Fenyegető sötétség Star Wars könyv ajánló, kritika

Fenyegető sötétség Star Wars könyv ajánló, kritika

 

 

Fenyegető sötétség Star Wars könyv Claudia Gray ifjúsági műve, mely 2021 februárjában jelent meg. A történet A Köztársaság fénykora sorozathoz kapcsolódik, a főszerepben Reath Silas jedi padawannal, aki társaival együtt különös helyzetbe kerül a galaxis egyik szegletében.




Claudia Gray Fenyegető sötétség könyv tartalom


Reath Silas padawan megtudja mesterétől, Jora Mallitól, hogy hamarosan a Csillagfény Jelzőállomásra utaznak, mert annak lesz a vezetője. A togruta nő észreveszi, hogy Reath nem igazán lelkesedik, mivel a Coruscanton érzi otthon magát, és leginkább a Jedi Könyvtárban szeret lenni.

Amikor valamennyi idővel később útra készen áll, hogy kövesse a mesterét, a kikötőben Dez Rydan is felbukkan, aki a nő előző tanítványa volt, de már régóta lovag. Majd megjelenik az umbarai Orla Jareni, a nő, aki a külön utakon járó jedikhez tartozik, valamint Cohmac mester is.

Meglepetésükre egy, a peremvidékhez tartozó teherhajó jön értük. Vezetője Leox Gyasi, egy ember férfi, a másodpilótája az ifú padawannal egykorú, barna bőrű lány, Affie Hollow. Velük van egy különös szerzet, mely leginkább kőtömbre hasonlít, ő Geoda, a navigátor.

A hiperűrbe érve hamarosan gond támad, váratlan objektum miatt megsérül a hajó. Amikor kikeverednek, sok más hajóval együtt tudják meg, hogy egyelőre nem használható a hiperűr. Egy sok éve elhagyatott űrállomást találnak, amely védelmet jelenthet a közeli csillag napkitöréseitől. De számos faj érkezik, és elkerülhetetlen az összetűzés. Ráadásul valami sötét ismeretlen is megijeszti a jediket, ami az állomáson lapul.

 

Claudia Gray Fenyegető sötétség könyv tartalom

 



Fenyegető sötétség Star Wars könyv ajánló


Lehet, hogy ezt kellett volna előbb olvasnom, mint A jedik fénye művet, mivel időben előbb kezdődik, bár később részben párhuzamosan folytatódik. Fordítva jelent meg magyarul, s hiába egyszerre vettem meg, csak későn jöttem rá. Bár itt több fontos eseményt elárulnak abból a könyvből, úgyhogy mégis a másikat jobb előbb olvasni.

Reath Silas érdekes típus – mármint jedihez mérve – inkább melankolikusnak mondanám. Mivel olyannyira szeret a könyvekbe és információs tárakba bújni, és nem hiányzik neki a kaland, csak a kiszámítható bolygófőváros. Itt is jelen van egy furcsaság: Thandeka a királyi feleség, de Dima a királynő a Eiram -on, vagyis két nő királyi házastárs.

A hatalmas űrállomás belsejében ugyanazt a rejtelmes hangulatot éreztem, mint az annyira kedvelt túlélők keresése történetében, a Dreadnaughtban. Számos alacsonyrendű lény szállt oda, akik csak bajt kevertek. Reath akcióját viszont túlzottnak éreztem, szerintem karlevágás nélkül is harcképtelenné tehette volna a gátlástalan férfit.

Kicsit furcsa, hogy a fiatalokat, serdülőket küldik le az alsóbb szintek felfedezésére. Vajon azért, mert ifjúsági regény? Az űrállomás belseje, a növénytelepek, a kertész robotok, s az egész fenyegető jellege nagyon emlékeztetett Alan Dean Foster Fekete lyuk filmregényének hangulatára.

Néhányszor visszaemlékezéseket kapunk arról, amikor Orla és Cohmac már 25 évvel azelőtt, padawanként jártak ebben a régióban. Van valami sötét, megmagyarázhatatlan az állomáson, ami időnként látomásokat bocsát a jedikre.

Amikor újra lemerészkednek a fiatalok, a járatokban való keresgéléskor ismét egy másik sci-fi regény jutott eszembe. Ez pedig a Túl a Plútón Nemere Istvántól, melyben egy ismeretlen objektum járataiban kutatnak a főszereplők. Hasonlóan titokzatos, s kissé félelmetes volt itt. A visszaemlékezések a régi ittjárásokra csak fokozatosak, gondolom, hogy idő előtt ne derüljön ki semmi rejtély.



Fenyegető sötétség könyv kritika, vélemény


Affie és Leox a hajójukkal együtt kissé a csempészek világára emlékeztetnek. A Jedi Templom mélyén is járhatunk és visszautalás történik régebbi korokra. Most így hirtelen nehéz fejben összehasonlítanom, mennyire vág össze ez a régi könyvekkel. A Coruscanton a számos új szereplő, főleg a jedik, számomra jól jött. Itt is olyan óvatosak, mint 200 évvel később, a vadászó árnyék idejében, de egyben felismerik a sötét oldal megjelenését.

Megnéztem kik azok, akikkel Reath -nek többször kellett találkoznia. Rosason mester egy csúnya (szinte férfiarcú) idősebb (?) nő, Adampo mester pedig egy szamárfejű yarkora férfi ☺. A Star Warsnak mindig is az egyik gyengesége volt, hogy földi állatokhoz hasonló lényeket próbált kreálni. Mondjuk Affie nevelőanyja, Scover, aki a Byne cég vezetője, is egy bivall. A bivall teste olyan mint egy emberé, a feje meg mint egy papagájé, hát ebben sincsen logika.

A szerződéses szolgaság, ami a Fenyegető sötétség könyv lapjain felbukkan, számomra úgy tűnik, mint a rabszolgaság enyhébb, korlátozottabb változata. Az amaraxine állomás sok furcsasága teszi különlegessé a regényt. Utoljára A Mars istenei című Edgar Rice Burroughs regényben találkoztam értelmes, sőt harcoló, növényi lényekkel.

Volt az űrállomáson az oda menekülők között egy fiatal, kis termetű lány, Nan, meg egy idősebb zabrak férfi. Ők okoztak egy kis meglepetést. Egyébként nem szeretem, ha rendszeresen megszakítják a történetet, a régi időkre való emlékezésekkel. Ugyanez volt A káosz ébredése könyvben, de ott még sűrűbben. Ráadásul igazán fontosat a végéig nem tudunk meg, mert a szerző igyekszik mindent tartalékolni.

 

Fenyegető sötétség Star Wars könyv értékelés

 

El kell ismernem, élveztem a Fenyegető sötétség Star Wars regényt. Jó volt a sok szereplő és a több helyszín is. Orla és Cohmac által pedig két, nem a szokványos módon gondolkodó, vagy reagáló jedit ismerhettem meg. Csak a vége felé jöttem rá, hogy a borítón szereplő háttéralak Affie, mert eddig férfinak tűnt.

Geoda eredetile Geode, csak a magyar fordításban szerepel „a” betű a neve végén. A regény vége is egész jó volt, különösen a levezetés. Affie -t megpróbáltam összehasonlítani a Poe Dameronos könyvben szereplő Zorii -val, aki szinte hasonló helyzetben volt, és még az életkoruk is egyezik. Affie még sokkal romlatlanabb, becsületesebb.

Némely tanulságokkal is szolgált ez a mű, ami pozitív hatással lehet az ifjúságra. Reath Silas sokat fejlődött a megpróbáltatásoktól, de a társaira is áll ez. Jó volt a többszöri jelenlét a galaxis fővárosában , hogy érezzem a mindennapok szokásos hangulatát, energiáját.

Értékelés (saját tetszési indexem)

7

(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2022.01.05. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.