Timothy Zahn Thrawn regény bemutatás, jellemzés

Timothy Zahn Thrawn regeny bemutatas, jellemzes
Timothy Zahn Thrawn regény bemutatás, jellemzés





Timothy Zahn Thrawn regénye 2017 áprilisában jelent meg először, Amerikában. Mivel Thrawn személyisége a régi Star Wars könyvek ikonikus és egyik legnépszerűbb figurája volt, az új történetvonalban is szerepet kapott.
Timothy Zahn itt a Birodalomban eltöltött korai éveket mutatja be, Thrawn felfedezésétől, katonai pályája felfelé ívelő karrierjén át.A történet ott veszi fel a fonalat, ahol a Járulékos veszteség regény befejeződött.



Timothy Zahn Thrawn tartalom, történet


Woss Parck kapitány és Bariss ezredes az ismeretlen régiókban, egy bolygón különös helyzet elé kerül. Valaki, vagy valami elintézi az embereket, de őt nem lehet elfogni. Mivel a nyelv, a sy bisti, amellyel megírt írásra bukkannak, alig ismert, Eli Vanto kadétot bízzák meg a lefordítással, aki járatos benne.

Végül nem tudják megoldani a támadások rejtélyét, és felszállnak a bolygóról. Úgy, hogy senki sem vette észre, valaki feljutott az űrjárműre. Kiderül, hogy egy száműzött chiss tisztről van szó, aki elképesztően leleményes. Parck kapitány ezt lehetőségként értékeli. Megbízza Vanto kadétot a tolmácsolásban és az idegen segítésében, majd a császárhoz utaznak.

 
Thrawn találkozás a császárral




Időközben egy másik helyszínen, Lothalon, Arihnda Pryce és szülei, politikai és gazdasági ármánykodás következtében elveszítik családi tulajdonú bányáikat. A nő a Coruscanton kap állást, de ez beleillik a terveibe, és nem felejti, amit tettek velük.

Thrawn és a kadét részt vesz a birodalmi képzésen, majd egy cirkálóra kerülnek, ahol szintén helyt kell állniuk. A chiss vezető nagyon jó megfigyelő, előrelátó, és ötletességét használva minden helyzetből előnyösen kerül ki. Felettesei többsége azonban nem nézi jó szemmel, hogy egy idegen fajú ügyesebb nála.


Thrawn regény bemutatás, élményeim


Elképesztően örültem, amikor először kézbe fogtam a Thrawn könyvet. Végre valamit visszakapok abból, ami a Thrawn trilógia megjelenésével elkezdődött, s a Disney megjelenésével „elvesztettem”! Jó érzés kézben tartani a vastag, tömbszerű regényt, amely elég hosszú ahhoz, hogy jó sokáig élvezhessem.

Mindjárt az első kellemes meglepetés: az első fejezet az 1995-ben megjelent „
Mist encounter” novellára épül, amely a későbbi főadmirális és a birodalmiak első találkozását mutatja be. A történet váza ugyanaz, kisebb különbségekkel. Például Booster Terrik csempész hiányzik, Eli Vanto kadét viszont új szereplő. És Thrawn itt már valamennyire beszéli a közös nyelvet.
Ugyanis még Jorj C’ardas és Mirali tanították Yavin előtt 27-ben.

Még izgalmasabbá vált a második fejezet a császárral való találkozással. Itt visszautal a chiss Anakin Skywalkerrel való régi kapcsolatára, ami egy újabb utalás a régi időkre. (A Thrugii aszteroidaövbeli csata során találkoztak a klónháborúban, és később Anakin elismeréssel beszélt róla Palpatine főkancellárnak). 
Ráadásul az ismeretlen veszélyre is utal, amely a régi történetvonal szerint, a jövőbeli Yuuzhan Vong támadás. Itt meg kell jegyeznem, hogy kapcsolatba lépett már a császárral a Yavin –i csata előtt 27-ben, Kinman Doriana által. Ez a Kirajzás regényben szerepel, csak ott Sidiousként volt jelen Palpatine távolról, és ez persze titokban történt. 
 

Csillagromboló vezérlőterem



A következő fejezetben a Lothal bolygón, Arihnda Pryce környezetében történtek, elég undorító hatalmi és vagyonszerzési manipulációkról szólnak. Majd a chiss néhány akciójáról olvashatunk, amelyekkel társai, s ellenfelei előtt jár néhány lépéssel.
Arihnda személyisége számomra kezdettől fogva felemás volt, drukkoltam neki, de tisztában voltam vele, hogy a saját érdekei vezérlik. Eli Vanto új „találmány”, ha már nincs jelen Pellaeon – aki részt vett a klónháborúkban is -, legyen, akinek Thrawn elmagyarázza a tetteit. Bár tudjuk, hogy a Birodalmat szolgálják, Zahn mégis elérte, hogy a győzelmüket akarjuk a regény történései során.

A chiss –ek az emberi faj része, sok-sok évvel ezelőtt váltak le, s különböző környezeti okok miatt lett a bőrszínük kék, szemük piros. Ilyen szempontból nem értem, miért kezeli idegen fajként őket a birodalmi elit, akik lenézték a más fajokat. A vége felé ama bizonyos első támadásban, a
Scrim sziget ellen, egyáltalán nem volt logikus, hogy az ellenfél vezetője – aki jól ismerte Thrawn
-t – elhitte, hogy a chiss vezeti a támadást. Itt egyébként az ő a kiléte sem volt akkora meglepetés, hiszen végig rá gondoltam.

A végéhez közeledve - amiket azon a négyszemközti találkozáson az ellenféllel - mond
Thrawn a céljairól, s mozgatórugóiról, nagyon sok mindenre fényt vet. Arihnda személyisége viszont fokozatosan elvesztette minden szimpátiámat. A legvégén pedig örömteli volt számomra egy ismert személyiség megjelenése, még a Kirajzás idejéből. De hát annak már két és fél évtizede! Remélem sikerült felizgatni a kíváncsiságát azoknak, akik még nem olvasták a regényt, egyben semmit sem elárulni a cselekmények lényegéből és a végkifejletekből. 

 

Thrawn könyv jellemzés, kritika


Noha ezt már a régi filmek óta tudjuk, itt is nagy a hasonlóság a birodalmi gépezet és a hajdani náci szervezetek között. A fajgyűlölet több-kevésbé – legalábbis nem hivatalosan – de jelen van, hiszen a birodalmi vezetésben csak elvétve találni nem embert. A birodalmi kommandósok és más elit egységek is természetesen azok. Amúgy rengeteg „szánalmas patkány” volt a katonai vezetésben, egyedül Cheno volt szimpatikus számomra.

Bár más Star Wars könyvekben is gyakran előfordul, itt rengeteg hasonlóságot, vagy legalábbis olyan példát tapasztaltam, ami már túlzottan „Földies”. Ezalatt a társadalmi berendezkedésre, működésre, munkahelyekre, körülményekre gondolok, főleg a szövevényes
Coruscanton. Ez most elég földhözragadt volt, és ez Arihnda történetében ütközött ki a leginkább.


Csillagok az űrben



Nehéz követni, hogy melyik évben járunk éppen, mert csak időnként van egy-egy utalás, hogy x esemény hány éve történt. A cselekményvezetés, a főszereplők szervezkedései és az ellenfelek ügyködései tipikus Zahn féle fordulatok, amelyeket 1991 óta megszokhattunk. Kétségkívül „elegáns” élvezetet nyújt, ahogyan fokozatosan bontakoznak ki a szálak, s mindeközben megismerhetjük a főszereplő felfelé ívelő karrierjét.

A Yavin –i csata utáni évben játszódó
Császár keze duológia könyvekben Thrawn még csak főkapitány, itt pedig már évekkel előbb a csúcsra ér. A Lázadók animációs sorozatban főadmirálisként szerepel, s ez ez miatt teljesen feleslegesen változtatták meg a már leírt sorsát. Ezek után legközelebb csak A mandalóri című filmsorozatban említik a nevét.
Egyébként az a sok beillesztett, dőlt betűs szöveg, amely leírja mások állapotát beszédjük, vagy cselekvésük közben, engem néha már zavart. Az pedig egy kihívás volt – különösen a végén – hogy most akkor tényleg Thrawn –nak, és a Birodalomnak drukkoljunk, vagy a felkelőknek?

A
Thrawn regény hatalmas előnye az az élmény, hogy nem kell teljesen lemondanunk a régi hősökről és eseményekről. Sokan, akik valaha Timothy Zahn regényeiből ismertük meg az Új Köztársaságot, és a Star Wars sztori folytatását, most részben ismét érezhettük a régi időket. Sajnos az „újjászervezés” miatt számos oldalról korlátozva volt az írói szabadság, de Zahn –nak sikerült ezt úgy megoldania, hogy passzoljon az új követelményekhez, és történetekhez, mégis kapjunk valami újat. Jöhet a következő!


Értékelés (saját tetszési indexem)
7
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



 
Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2017.11.15. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.