodalom bizonyos szemszögből Vader




Lydia Kang: A jobb kéz


2-1B orvosdroid felteszi Luke -nak a műkezet, s közben filozofikus eszmecserét folytatnak.


Ez nem volt rossz, egyedi személyisége van a droidnak, és egész tűrhető kis párbeszéd alakult ki.




Tom Angleberger: A Whill visszavág


A whillek olyan lények, melyek állítólag írtak a galaxis fontos eseményei rögzítő dokumentumot.


Ennek az utolsó sztorinak semmi értelme. A szerző igyekezett vicces lenni – még az Enterprise űrhajó kalandos útjait megélt vezetőit is megemlítette – de teljesen felesleges.





A Birodalom visszavág - Bizonyos szemszögből könyv értékelés



Roppant összetett egy könyv, annyi bizonyos. Kérdés, hogy muszáj-e erőltetni ezeket a melléktörténeteket, vagy legalábbis a 40-et. Jó része felesleges, másoknak szinte semmi köze a filmhez, vagy érdektelen a története.

Ugyanakkor van néhány közöttük, ami nagyon jól sikerült, és sok újat is adtak. Ilyenek például a Wedge új osztagáról szóló rész, vagy Bossk kalandja a vuki hajón. Ebből a szempontból viszont meg kell dicsérni a könyvet, mert örvendetes, hogy mertek kilépni a keretek közül, és másról is írni, nemcsak arról, ami a filmben volt.

Férfi-nő kapcsolat alig van – egyébként nem is a romantika az SW célja, de mellékszálnak jó színesítő – viszont 4 történet is azonos neműek szenvedélyeibe torkollik. Ami kicsit ijesztő, mert azt jelenti, hogy mindenáron népszerűsíteni akarják itt (is).

A színvonalat tekintve a legérdektelenebb sztoritól a magával ragadó történetekig minden előfordul A Birodalom visszavág bizonyos szemszögből Star Wars könyvben. Számomra viszont fárasztó volt, mert nagyon hosszú, s hogy ezt a cikket megírjam, novellánként utána kellett néznem ki kicsoda, micsoda.



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2021.11.18. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

1 megjegyzés:

  1. Üdv. Mivel az egész világon egy propaganda háború történik, így a földi emberek ha akarnának sem tudnának kimaradni belőle (na jó, talán a remeték akik barlangokba húzódnak, mindenféle technika nélkül) .. s ez igaz azokra akik a könyv íróinak vallhatják magukat. Tehát az író fent akar maradni, új felkérést akar magának kicsikarni.. Ehhez pedig be kell hajolnia..
    Az összegzésedhez meg annyit, hogy köszönöm. :)
    E-könyvben szereztem meg, ezért pénzt nem fogok adni.. Még a végén azt mondanák, hogy azért vettem meg, mert egyneműek szerelmét akartam volna olvasni.. ;)

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.