Chiss Birodalom – Államérdek könyv tartalom, kritika

 

Chiss Birodalom – Államérdek könyv tartalom, kritika

 

 

Chiss Birodalom – Államérdek könyv Timothy Zahn műve, mely 2021 -ben jelent meg. Ez a Káosz ébredése című könyv folytatása. A külső ellenség ezúttal ármányos módon, beépülve igyekszik megbomlasztani a Chiss Birodalmat.





Zahn: Thrawn - Chiss Birodalom – Államérdek tartalom

 

Egy támadás miatt pusztuló felszínű bolygó népének női vezetője Thalias -szal beszél – mivel csak női „vezetőt” fogad el - aki meggyőzi, hogy ne vessen véget életüknek. Ezért el kell menniük a bolygójukra megnézni, mit lehet még vele kezdeni.

Viszont ott mások is vannak, akik ellenségesen lépnek fel. Közben az agbui Hakif és társai a Celwis -en manipulálják az ottani chisseket, körmönfont módon. A háttérben Thurfian és Zistalmu is mesterkedik, hogy Thrawn olyan helyzetbe kerüljön, amit nem tud megoldani. 

 

Chiss Birodalom – Államérdek könyv kritika


Mindjárt az elején egy nagy öröm számomra: a chiss nemesek beszélgetésében említik Trash -t, Thrawn testvérét. Így kerül szóba a szerepe és a tragédiája a vagaarikkal kapcsolatos összecsapásban. Ez pedig részben beemelése az általam az egyik legjobb Star Wars könyvnek tartott Kirajzás regény egyes momentumainak.

Bár kisebb különbségekkel, ugyanis itt Trash nem vér szerinti testvére, és az évszám Yavin előtt 27 -ről Yavin előtt 19 -re változott. Ami egy kicsit se könnyíti meg számomra, hogy fejben összeegyeztessem azokkal az eseményekkel (a fene esne a Disney önkénes kánonjába ), de már így is haladás.

Egy másik érdekesség újabban, hogy az egykori főadmirális születését újabban Yavin előt 59 körülre teszik. Ez mondjuk a régi történetekhez tökéletes, itt egy kicsit soknak tűnik. A Chiss Birodalom – Államérdek könyv eleje számomra igen szürke volt, kb. annyira kevéssé keltette fel az érdeklődésemet, mint a Thrawn – Szövetségek néhány évvel korábban.

A többi esemény másokkal, máshol szürkén hatott, néha sok az előkészítés, másrészt már elfelejtettem az előzményeket az első könyvből. Sajnos a legtöbb a könyvben szereplő fajról (e pillanatig) nem található semmilyen kép, így nehéz elképzelnem őket.

Az első kisebb csata végre hozott valami izgalmat. Bár annyira nem fogott meg, mint a Brian McLeod -féle Küldetés regény, legalább valami komolyabb történt. Az agbui Haplif és társai szervezkedése a Celwis -on igen hosszú és körülményes volt. A rengeteg emlékezés, valamint előkészület kitölti a Chiss Brirodalom – Államérdek jókora részét.

Ez eléggé lehúzza a könyvet, mintha Timothy Zahn valahogy ki akarta volna tölteni az időt és a tartalmat, hogy egy újabb trilógia szülessen. Amúgy a Disney -féle Star Wars elvárásoknak megfelelően jó sok női szereplő van. Az új elöljáróknál rászoktam, hogy automatikusan annak képzeljem el, mivel itt már 10-ből 9 az. Lakinda ezredes – aki az egyik chiss hajó parancsnoka itt főbb szerepet kap, és elég sokat tanul belőle.

 

Timothy Zahn - Államérdek, kritika

 

A chissek kicsinyes családi versengései meglehetősen primitívvé teszik őket, az intelligenciájuk ellenére. Ennek semmi értelme, csak Zahnnak valószínűleg nem volt jobb ötlete. Tisztára olyanok, mint a sithek, azzal a különbséggel, hogy nem akarják egymást elpusztítani, csak felülemelkedni a másikon. Még szerencse, hogy nem mind ilyen.

Mellesleg egy madárátvonulás érdekes lehet egy ideig. Egy teljes napon át már fárasztó. De hogy egy teljes hónapig valaki azt bámulja, erős túlzás. A Chiss Birodalom – Államérdek könyv tartalmában is rengeteg ármánykodás van, bár ez közel sem olyan lebilincselő, mint mondjuk a Thrawn keze duológia könyvekben volt.

Nehéz elhinni, hogy Thrawn annyira értetlen és naiv lenne politikai játszmákban mint itt be van állítva. Már csak azért is, mert vannak hasonlóságok a politikai és hadi stratégiák és működések között. Amilyen jó a logikája – és a művészetekhez is ért, s abból következtet – így részben a politikai mozgatórugókat is meg tudná fejteni.

A végére a szokásos módon jól csavarta Zahn a szálakat, öröm volt olvasni. Viszont hogyan lehetnek ennyire ostobán versengők a chissek családok okán, nehéz érteni. Végül aztán nem kerekedik ki belőle jó lezárás, aminek oka lehet az is, hogy sok minden maradjon az utolsó részre. De egy bizonyos faj által régebbi regényekhez, például a Thrawn - Árulás könyvhöz is kapcsolódik a történet.


Értékelés (saját tetszési indexem)

6

(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2022.05.31. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.